Talita

Keresztény női magazin

A Harry Potter-generáció

Harry3A Harry Potter olyan könyv, amelyről már mindenki hallott, a fiatalok nagy része olvasta is, és van róla véleménye. A Harry Potter-generáció a szereplőkkel együtt nőtt fel, s ez nem maradt hatástalan az életükre.

 

Az egyik, talán legfontosabb hatása, hogy a fiatalok sokkal szívesebben vesznek könyvet a kezükbe, mint korábban – mintha ezzel a történettel elkezdődött volna valami. Az utóbbi években (évtizedben) egyre-másra adnak ki jobbnál jobb könyveket, amelyek arra sarkallják a fiatalokat, hogy vegyék a kezükbe a könyveket, és merüljenek el a varázslatos világukban. Egy felmérés szerint, azoknak a gyerekeknek, akik olvasták a Harry Pottert, az 51 százaléka nem olvasott el mást a kötelező olvasmányokon kívül ez előtt a könyv előtt. S a gyerekek 65 százaléka azt nyilatkozta, hogy jobban tanulnak, amióta elolvasták ezt a sorozatot.

Harry

Egy 2002-es kutatás azt mutatja, hogy fontos tanulságokat, értékeket  és barátságot tanít a könyv. A sorozat elején még minden fekete-fehér, majd ahogy a történet halad előre, ezek a vonalak elmosódnak, és már jobban el kell gondolkodni azon, hogy mi is a jó és mi a rossz. A főszereplők mindig a barátságra támaszkodva tudtak túljutni a nehézségeken, és ezt a a könyv olvasói eltanulják tőlük.

Egy másik következménye a könyvnek, hogy a fiatalok sokkal szívesebben mennek bentlakásos iskolába. Régen népszerű volt a diákokat elküldeni tanulni, de aztán ez a szokás eltűnt, és mindenki igyekszik a lakóhelyéhez közel iskolába járatni a gyerekét. Az első kötet megjelenése után hirtelen megugrott a bentlakásos iskolákba jelentkezők száma. Angliában újabb és újabb bentlakásos iskolákat kellett építeniük, mert annyian akartak a “Roxfortba” járni.

A pozitív hatások mellett ott vannak még a negatívak is. Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a gyerekek ki legyenek téve ilyen mennyiségű “boszorkányságnak”. Szerintem a szülő feladata eldönteni, hogy gyermeke elég érett-e hozzá, hogy felismerje a varázslat mögött megbúvó tanulságokat, és ne csak a felszínt vegye figyelembe. Ehhez azonban a szülőknek figyelmet kell fordítaniuk a gyerekeikre, ismerniük kell az olvasmányaikat, készen kell állniuk arra is, hogy ha kérdéseket kapnak, azokra válaszoljanak.

Keresztény körökben különösen vegyes megítélés alá esett Harry Potter története. A legszélsőségesebb nézetek kaptak hangot: a gyerekek lelkére gyakorolt ördögi befolyástól óvtak egyesek, míg mások egyáltalán nem tulajdonítottak jelentőséget ennek. Úgy vélem, itt is a már korábban megfogalmazott irányelveket kell figyelembe venni: a szülő felelőssége, hogy gyermeke az életkorának, lelki világának megfelelő olvasnivalókhoz jusson.

Harry1

Nem hiszem, hogy Harry Potter meséje, amiben a Jó és a Rossz vívja küzdelmét (és a bátor, egymást szeretettel és barátsággal támogató, jóakaratú szereplők győznek), veszélyesebb lenne a gyerekek gondolatvilága szempontjából, mint mondjuk a Grimm-mesék. Benedek Elek mese-átdolgozásai is tele vannak borzongató szörnyűségekkel, okkultnak nevezhető praktikákkal, varázslással, mégis nemzedékek nőttek fel rajta, lélekben nem (ettől) sérülve. A horrorisztikus, mágikus elemek minden olvasmányban – még a keresztény ihletettségűekben is! – félelmet kelthetnek a gyerekekben, ha nem megfelelő életkorban és érzelmi hattér mellett éri őket a hatás.

Keresztények véleménye a Harry Potter c. folytatásos regényről:

“Az első három részt felolvastam a gyerekeimnek. Sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Eleve szeretem az angol irodalmat. És ebben ott lüktetett a Brontëk szíve, Agatha Christie, a hamisítatlan angol atmoszféra, a bentlakásos iskolák világa. Erkölcsileg semmi kivetnivalót nem találtam benne. Hogy Harry varázslótanonc, és ez ezoterikus? Nem hiszem. Mert akkor a Grimm-mesék és a magyar népmesék is ezoterikusak. A Harry Potter mese, és a mese kelléke a varázslat is. Ráadásul nagyszerűen elkülönülnek benne a jók és a rosszak. Harry pedig hiába a varázslók varázslója, mégsem ura mindennek. Működik a szeretet, a kegyelem is.
Egyetlen bajom volt vele: nekem túl félelmetes volt. De János Jelenései is félelmetesek, én pedig túl érzékeny vagyok.” (Rita, magyar-történelem szakos tanárnő)

“Kezdetben érdekelt a mese, később már inkább fárasztónak találtam. A harmadik hét elejére emésztési zavarok és álmatlanság kezdtek gyötörni. Mikor már az egymást követő harmadik éjszakán nem voltam képes elaludni (ami nálam hallatlanul ritka eset), ráadásul már nem találtam a fiókomban altatót, egyszercsak eszembe jutott, hogy az alvászavar összefüggésben lehet a könyv tartalmával, amit olvasok. Letettem hát, és elmondva egy imát a könyvből áradó démoni hatás elűzésére, Jókait kezdtem olvasni. Tíz perc múlva aludtam. Bizony, barátaim! Ezekben a könyvekben rontás lakik. Vitézül végigolvastam azért valamennyit, most már kellő imádságos oltalommal fölszerelve. De még mindig küzdök a Potter-meseregények nyugtalanító, diszharmóniás utóhatásaival. Lapjaikon Dementorok laknak, akik elszívják az életörömöt.” (Gábor, pap)

“Harry Potter nálunk 1999 óta „családtag”. Akkor kaptuk tudniillik frissiben a kiadótól A bölcsek kövét. Előbb olvasta nagyobbik, akkor mindössze nyolcéves könyvfaló lányom, mint én. Persze hamarosan én is nekiálltam. Még mielőtt a vele kapcsolatos riadalomkeltési hullám elindult, váltam lelkes HP-falóvá – angolul, mert úgy hamarabb hozzájutottunk az éppen soron következő részekhez. Nem csupán profi alkotásnak tartom, de rendkívül elbűvöl a benne található sok kulturális utalás, archetipikus motívum, ötletes csavar. Be kell vallanom, hogy nálam kötelezően választható olvasmány lett; ott a helye A tizenöt éves kapitány, A koppányi aga testamentuma, A Pál utcai fiúk és a Momo mellett. Tóth Tamás Boldizsár kreatív magyarítása pedig Karinthy Micimackóját idézte fel nekem.” (Judit, angol-magyar szakos tanárnő)

 

Kisgyörgy Eszter

 

Források:


Positive Effects That Harry Potter Has on Children


Harry Potter’s Strange Secret of Hogwarts


Atheist Richard Dawkins warns Harry Potter could have ‘negative effect on children’


Mágusmesék


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162