Talita

Keresztény női magazin

20 forintos operett

mokus_unnep3
A Nyolcker egyik elhagyott foghíjtelke a Tolnai Lajos utcában idén nyáron utópisztikus műhellyé alakult, amelyet magyar és nemzetközi művészek, szomszédok, betérők hoztak létre. Naponta találkoznak, hogy megépítsék Budapest legnagyobb „Mókusát”, vagy beszélgessenek, játsszanak, főzzenek, hangszereket készítsenek, vagy csak együtt sétáljanak az utcán. Céljuk, hogy az utca visszanyerje eredeti küldetését, azaz valódi közösségi térként működjön.

 
A Tolnai Lajos utca 23. alatti telek kerítését színes feliratok díszítik. Például ezek: „pénzmentes övezet”, meg az, hogy a „gyerekekre itt is érvényes a szülői felügyelet”.

mokus_unnep2

Gyerekeket éppen nem látunk, amikor belépünk a tágas térbe, ahol többek között János bácsi, a szomszéd készíti egy csónakon, nádból Mókus Maxit, a 20 forintos operett főszereplőjét. A telek közepén egy kis kék lábasban lecsó fő (a csoport Németországból kap alaptámogatást), oldalt, egy sörpadnál egy fekete ruhás, ötvenes nő beszélget angolul az egyik utcaszínházas fiúval, Rolanddal, aki Németországból érkezett. A hölgy valaha szinkrontolmácsként dolgozott Brüsszelben, most ő az egyik írója a színdarabnak, amelyet inkább nevezhetünk performance-nak. A mű legtöbb alkotója a Vagyunk Egyesület tagja, amely hajléktalan művészeket tömörít. A minta Brecht Háromgarasos operája volt. A főszereplő, Mókus Maxi a sikertelen politikus, aki a meztelen (ház nélküli) csigák problémáját igyekszik megoldani.

“Varangy Viktor bekapcsolta a Tv-jét. Éppen akkor kezdődött a híradó a Debil TV-csatornán. A bemondónő elfojtott izgalommal olvasta a súgógépről: A VIII. kerület Tolnai Lajos utca 23. alatti foghíjtelken egy fa odvából 800 atmoszféra nyomással ömlik a víz tegnap este óta. A rejtélyes eset kivizsgálását a katasztrófa-védelem a Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztériummal közösen végzi, bevonva a környezetvédőket is. Vált a kép. A helyszíni tudósító csónakban ülve ismerteti az eddig tudomására jutott tényeket: Köszöntöm nézőinket! Itt állunk a Tolnai Lajos utca 23. sz. telek előtt egy ladikban. Az utcán már derékig érő víz hömpölyög, és egyre zúdul a víz a fa odvából. A különös eset kapcsán derült ki, hogy a Pilisi Parkerdőből meztelen csigák, valamint a néhai Mókus Márkus – aki az állati jogok országgyűlési biztosa volt – özvegye és időközben felnőtt árvája is itt találtak menedéket. Sajnos ez a természeti katasztrófa újra földönfutóvá teszi a rövid ideje békében élő üldözötteket. Varangy Viktor agyában kattant valami. Valami átállítódott vagy kikapcsolt. Megszakadt egy szinapszis. Égész éjjel élesen kuruttyolt. Reggel már egy másik Varangy lépett be a hivatalba. A Pilisi Parkerdő Állati Önkormányzata nevében azonnal kiutalt 1200 köbméter rönkfát a VIII. kerület Tolnay Lajos utca 23. sz. üres telekről kiszorult parkerdei menekültek részére. A már tíz éve kitermelt, enyhén korhadó rönköket azonnal átszállíttatja a helyszínre. Uhu Ubul, a Pilisi Parkerdő állati önkormányzatának jegyzője még aznap fölmentette Varangy Viktort a köztisztviselői szolgálat alól. Viktorunk nem esett kétségbe. Azonnal elindult a Nyolcadik tengernek nevezett területre, ami valaha a VIII. kerület volt.” (Forrás: 20forint.blogspot.hu)

mokus_unnep4
A projekt művészeti vezetője, Sarah Günther 2009-ben Mobile Albania néven hozott létre egy színházi csoportot, amelynek néhány tagja eljött most Magyarországra is.

mokus_unnep1

Sarah korábban is dolgozott már Budapesten, akkor a Corvin áruház negyedik emeletén hoztak létre egy „léggyárat” (a projekt címe Lufthase volt).
Most a téma: az utca mint köztér – mondja Berecz Zsuzsa produkciós vezető. – Ez egy nyitott hely, ahol bárki beszállhat a mókus-építés folyamatába, de nem ez a lényeg. A cél, hogy együtt legyünk. Hogy találkozzanak egymással a különböző emberek: hajléktalanok, szomszédok, művészek, az utca embere. Együtt főzhetünk, hangszert építhetünk, jógázhatunk, táncolhatunk vagy sétálhatunk, kinek mi tetszik.
Az előadás az utcán történik majd – séta közben, szeptember 15-én délután 3 órától. A menet a Tolnai Lajos utcából indul, és a Kálvária térre megy.
Addig is, mivel a díszletek hulladékból készülnek, be lehet vinni műanyagpalackokat, amiért Sarah-ék 10 Ft-ot adnak darabonként. Ha nem kell a pénz, be lehet váltani „mókus-forintra”, amit helyben levásárolhatunk: ebédet, kávét, ingyen hajvágást, ruhákat, gyerekjátékokat, háztartási eszközöket kaphatunk cserébe.

 

Konkoly Edit

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162