Talita

Keresztény női magazin

A sárgabarack a hosszú élet titka?

hunza1


Mint minden sárgabarackszezonban, idén is terjed a hosszú életű hunzákról szóló köremail. Bár az emailben sok a csúsztatás, tény, hogy a sárgabarack, a magja, illetve a magjából préselt olaj jótékony hatású. A sárgabarack azonban nem a hosszú élet titka.

A tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól. Ez a kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek. Nem sújtják őket az úgynevezett civilizációs ártalmak: szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek. Titkuk bizonyítottan a táplálkozási szokásaikban keresendő. … A hunzák földjén, ahol a pénz fogalmát nem ismerték, egy ember gazdagságát a birtokában lévő sárgabarackfák számán mérték le. A gyümölcsöt ők az év minden szakában fogyasztják, amikor friss a termés, azt, de a magját nem dobják el, hanem a napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják” – áll a minden sárgabarackszezonban felbukkanó emailben.

Bár a fenti szövegnek van valóságtartalma, erősen misztifikálja a Himalája pakisztáni részén, 2500 méteres magasságban a mai napig meglehetősen elzártan élő népcsoportot.

A hunzák fantasztikus egészségi állapotáról szóló híradások elsősorban annak a kevés nyugati utazónak a beszámolóin alapulnak, akik a XIX. század végén, XX. század első felében eljutottak a Hunza-völgybe, és akik az objektivitás helyett inkább egy rózsaszín szemüvegen keresztül tekintettek az egzotikus népcsoportra. Például a daganatos betegségekről nem létezhettek ekkor még statisztikák, így az az állítás, hogy a hunzák nem ismerik a rákot, mindenképpen fenntartással kezelendő. Nem beszélve arról az állításról, hogy a nőknél ismeretlen a klimax, ami természetesen csak akkor lehetne igaz, ha minden egyes nő meghalna még a változó kor előtt.

Tény, hogy a hunzáknál sokáig nem voltak jellemzőek a civilizációs betegségek, ám ennek ára volt. Emberfeletti munkával teraszos földművelést alakítottak ki a völgyben, amelyben éltek, ám a megtermelt táplálék még így sem volt elegendő, a tavaszi hónapokban gyakran éheztek. A sok munka és az ezzel járó mozgás, illetve a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló élelem, a rendszeres tavaszi böjt megvédte őket az elhízástól.

Nyáron, amikor termettek a zöldségek-gyümölcsök, jellemzően csak friss, nyers ételt fogyasztottak, szinte teljesen vegetáriánusok voltak, húst csak a téli hónapokban ettek. Elzártságuknak köszönhetően számos betegséggel csak a XX. század második felében találkoztak, csakúgy, mint a finomított vagy feldolgozott élelmiszeripari termékekkel. Az 1950-es évekig ismeretlen volt számukra a cukor, és mézet sem készítettek, aszalt sárgabarackkal édesítettek. A sárgabarackot egyébként is sokoldalúan felhasználták, és a gyümölcs feltehetőleg hozzájárult ahhoz, hogy a hunzákat a mai napig az egyik leghosszabb életű népcsoport közé sorolják.

Nem minden sárgabarack kajszi

sargabarack

“A köztudattal ellentétben a sárgabarack származási helye nem Örményország vagy Perzsia; még távolabbról: Kínából, Közép-Ázsiából érkezett. Kétezer éve, a Selyemút mentén kezdett el terjedni, Magyarországra a török hódoltság idején ért el, először Tolna városába. Később Kecskemét és Gönc is híres sárgabarack-központtá vált ” – mondja dr. Surányi Dezső, a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet tudományos főmunkatársa. A génbanként is működő intézetben több mint 150 sárgabarackfajtát őriznek: részben hazai tájfajtákat, hibrideket, valamint külföldi fajtákat is.

Egyébként a kajszi szó nem szinonimája a sárgabaracknak, ugyanis a kajszik csak egy csoportja a sárgabarackoknak: azaz minden kajszi sárgabarack, de nem minden sárgabarack kajszi. Igaz, a városi piacokon ma már többnyire csak kajszival találkozik a vásárló, vidéken azonban egy-egy régi gyümölcsösben más sárgabarack fajták is megízlelhetők.

“A sárgabarack húsának legfőbb előnye magas flavonoidtartalma, ezért antioxidáns hatású, és ily módon segíti megelőzni a daganatokat” – fűzi hozzá Surányi. Emellett béta-karotint is tartalmaz, amely az A-vitamin előanyaga, és segíti a szem, a bőr, a haj, valamint a köröm egészségének megőrzését is. A gyümölcs továbbá gazdag C-vitaminban is, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, ként, foszfort, magnéziumot és vasat is tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A sárgabarackmag ciánt is tartalmaz

sargabarackmag_kicsi

“A sárgabarackmag a hunzák miatt került a táplálék-kiegészítő ipar figyelemének központjába. Felmerült, hogy a hunzák hosszú életüket ennek köszönhetik, ezt azonban tudományosan nem igazolták, azaz nem a sárgabarackmag a hosszú élet titka. Vannak azonban kísérletek, amelyek szerint a barackmagban található cián-glikozidok a kemoterápiához hasonlóan hatnak: elpusztítják a rákos sejteket” – tájékoztat dr. Surányi Dezső.

“Ismerünk édes és keserű magvú sárgabarackot is, az utóbbiak magjában több a ciánvegyület, ez adja a mag keserűségét is. Ám mivel ciánvegyületről van szó, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni: maximum 5-6 testsúlykilogrammonként 1 mag ajánlott naponta” – mondja a gyümölcsész.

Például egy 60 kilós ember körülbelül 10 magot ehet meg naponta. Kis mennyiségű ciánvegyület ártalmatlanítását a szervezet enzimei képesek elvégezni, nagyobb mennyiségűét azonban nem. Részben ez az oka, hogy sem az USA-ban, sem az Európai Unióban (így Magyarországon) nem engedélyezik az amigdalinnak is nevezett vegyület forgalmazását például táplálék-kiegészítőkben. A cián-glikozidok egyébként szinte minden csonthéjas magjában megtalálhatók, legnagyobb mennyiségben a keserű mandulában.

“De nem ez az egyetlen fontos vegyület a magban, ugyanis igen magas a magbél B17 vitamin tartalma is, amelynek pedig a rák megelőzésében lehet jelentősége. Ha valaki magot akar enni, annak azt javaslom, hogy a valódi, édesmagvú Magyar kajszi, Bíborkajszi és Ceglédi óriás magját fogyasszák, azokban a fajtákban a cián-glikozid minimális, de a B17 vitamin magas” – véli Surányi. (A B17 vitamin elnevezés a laetrile elnevezésű vegyület fantázianeve.)

A kereskedelemben kapható sárgabarackmag-olaj könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakban és tápanyagban gazdag, ezért fogyasztás mellett bőrápolásra, a ráncok kisimítására is alkalmazható.

“Főleg a tibeti barackfajták (Armeniaca holosericea, A. mandshurica) magja gazdag olajban, de már Európában, a Conti-Alpokban is van olyan sárgabarackfaj (Armeniaca brigantiaca), melyet kisebb ültetvényekben, kifejezetten az olajáért ültettek” – mondja Surányi.

“Érdekesen alakul a világ barackmagolaj-előállítása. Törökországban 20, Pakisztánban 9 (elsősorban a hunzák), de Kínában 1000, az USA-ban pedig 790 tonna mennyiségben sajtolják az olajáért a sárgabarack valamelyik faját évente. A francia és olasz magolajtermelés nem több, mint 5-6 tonna/év.

“A gyümölcsészet számára egyébként a következő évek kihívása olyan sárgabarack fajták nemesítése lesz, amelyek szacharóztartalma alacsony. A kajszi ugyanis a magas szacharóztartalma miatt megterheli szervezetet, növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Hagyományos fajtán alapuló, de mérsékelt szacharóztartalmú fajtát igyekszünk előállítani és szelektálni.”

Forrás: origo.hu

Nyitókép; Második kép;  Harmadik kép

Cikkeink hasonló témában:

Enyém a lekvár! – Erdélyi ízek

Járjak piacra?

Но странным это кажется "Бесплатные игры шарики зума играть"только на первый "Календарь беременности по неделям скачать"взгляд.

Однако у Флоринды были на этот счет свои догадки, о "Скачать фильмы изгоняющий дьявола"чем свидетельствовал "Песня детство шатунов скачать"происходивший между ними разговор.

Как я вижу, "Скачать publisher 2010"мистер Матучек остался без штанов в самом прямом смысле этого "Духовых оркестров скачать"слова.

Так, по крайней мере, "Скачать игры бен тен бесплатна"мне показалось при сером "Скачать учебники на планшет"утреннем свете солнце тогда еще не взошло.

Каждый день "Кряк к игре папины дочки"ему ставили клистир и выкачивали желудок.

Он "Скачать поделки из бумаги"не только раскрывает мотив убийства, но и усугубляет тяжесть преступления.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162