Talita

Keresztény női magazin

5 dolog, amit hiába várunk Istentől

man-praying 5 dologAmikor valaki megtér, gyakran úgy gondolja, hogy az élete egyszer s mindenkorra megoldódott. Egy idő után azonban kiderül, hogy ez nem így van. Minden nap meg kell térni – ahogy Luther is mondta –, és le kell számolni a neofiták illúzióival. Mi az, ami segít ebben? Az Istennek adott idő, vagyis az ima és az istenkapcsolatunk folyamatos „monitorozása”. És mi az, amit nem várhatsz Istentől? Íme:

1. Biztos, hogy az életed nem olyan lesz, mint amilyennek elképzeled.

Történik majd veled egy csomó kellemetlen, nehéz, sőt tragikus dolog, hiába kéred, hogy Isten távoztasson el tőled minden rosszat. A rossz is javadra válhat, ha valamilyen formában azt az életed részének tudod tekinteni. Kérdezheted mindig, vajon mi a célja Istennek azzal, ami éppen most történik veled. És a jó, amit kapsz, szintén máshogy érkezik, mint ahogy remélted: sokszor bizony a rossz látszata alatt.

2. Nagy valószínűséggel nem fogsz „megvilágosodni” abban az értelemben, hogy a napjaid reggeltől estig csodálatos harmóniában telnek el, és te folyamatosan jól érzed magad.

Biztos, hogy lesznek olyan dolgok, amelyek felbosszantanak, feldühítenek, kihoznak a sodrodból. Ami megváltozhat, az a hozzáállásod. Mert nem mindegy, hogyan reagálsz, meddig vagy dühös. Tekintheted megvilágosodásnak azt is, ha a kizökkent állapot egyre rövidebb ideig tart, vagy ha tudsz rá úgy tekinteni, hogy igen, ez csak a szokásos bosszankodás, elmúlik hamar.

3. Mindig fogsz találkozni olyan emberekkel, akiket nehéz szeretned.

De a feladatod mégis az, hogy tudatosítva ellenállásodat elfogadd őket is, sőt, a szeretettel is meg kell próbálkoznod. Jó hír, hogy istenkapcsolatod elmélyedésével egyre kevesebb embert fogsz majd ellenszenvesnek találni, mert egyre több emberben látod meg Jézus arcát, a felebarátodat.

4. Isten nem fogja neked tollba mondani, hogyan élj, mikor hogyan cselekedj.

Továbbra is minden egyes döntésedért, választásodért meg kell küzdened, és vállalnod kell értük a felelősséget. Ha mindezt úgy teszed, hogy közben Jézus keresztjére tekintesz, átimádkozod a helyzeteket, akkor jó eséllyel döntesz jól vagy jobban, mintha csak a saját fejed után mennél.

5. Bár Isten folyamatosan készségesen várja, hogy kapcsolatba lépj vele, mégis van olyan idő, amikor ezt nem, vagy csak nagyobb nehézségek árán tudod megtenni.

Hogy miért van ez így? Isten nem akarja, hogy elbízd magad, és úgy bánj vele, mint valami „fregoli-istennel”, akit akkor veszel elő és akkor teszel el, amikor csak akarsz! Mindig figyelmeztet rá, hogy a vele való kapcsolat csak és kizárólag az Ő kegyelme által valósulhat meg! De ne veszítsd el a reményt, ha imában időt és teret adsz Istennek, hogy veled legyen, ha kitartasz az imában – ami bizony nem könnyű –, a kegyelem (idővel) nem marad el!

 

Kóczián Mária

 

Nyitókép

Kapcsolódó írások:

József Attila és Isten, aki a háta mögött állt

Mire jók a hullámvölgyek az imaéletben?

Hétköznapi misztika – Boulad után

Tánccal belépni Krisztus valóságába

Isten a csendben vár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162