A “petrezselymek krémje” friss stanglival
Nemrég uzsonnára hívtam össze rég nem látott barátnőimet. Az ital forraltbor volt, s finom téli teakeverék, melybe fahéj és szegfűszeg is került. Szezámmagos stanglikra kentük a „petrezselymek krémjé”-t.
Petrezselyemkrém:
Hozzávalók:
8 csokor petrezselyem
25 dkg pucolt napraforgómag
2 dl extra szűz olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 dl víz
2 kk. só
1 kk. bors
Elkészítés:
Ezt mind egyszerűen összeturmixoljuk.
Szezámmagos stangli:
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
só
4 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor
A nyers tésztacikkek kenéséhez: 6 dkg olvasztott vaj
A kiflik lekenéséhez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál tej
só
szezámmag vagy köménymag
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy mokkáskanál cukorral. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, a megkelt élesztővel és a tejjel tésztává dagasztunk.
Négy cipót formálunk, ezeket kerekre kinyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. Mindegyiket nyolc cikkbe vágjuk, kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk, sütőlemezre helyezzük, tejjel felvert tojással megkenjük, szezámmaggal vagy köménymaggal megszórjuk, és pihentetjük, kelesztjük.
180 fokra melegített sütőben megsütjük.
Antalffy Yvette
A fotókat a szerző készítette.
És amit még a stanglira kenhetsz:
Szemvidító multivitamin-saláta
Tweet