Talita

Keresztény női magazin

A vörös sátor – „Biblikus a forrása, de nem bibliamagyarázat”

voros sator
– nyilatkozta a szerző, Anita Diamant, a könyvéről, amelyet keresztény körökben megosztónak találtak.
A vörös sátorból azóta film is készült.

A regény Jákob egyetlen lányának, Dínának az életét mutatja be, sőt a Jákob és feleségei közti kapcsolatot is boncolgatja az írónő (a kíváncsibb olvasók kedvéért a Teremtés könyvének 34. fejezetében említik). És mivel a 2014-es évben több rendező is közelített bibliai témákhoz nagyon új nézőpontból (Noé, Exodus: istenek és királyok), nem meglepő, hogy a Lifetime Studio is mostanra időzítette a kétrészes minisorozat bemutatását.

Fontos, ahogy az írónő is kiemeli, hogy ez csupán egy regény, az akkori nők életének, emberi törékenységének lefestése. A Bibliában Dínáról annyit tudunk, hogy Szikem (Schechem) hercege megerőszakolja, de ezután a herceg elfogadja Jákob házassági feltételét: Szikem minden férfijának körül kell metélkednie. A rákövetkező éjszaka Jákob fiai, sértett testvéri büszkeségükben, lemészárolják az összes férfit. Az írónő abból az ellentmondásosnak tűnő elemből indult ki, hogy aki megerőszakolja egy pásztor leányát, az utána vajon miért vállalja készségesen a megaláztatást? Miért akar megbékélést? Ezért inkább egy meg nem értett szerelemként kezdi mesélni a történetet. Ráadásul a könyvben és a filmben is előkelő szerepet kap egy Innanah nevű ős anyaisten . És akkor mégis miért érdemes megnézni ezt a filmet egy kereszténynek?

Első érvként talán azt említeném, hogy a nőiséget boncolgatja: hogyan élhették meg az akkori nők a menstruációt, a poligámiát, a hétköznapi teendőket, a szülést és a meddőséget.

Nagyon tetszik, az, ahogy megközelíti például a havi vérzést: „A vörös sátorban, ahol a napok úgy folynak, mint egy szelíd csermely, az asszonyok, akiknek testét elárasztja Innanah áldása, megtisztulva ezáltal az elmúlt hónap halálától, testükben készülve arra, hogy befogadják az elkövetkező hónap életét, hálát adnak – hálát a megpihenésért, az újraépülésért. És hálát adnak annak a tudásnak a birtoklásáért, hogy az élet fakad fel a lábaik közül, és ez az élet vér árán születik.” Milyen szép gondolat, hogy a nőiség erő, életerő, életforrás, nem szégyenforrás! És hogy ezt a nők együtt ünnepelik, közösen megállnak minden hónapban, és hálát adnak az életért, pont akkor, amikor a legtörékenyebbek. Az idősebbek adják át ezt a tudást, bölcsességet a fiataloknak, azok pedig őrzik az idősek emlékét, amikor továbbadják a történeteiket. Emellett a gyereknevelés is új megvilágításba kerül: Dína a nagynénjeire is anyaként tekint (hisz ők is Jákob feleségei). Lea pedig nem sajátítja ki anyai jogait, engedi szeretni a lányát a többiek által. Mindenki adja a maga kincseit (a gyengeségekkel együtt), és ezáltal Dína egyre szebb és műveltebb nővé válik: Leától tanulja az ügyintézést, Rácheltől a bábaasszonyi teendőket, Zilpa tanítja meg szőni, amikor Lea már elveszti a türelmét.

Másrészt azzal, hogy kiszínezi ezt a fejezetét a Bibliának, engem – minket is arra ösztönöz, hogy újraolvassuk, újragondoljuk az ószövetségi történeteket: miért lehetnek benne a szent szövegekben ilyen gyarló emberek? Közelebb hozza, ízlelhetőbbé, érthetőbbé teszi azt a világot, hogy mit is jelenthetett a kiengesztelődés Jákob és Ézsau között. Illetve akár kritikaként is felfoghatjuk a filmet, ha a hitünk felfuvalkodottá tesz, és nem tudjuk a másik emberben tisztelni az embert, az életet, csak mert ő nem katolikus, nem protestáns, nem keresztény stb.

Maga a film is élmény. A színészi gárdában jelentős nevek vannak: Rebecca Fergusson (ő alakítja Dínát), aki tavaly kapott Golden Globe-díj jelölést, illetve Minnie Driver játssza Leát (Dína anyja, Jákob első felesége), aki Oscar-díjra jelölt színésznő.

Jó szórakozást hozzá!

Hadnagy Margó

 

Kép

Korábbi filmkritikáinkból:

Óvakodj a vonzó pszichopatáktól! – A szürke ötven árnyalata

Nagyra törő lélek porhüvelyben – Stephen Hawking

Kleist és a “Mikkelsen-brand”

Sötét komédia: A pap gyermekei

Ünnepi mozi a Talitával


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162