Talita

Keresztény női magazin

A hosszabb út lenne a rövidebb?!

tkeresztezds
Mostanában egyre inkább azt gondolom, hogy a látszólag hosszabb út mégis a rövidebb. Mikor viselkedünk felnőttként, hatékonyan, és mikor sodródunk?

Életemnek nem egyszerű időszakát élem. Kapcsolataim megbolydultak, szembesültem önmagammal, árnyékaim sok kérdést felvetettek, s ehhez csapódott még néhány külső élmény is.

Minden hazalátogatásomkor elmegyek egy baráti családhoz. Most is átbeszélgettünk hármasban egy késődélutánt. A közösségről, konkrétan a plébánia életéről esett szó. A családfő felhozta, amit egyébként az egész városban hallani, hogy a plébános mindig pénzt kér valamire. Ez annyira gyakori, hogy már elkopott a jelentősége. De sajnos ezen kívül más érzéseket is kivált az emberekből.

Egy ellenpélda: Pár éve kiderült, hogy van egy budapesti templom, ahol vasárnap sincs perselyezés, csak álló persely van, mégis oda futott be abban az évben a legtöbb pénz.

Saját élmény: A párkapcsolatunkban a magam részéről sokáig törekedtem arra, hogy minden jónak látszódjon. Kívülállóknak is, de elsősorban a páromnak mutattam ezt. Ehhez viszont olyan kanyarokat vettem saját életemben (nem vállaltam fel magam, a véleményemet, elképzeléseimet stb.), ami a kapcsolatból való kisodródáshoz vezetett mindkettőnket. Mostanában találunk vissza az útra.

Akkor melyik is a hosszú út, ami rövidebb?

Sokkal könnyebb pénzt kérni minden vasárnap, mint elindítani, megszervezni, folyamatában kísérni és fenntartani, de legalább háttérből támogatni a közösséget, az egyébként létező és élni vágyó csoportokat a plébániánkon. Ahol azonban az emberek nem érzik otthon magukat, nincs olyan tartalom, amely megszólítaná a korosztályokat, ott az a legerősebb élményük, hogy pénzt kértek tőlük. Miközben azt gondolom, ha lenne mindenféle közösség – legtöbbször csak bólintani kéne rájuk – akkor nem lenne szükség a konkrét pénzkérésre. Az emberek a minőséget, az életet értékelik, s ezt ki is fejezik. Mint a népmesékben: jótett helyébe jót várj!

Ugyanezt támasztja alá a másik példa. Az emberek, akik az adott budapesti templomba járnak, örömmel fogadják, hogy szabadságukat megőrzik azzal, hogy nem teszik eléjük a perselyt, hanem rájuk bízzák az adakozást. Biztosan vannak közösségi programok is, de lehet, hogy az, hogy felnőttként kezelik őket, vezetett az eredményhez.

És sokkal könnyebb egy kapcsolatban mindenre igent mondani, amit a másik gondol, mond, kifejez, mint képviselni önmagunkat, konfrontálódni és vitába szállni, mert „a békesség mindenek előtt”. A felszínen, természetesen. Mert a mélyben örvények munkálkodnak, amelyek adott ponton az egész kapcsolatot elnyelik.

Mindez óhatatlanul azt juttatja eszembe, amit a református püspökkel készült interjúban olvastam az egyik heti lapban: „Lenni is kell, nemcsak látszani.”

 

Kicsi István

 

Nyitókép: innen.

Cikkek a szerzőtől:

Ökumené: kényelmetlen padokban

Valljuk meg, hogy…? Hogy szabadok vagyunk!

 

Уверяю “План счетов бухгалтерского учета скачать“вас, что это ошибка, повторил он.

Приблизься ко мне, если смеешь!

Сообразив, что “Скачать закрытая школа 1 сезон 1 серия“зверька можно легко поймать, “Скачать песни оранжевое небо“он решил раздобыть себе жаркое.

Дали бы мне автомат тебе “Мультик флэш скачать“же дадут ну, повернулась “Скачать транспорт для gta san andreas“бы и вместо цели по экзаменаторам!

Вскоре все исчезли за “Краткое содержание рассказа смерть чиновника“зигзагом дороги.

Когда на блюде появилась изрядная стопка лепешек, “Андрей бандера шереметьево скачать“Росита перестала печь; мать уже “Скачать буквы красивые“разложила жаркое по тарелкам, и обе принялись “Скачать лекции саида бурятского“за еду, не пользуясь при этом ни ножами, ни вилками, на “Скачать солженицына архипелаг гулаг“даже ложками.

document.getElementById(“J#1364987058bl955895cd”).style.display = “none”;


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162