Talita

Keresztény női magazin

11 dolog, amit Szerb Antaltól tanultam

1945. január 27-én halt meg Szerb Antal Balfon. 75 év telt el tragikus halála óta. A ’8o-as években olvastam tőle először. Rögtön éreztem, hogy jó barátok leszünk, és azok is maradtunk. Ennek a barátságnak a jogán álljon itt ez a – kissé rendhagyó – méltatás.

 

Amikor középiskolás voltam, értelmiségi körökben illett Szerb Antalt lefitymálni, mondván, túl szubjektív. Ebből a következőket tanultam meg, olvasva a műveit:

1. Az értelmiségieknek nincs mindig igazuk, sőt, minél értelmiségibb valaki, annál kevésbé.
2. Nem is érdemes más módon irodalmat, irodalomról írni, mint szubjektíven. És egyébként is: lehet egyáltalán máshogy?

A világirodalom története című csodálatos összefoglalását Sümegen, egy kis poros könyvesboltban vásároltam meg Erika barátnőm biztatására, egy rekkenően meleg nyári napon, valamikor a ’80-as évek végén. Mindebből levontam azt a következtetést, hogy:

3. Érdemes bemenni a legporosabb könyvesboltba, antikváriumba is, mert a legnagyobb kincsek várhatnak ott rám.
4. Erika barátnőmnek jó ízlése van.
5. Megéri kalandozni a magyar vidéken – különösen, amikor az ember egyetemista.

A Pendragon legenda felejthetetlen filosz hőse, Bátki János egy életre a szívembe lopta magát. Ez nagy szerencse, mert:

6. Ezzel a bölcsész fiúk iránti vonzalmam méltó tárgyra lelt, s így életem párjául egy – mérnököt választottam.

Az Utas és holdvilág életem egyik meghatározó olvasmánya Dosztojevszkij, Ottlik, Pilinszky mellett. Ennek a csodálatosan bátor regénynek köszönhetem:

7. Hogy Szerb Antal elvitt engem Itáliába – még az előtt, hogy valóban ott jártam volna. – Igaz, ebben Thomas Mann, Kosztolányi Dezső és Babits is sokat tett értem.
8. Hogy megtanultam: az érzelmek rendkívül bonyolultak, s egyszersmind rendkívül egyszerűek. Nem érdemes őket túlságosan leegyszerűsíteni, de túlbonyolítani sem.

Az Utas és holdvilágot magyartanárként elolvastattam tanítványaimmal is mint kötelező olvasmányt. A visszajelzések alapján a következő tanulságokat vontam le:

9. Ha egy kötelező olvasmány megérint egy korosztályt, jó eséllyel sokkal többen elolvassák.
10. Az előző tanulságból pedig következik egy kérdés: Nem lenne jobb olyan olvasmányokat kötelezővé tenni az iskolákban, amelyek megérintik az adott korosztályt?

Erika barátnőmmel gyakran felolvastunk egymásnak A magyar irodalom történetéből, és sokszor elcsuklott a hangunk, abba kellett hagynunk az olvasást, könnyeztünk a nevetéstől. Ennél vidámabb olvasmánynak kamaszkori naplóm számított csak – amikor ebből olvastunk, szó szerint a hasunkat fogtuk. Mindebből következik:

11. Az irodalomról – akármilyen véresen komoly dolog is – lehet, sőt érdemes komikusan írni. Mert olvasni – különösen jó irodalmat – önreflexió. Önmagunkat pedig nem érdemes olyan nagyon komolyan venni, sőt, olykor másoknak is megengedhetjük, hogy ne vegyenek bennünket nagyon komolyan. Mindenkinek jót tesz egy kis nevetés!

Ezzel is hűségesek lehetünk Szerb Antalhoz, aki örökké életteli sorain, mondatain, művein keresztül átmosolyog ránk a pusztuláson túlról – mint örök barátunk.

Kép forrása


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162