A spenótos tészta nem elég fotogén!
Sajnos, nem az, de annál finomabb! Egy kis sajttal, magvakkal megbolondítva még inkább!
A spenótnak számos jó tulajdonsága van. Vitaminokban, vasban gazdag, ami különösen ilyenkor tél végén teszi fontossá a fogyasztását. Egész évben kapható piacon, zöldségesnél. De még jobb, hogy az elfoglalt háziasszonyok kedvéért fagyasztva, konyhakészen is kapható. Ha van időm, akkor eszembe jut, hogy a friss spenót egészségesebb… Viszont lássuk be, a spenótos tészta szebb a valóságban, mint fényképen!
Hozzávalók:
fél kiló száraztészta (bármilyen alakú), lehet teljes kiőrlésű is;
4,5 dl tejföl
egy kávéskanál liszt;
egy kg friss spenót vagy egy csomag fagyasztott;
só
egy-két kanál étolaj;
15 dkg sajt (trappista, ementáli, stb.)
pár gerezd fokhagyma;
késhegynyi őrölt szerecsendió
magvak (fenyőmag, napraforgómag, tökmag)
A megmosott, megtisztított spenótot a szokásos módon fedő alatt, egy-két kanál olajon megfonnyasztom vagy a fagyasztott spenótot szintén egy kis olajon felengedem. Főzöm addig, amíg megpuhul. A friss spenótot ezután ízlés szerint hagyhatom darabosan vagy összemixelem. Sózom, fűszerezem egy kis szerecsendióval (csak óvatosan, mert ha sok kerül bele, keserű lehet tőle az étel!) Majd a tejföl felét elkeverem a liszttel, és a spenótot azzal behabarom. Főzöm kb. 5 percig, hogy a habarás is megfőjön. Mielőtt kész, 1-2 gerezd apróra vágott vagy szétnyomkodott fokhagymát teszek bele.
Kifőzöm a tésztát, közben lereszelem a sajtot.
A tányérokra tálalt tésztára ízlés szerint néhány kanál mártás, tejföl kerül és erre a sajt. Utóbbi ínycsiklandó módon összeolvad a forró tésztával, mártással. Ínyenceknek ajánlom, hogy juhtúróval, juhsajttal egyék. Így egészen pikáns íze lesz. Lehet megszórni egy kis fenyőmaggal, szotyival, tökmaggal.
Ha több időm van, és a család nem annyira éhes, tepsibe rakom le a tésztát, spenótot, sajtot, és összesütöm. Így sokkal vonzóbb lesz a külseje is!
Kóczián Mária
Tweet