Talita

Keresztény női magazin

12 gyakorlat, hogy boldogabb legyél!

boldogság121
Sonja Lyubomirski amerikai pszichológus saját és kollégái kutatásaira hivatkozva azt állítja, boldogságunkat jelentős mértékben növelhetjük magunk is.

A boldogságra való esélyünk 50%-ban öröklött tulajdonságainkban rejlik, ami elég ijesztő, azonban elképzeléseinkkel ellentétben igen kevéssé, mindössze 10%-ban határozzák meg életkörülményeink (házasság, anyagi helyzet, karrier). A maradék 40% az, amit magunk is befolyásolhatunk. Íme, Sonja Lyubomirsky 12 gyakorlata arra, hogyan tehetünk erre kísérletet:

“1. A hála kifejezése: Vegye számba, amije van, és fejezze ki a háláját ezekért (akár egy fontos másik személynek, akár egyedül, töprengés során vagy naplóban), vagy fejezze ki a háláját és elismerését egy vagy több ember felé, akiknek soha nem mondott igazán köszönetet.

2. Az optimizmus kialakítása: naplóírás, amelyben elképzeli és leírja az önmaga számára elképzelt legjobb jövőt, vagy gyakorolja, hogy minden egyes helyzetnek a naposabb oldalát lássa.

3. A kényszeres gondolatok (rágódás) és a társas összehasonlítgatás elkerülése: stratégiák (például figyelemelterelés) segítségével csökkentse annak gyakoriságát, hogy a problémáin rágódik, illetve másokhoz méregeti magát.

4. Jó cselekedetek végrehajtása: jót tesz másokkal, akár a barátaival, akár idegenekkel, nyíltan vagy név nélkül, spontán vagy előre tervezett módon.

5. Kapcsolatok ápolása: kiválaszt egy megerősítésre szoruló kapcsolatot, majd időt és energiát fektet a kapcsolat gyógyításába, ápolásába, erősítésébe és élvezésébe.

6. Stratégiák kidolgozása a megküzdéshez: olyan stratégiák gyakorlása, amelyek segítik, hogy kibírja és leküzdje az újabb feszültségeket, nehézségeket vagy traumákat.

7. A megbocsátás megtanulása: naplóvezetés vagy levélírás, amelynek során azon dolgozik, hogy elengedje a haragját és neheztelését, melyet egy vagy több ember iránt érez, akik megbántották vagy megsértették.

8. Több olyan tevékenység végzése, amelyek igazán lekötik Önt: az otthoni és munkaköri tevékenységei közül azok számának növelése, amelyekbe „bele tud feledkezni”, amelyek kihívást jelentenek, és teljesen lekötik a figyelmét (vagyis áramlatélményt nyújtanak).

9. Az élet apró örömeinek élvezete: odafigyelni az élet apró örömeire és csodáira, élvezni és ismételgetni azokat oly módon, hogy rájuk gondol, leírja, lerajzolja vagy másokkal megosztja őket.

10. Elköteleződés a céljai mellett: válasszon ki egy, két vagy három fontos célt, amely sokat jelent az Ön számára, és szánjon ezekre időt és energiát.

11. Vallásgyakorlás és spirituális élet: foglalkozzon többet az egyházával, a zsinagógájával vagy a mecsetjével, vagy olvasson spirituális témájú könyveket, és elmélkedjen rajtuk.

12. Testedzés: törődjön többet a testével, végezzen testgyakorlatokat, meditáljon, többet mosolyogjon és nevessen.”

Forrás

Nyitókép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162