Talita

Keresztény női magazin

A brokkoli gyógyereje

brokkoli
Van, aki szereti a brokkolit, mások már a látványát se bírják. A kutatóorvosok egy része azonban régóta sejti, hogy ez a növény nagy kincs: rák elleni gyógyszer! A feltételezést most tudományosan is bizonyították.


A keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek, mint a karfiol és a brokkoli, tartalmaznak egy szulforafán nevű anyagot, amely megakadályozza a rákos sejtek kifejlődését. Teszik mindezt úgy, hogy semmi káros mellékhatást nem okoznak. A Molecular Nutrition & Food Research c. folyóirat most megjelent cikkében a prosztata- és egyéb hormonfüggő rákok és a szulforafán nevű fitokémiai anyag kapcsolatáról készült tanulmányt ismertetik.
A keresztesvirágúak fogyasztását eddig is összefüggésbe hozták a prosztatarák csökkenő kockázatával, de ez az első tanulmány, amely bizonyította a hatóanyag „keresés és támadás” képességét. Ez azt jelenti, hogy szelektíven csak a rákos szöveteket támadja, az egészséges sejteket békén hagyja. Napi fogyasztása látványos mértékben képes csökkenteni számos, potenciálisan halálos kimenetelű daganat kialakulásának kockázatát.
A vizsgálat vezetője Dr. Emily Ho, egyetemi docens, az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének munkatársa szerint már korábban is sejtették, hogy a brokkoliban található szulforafán szelektíven képes elpusztítani a rákos sejteket, de eddig nem végzett ennek érdekében senki tényleges vizsgálatokat.

A kutatók most egereken modellezték, hogy az anyag a mell- és prosztatarák esetében is képes szelektíven hatni. A vizsgálat kimutatta, hogy a szulforafán gátolja a hiszton deacetiláz (HDAC) enzim termelődését. A HDAC enzimek biztosítják a rákos sejtek progresszív folyamatainak beindulását, és a HDAC-gátlás a jelenlegi rákkutatás egyik kedvenc témája. Valószínűleg rövidesen szintetikus gyógyszert is kifejlesztenek e célból, de addig itt van nekünk a filléres brokkoli és a szulforafán.
A szakértők szerint napi 5-10 dkg nyers vagy alig párolt brokkoli (vagy az ennek megfelelő hatóanyag tartalmú szulforafán kapszula) hatékonyan képes védeni a hormonfüggő daganatok kialakulásával szemben.

 

Konkoly Edit

 

Forrás: ScienceDaily 

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110609123334.htm


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162