Talita

Keresztény női magazin

A házasság bezár?

Csapda a házasság
A Házasság Hete van. Férfi-kérdést vetünk fel: bezár vagy felszabadít a házasság? – Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója izgalmas írását közöljük:

A férfiak számára is már gyerekkorukban egyértelmű, hogy férj- és apaszerepre készülnek. Miután “észreveszik a lányokat”, a férj és apa kérdés állandósul, ott lapul vagy éppen felerősödik az élethelyzetük függvényében. És magukkal hurcolják kérdéseiket már az első plátói szerelemtől kezdve…

A családalapítás életkorban való kitolódásával, észre kell vennünk, hogy 30-35 éves korukra a férfiakat már vagy húsz éve ugyanazok a problémák foglalkoztatják. Kevesen lesznek világra szóló tanítók, orvosok, tudósok, művészek. Az egész élettervük összes alap-kérdése nyitott addig, ameddig nem ad az életüknek célt a “nagy döntés”. Húsz éve ugyanazok a kérdések lebegtetik alapjukat, egész lényüket is lebegtetve! Mi célból tanuljak? Minek keressek pénzt? Hol, mekkora helyen lakjak? Kivel, mire számítva, hogy tervezzek? Hol, mennyit és mit dolgozzak? Hogyan alakítsam a karrierépítési és az időbeosztási prioritásaimat? Milyen autót vegyek, mi célból? Hova menjek szabadságra, bulizni? Kivel töltsem a szabadidőmet? Mire spóroljak? A leginkább nyitott kérdés a “mi célból tegyek bármit is bárhogyan”? Minek is, bármit is…

Az „Igen” kimondásáig, azaz a “nagy döntésig” minden lebeg! Minden olyan kérdés, ami az egész felnőtt életünk alapjául szolgál. Húsz év alatt már eléggé megunjuk ezeket! A csapda az, ha megtanuljuk nem észrevenni ezeket a kérdéseket, ha hozzászokunk, ha a homokba dugjuk a fejünket és életformaként magyarázzuk meg magunknak azt, hogy unos-untalan ugyanazok az alapvetések tisztázatlanok és ezért ugyanabban a körben vergődünk… Végül már becsukott szemmel mantrázva, hogy így jó nekünk…

És valljuk be: a „Kivel?” kérdésre sokszor megvan a “majdnem jó” válasz… Vajon a tökéletest várjuk? Vagy a döntés, az “Igen” hiányzik? Mert ott lebeg a “házasság bezár” félelme, amit a fősodorbeli harsonák is erősítenek…

És ebben az állapotban, ami a szabadság netovábbjának tűnik – hisz harminc fölött már meg is tudjuk finanszírozni a szórakozásunkat – valódi kérdés, hogy a házasság bezár vagy felszabadít? Jobban mondva ez utóbbi nem is kérdés. Ezt én javaslom átgondolásra.

Aki átélte, tudja: a döntés varázslat! Kapu! A házassággal – a felelősség felvállalásával – minden megváltozik!

Egyszerre választ kapunk minden addigi kérdésünkre! Hirtelen egyértelmű lesz a cél, a miért, a kivel, és az magával hozza a hogyant is! A húsz éve fennálló kérdések unalmas, de súlyos terhe egyszerre leesik rólunk! Egy csapásra megszilárdulnak az alapok, helyére kerülnek a falak, a tető és már pattog is a tűz a kandallóban… Kinyílik egy új univerzum! Egy izgalmas új világ veszi kezdetét, amely új lendületet, új inspirációt, új fejlődési pályát jelent! A húsz éve állandóan kísértő kérdések helyére teljesen újak kerülnek. Új megoldások kellenek, de megvan a cél, megvan a “miért”, a “kivel”. Már csak mindenre a “hogyan” a kérdés! Heuréka! Hurrá!

Az újonnan felmerülő kérdések érdekesek. Valódi felüdüléssel kezdhetünk a teremtésbe. Az új univerzum problémái már nem fognak húsz évig nyomasztani, sokkal pörgősebb minden. Felgyorsul a világ, új színek, új kalandok pörgetik maximumra a fordulatszámot és adnak értelmet annak, hogy arcunkra ráncok kerüljenek. Az új világegyetem válaszkeresései nyitják meg az igazi utat személyiségfejlődésünk előtt is. Ekkor látszik meg, hogy a döntés kapuján való átlépés nélkül ottragadtunk volna – bármilyen áltevékenységgel is áltattuk volna magunkat.

A felelősségvállalás előtti idők az új univerzum, az értelmes élet problémáinak a megoldására készítenek fel. A férfiak – és a nők – igazi képességeire ebben az új világmindenségben van szükség.

A felelősségvállalás, a házasság szerintem nem bezár, hanem felszabadít. Lerázza évtizedes béklyóinkat! Az értelmet nyert új végtelen uralmunk alá terelését ajánlja számunkra. Nem korlátokat vállalunk, hanem új utakat nyitva, új dimenziókat fedezhetünk fel magunkban és magunkon kívül egyaránt. Sokkal komolyabb világok meghódítására hív, mint amire nélküle, az ál-szabadságunk gépies unalmában valaha is képesek lettünk volna. A Házasság Hetében ezt jó kimondani.

 

Bedő Imre

 

Férfiak Klubja

Az írás forrása a Férfiak Klubja Facebook-oldala

Nyitókép

Kapcsolódó irásainkból:

Mitől boldog a férfi?

Mitől férfi a férfi?

Apa is csak egy van!

Apa-lánya nap

Sikeres házasság 1. – “A nő a házasság kézikönyve”


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162