Talita

Keresztény női magazin

A temetésem szervezem

temetes2
Bevallom, vígjátéknak gondoltam a címe alapján. Nem az, sőt mostani filmélményeim közül az egyik legnagyobb. Olyan, hogy elhalkulnak a plakátok, a divat és a zaj, amikor A temetésem szervezem után megyek haza a Nagykörúton.

 

Hatása még kitart néhány napig, pontosabban most is, hogy írom e sorokat. Olyan film, amitől bóvlivá silányul a sok csecse-becse: autók, cipők a kirakatban, rúzsok, illatok, ízek, boldogságnak hitt ölelések.
Az őt megillető helyére kerül az emberi lélek.
Minden emberi léleknek van evilági története, ami valójában a szeretet körül forog. Ki kit szeretett, ki kit nem szeretett, kit szerethetett volna, ha bátorság lett volna a szívben, ha szabad lett volna az a másik, vagy ki tudja.

temetes3Nem mindig halunk meg időben. Pedig úgy érezzük, meg kellett volna, de odafenn nem így gondolták, hát a lelkiismeretünk dolgozik rendületlenül. Végül azon kapjuk magunkat, hogy levezekeltük bűneinket. Mivel nem halmoztunk fel újakat, szabaddá válunk arra, hogy akár újra szeressünk, akár meghaljunk.
És akkor tényleg eljön az a bizonyos végső szabadulás, mint ahogy eljött Felix Bush életében is, akit Robert Duvall alakít hitelesen.

temetes1
Felix negyven évig hordoz magában egy titkot az erdő mélyén, olyan csendben, amiben még a terheltebb szív is meg tud tisztulni. Az emberek félnek Félixtől, akinek egy morbid ötlet jut eszébe. Egy nap lemegy a városba, hogy a temetkezési vállalkozóval (Bill Murray) kitalálja saját temetését, amin szeretne részt venni, és ahová mindenki eljöhet, aki egy történetet elmond Félixről.
Elérkezik a nagy nap, amit kifejezetten zseniálisan mesél el a rendező, az amerikai születésű, első nagyjátékfilmes Aaron Schneider. Úgy hiszem el az egészet, hogy a szereplők a helyükön maradnak, nem „fiatalodnak” vissza. Ezért külön köszönet a film alkotóinak.

Get Low; Rendezte: Aaron Schneider; Szereplők:Robert Duvall, Bill Murray, Sissy Spacek, Lucas Black; Gyártási év: 2009; Korhatár: 12

 

Konkoly Edit

 

Képek innen

Korábbi filmkritikáinkból:

Lourdes, a film

Államérdekű ember a politikus? 

Szerelem a hatodikon

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162