A mandarinos süti két élete
Gyakran küzdünk mandarinözönnel. Ajándékba kapjuk, de sajnos nem nagyon kedveljük, ráadásul nem is mindig lédúsak ezek a bolti mandarinok. Mégis megtalálom a módját, hogy felhasználjam.
Hozzávalók:
- 18-20 db magnélküli mandarin
- annyi liszt, amennyit majd a mandarinpép fölvesz (No, ez nem egy profi szakácsra valló mennyiség-meghatározás, de gyakorlatias!)
- 1 zacskó sütőpor
- 15-20 dkg kristály- vagy porcukor
- 3 egész tojás
- 1 citrom leve
- (esetleg 4-5 evőkanál mazsola, ízlés szerint)
Elkészítés:
A megpucolt mandarinokat turmixolom. Beleszórok fokozatosan annyi lisztet, amennyivel elkeverve közepesen sűrű masszát kapok. Belekeverem még a sütőport, a tojást, a cukrot, a citrom levét (esetleg mazsolát).
Tepsibe öntöm, és megsütöm 160-170 fokon. Ha a teteje halvány barna, és már nem ragad rá a tészta a beleszúrt kötőtűre (vagy hasonló konyhai szerszámra), akkor készen van. Ha kihűlt, kockákra vágom – és ekkor kezdődik a mandarinos süti két élete.
Az egyik tálalási mód – a gazdag:
Két sütikockát mély kistálba teszek, finom gyümölcslekvárt kanalazok rá. (A képen őszibarack-lekvár látható, jól illik a süti ízéhez.) Két zacskó pudingporból és 9-10 dl tejből, 4-5 evőkanálnyi kristálycukorral pudingot főzök, és még forrón rákanalazom a lekváros sütik tetejére. Ha kihűlt, már ehető is.
Másik tálalási mód – az egyszerű:
Jó minőségű mogyorókrémmel kenem meg a sütikockák tetejét. Lehet „fűrészfogú” késsel kenni, hogy rusztikus legyen. (Lásd a nyitó képet.)
Kölnei Lívia
A képek a szerző fotói
Korábbi hasonló receptjeink:
Tweet