Talita

Keresztény női magazin

5 mondat, ami jobb, ha nem hangzik el egy kapcsolatban!

5 mondat2
Újra és újra érdemes elgondolkodni azon, milyen veszélyes jelei lehetnek egy 
zsákutcába került kapcsolatnak. Az alábbiakban példákat hozunk arra, amikor egy pár tagjait nem a szeretet, hanem a hatalomért folyó harc vezérli.

 

1. „Azt akarom, hogy mindig mellettem legyél, hogy mindent együtt csináljunk!”

Egy kapcsolat elején nagyon vonzó lehet egy ehhez hasonló mondat. „Mennyire szeret” – gondolhatja, akinek mondják. Pedig jobb lenne egy kicsit elgondolkodni azon, mi van a mondat mögött… Ha két ember mindig együtt van, akkor az egyik élete a másiké mögé rendelődik, hiszen, ha mindent együtt csináljanak, ahhoz az kell, hogy ugyanaz legyen a munkájuk, a hobbijuk, a kedvenc filmjük, a biológiai órájuk. Bizony, ezt nehéz elképzelni! Egy kapcsolatban két szabad ember köti össze az életét!

2. „Ha tényleg szeretsz, akkor nem csinálod / megcsinálod ezt-azt-amazt…!”

Egy kapcsolatban fontos, hogy hangot tudjuk adni annak, mi jó nekünk, mi nem. Nem kell mindent elfogadni a másiktól! Sőt, lehetnek nagyon jogos igényeink a hűségre, a munkamegosztásra stb. vonatkozólag vagy például a különböző függőségekkel kapcsolatban. De nem jó azok teljesítését vagy nem teljesítését a szeretet feltételeként megjelölni. Egyszerűen azért, mert ez zsarolás, és ez akadálya lesz annak, hogy a másik valóban szembenézzen a problémáival, és ez veszélyezteti a kapcsolatot.

3. „Mivel te múltkor azt csináltad / mondtad stb., ezért én most….”

A tudatos bosszú, a revans mondata, nincs benne egy szemernyi szeretet sem, a hatalmi harc része. Ha ez a viselkedésmód eluralkodik a kapcsolatban, bizony, el kell rajta gondolkodni, hogy miért is van együtt a pár, és hogy mit keresnek valójában egy párkapcsolatban: szeretetet vagy a másik feletti uralkodást.

4. „Ha te eljössz velem ide-oda-amoda, akkor én is elmegyek veled ide-oda-amoda!”

Tipikus példája a manipulatív beállítottságnak, játszma, amely a hamis egyenlőségről szól. Egy jó kapcsolatban soha nem számolgatják, ki mit tett, tesz, fog tenni a másikért!

5. „Bezzeg XY soha nem volt ilyen! / Az anyám paprikás krumplija sokkal finomabb, mint a tiéd!”

Vannak párok, akik egy életen át eljátsszák időnként ezt a játszmát, hogy jelezzék, mennyire nem értékelik a másikat. Nem kérdés, hogy ebben a menetben mindkét fél csak veszíthet. Aki felveti az összehasonlítást, az megalázza a másikat, falat emel a párja felé, aki pedig kapja, nem reagálhat másként, mint indulattal vagy közömbösen.

Ha a pár tagjai nem hagynak fel a fenti játszmák újra és újra történő előadásával, az eredmény siralmas lesz: vagy elválnak, vagy egy boldogtalan kapcsolatban, reménytelenül élik le életüket. Ha megvan bennük a vágy a változásra, érdemes segítséget kérni! Mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok is foglalkoznak párterápiával, illetve a különböző keresztény egyházaknak is vannak csoportjai, közösségei házaspárok számára, ahol ki lehet gyógyulni a fenti játszmákból. Lelki gondozók, lelki vezetők, lelkészek, papok is tudnak segíteni, ha Ti is akarjátok!

Szeretetre vágytok vagy hatalomra? A döntés a kezetekben van!

 

Kóczián Mária

 

Nyitókép

Párkapcsolati cikkeinkből:

Szinglik akcióban

A házasságról – Kopp Mária halála után

Létezik boldog házasság

Sátortörténetek

Párkapcsolati kurzus 5. – Intimitás és szex a házasságban


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162