Talita

Keresztény női magazin

A csodák köztünk járnak

katona
Egy igaz történet, tanúbizonyság a hit csodájáról, a barátságról és az életmentő mákos bejgliről. Amikor az ima erejében kételkedsz, olvasd el újra, hogy erőt meríts! Olvassátok szeretettel a közel 70 éve történt esetet!

 

A történetet dédapám* mesélte el kisfiú koromban. Éppen jókor, mert már elég idős voltam ahhoz, hogy megértsem, de elég fiatal ahhoz, hogy még kételkedés nélkül elhiggyem. Emlékszem, folyton a háborúról kérdeztem. Az egész világ harcolt? Ő is ott állt a sorban, kezében fegyverrel? Nem félt? Kellett lőjön? Jobban érdekeltek ezek a dolgok, mint az, hogy ő túlélte. Aztán többször is elmeséltettem vele, de ezekre a kérdésekre vagy nem válaszolt, vagy nem emlékszem már rá. Csak a csodára…

„1944-et írtunk, hideg novemberi szelek fújtak. Néha erősebben, néha gyengébben, de mindig éreztük a tarkónkon a szél rideg tekintetét. Egyre sötétebbek, fáradtabbak voltak a napok. A testünk is kezdett fáradni, és a hadikoszt is egyre kevesebb lett. Már két napja alig ettem, mert romlottak voltak az ételek, és nem akartam megfertőződni.

A táborban sajnos többen is betegeskedtek már, legyengült szervezetüknek elegendő volt egy megfázás, hogy a sír szélére kerüljenek. Így volt a barátom is, akivel egy táborban voltunk. Ő helyi legény volt, drávaszabolcsi, azt hiszem. Tüdőgyulladása lehetett talán, nem tudjuk, magas láz, köhögés és teljes erőtlenség uralkodott rajta. Együtt imádkoztunk minden áldott nap, erőt kérve és adva egymásnak.

Az állapota napról napra romlott, és egyre kilátástalanabbnak láttam a helyzetét. Hinni próbáltam, mert hinni akartam szüntelen, de egyik nap a szokottnál is hidegebb reggelre ébredtünk, és a barátom a szokottnál is jobban köhögött, zihált. Féltettem őt, és féltem én magam is. Aztán társaim elküldtek a városszéli kis erdőbe fáért és rőzséért, de mielőtt még elindultam volna, odahívatott magához. Kérdeztem, hogy „mit tehetek még érted”, mire ő annyit felelt, hogy hozzak neki mákos bejglit. Persze bólintottam, de magamban mélyen kétségbeestem, és Istentől kérdeztem, hogy hol találok most éppen mákos kalácsot, amikor még száraz kenyérhéj sincs, és napok óta éhezünk.

A csoda nem váratott sokat magára.

Az úton szembejött velem egy idős, kissé görnyedt anyóka, karján kosárral, és kérdezte, hogy jó katona, nem kér-e mákos kalácsot. Könnyeimmel küszködve elfogadtam, és szaladtam vissza a táborba, hogy elvigyem a frissen kapott elemózsiát. Egész úton éreztem a kísértést, hogy milyen jóllakhatnék csak egy szelettel is, de nem engedhettem a csábításnak, tudtam, hogy a gyógyírt Isten általam küldi el a barátomnak. Így is lett, mind odaadtam, és csak a zsebemben a morzsákat eszegettem meg.

Pár nap múlva barátom megerősödött újra, és együtt örültünk az Úr megtartó kegyelmének. Az öreganyót már hiába kerestük később a faluban, senki nem tudta a kilétét. Barátommal hálás szívvel áldottuk az Urat, hogy megerősített minket félelmeinkben és hitünkben. Húsz évvel később, amikor a barátom meglátogatott, így emlékezett erre az esetre: ‘A csodák köztünk járnak’.”

Most itt ülök dédapám üres ágya mellett. Hideg szelek fújnak, tarkómon érzem a tél közeledtét. Nem várok újabb csodára, elég volt ő nekem. Hiszek, és nem kételkedem. 97 év után elköltözött, és én is csak annyit tudok mondani, ha rá gondolok, hogy „a csodák köztünk járnak”.

*Dédapám, Jákob János 1915-ben született, és 2012. november 26-án hunyt el.

 

Antal Bálint

 

Forrás: Evangélikus Fiatalok Oldala

Ajánlott cikkeink:

Rejtélyes tűz Tabajdon

Mindennapi csodák

Rózsás János – “a magyar Szolzsenyicin”

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162