Talita

Keresztény női magazin

Ajándékozz mosószódát a szomszédnak!

mososzoda
Az elmúlt években sok új bevásárló-közösség jött létre Magyarországon, ám ezek szinte kizárólag csak az élelmiszerre fókuszálnak. Miért ne lehetne más termékre alapozva is hasonló beszerzési rendszert létrehozni?

A legkézenfekvőbb talán a környezetbarát „tisztítószer-közösség” lenne, hiszen mindenki mos, de például mosószódát vagy öko mosogatószert jutányos áron venni még nem olyan könnyű, nem minden sarki boltban kaphatunk ilyet.

Kaphatunk viszont a sarki boltban átlagos tisztító- és mosószereket, amelyek a bennük lévő potenciálisan rákkeltő, gén- és magzatkárosító hatású és immunrendszert károsító szintetikus vegyi anyagok miatt számos egészségügyi kockázatot is jelentenek.

A vegyszerek nagy része a természeti környezetbe kerülve nem, vagy csak nagyon lassan bomlik le, és előbb-utóbb bekerülnek az emberi szervezetbe is a tápláléklánc, az ivóvíz és a belélegzett levegő által.
Számos klassz és olcsó környezetkímélő alternatíva létezik mosásra és tisztításra! Ha ragaszkodsz a konzumkényelemhez, válassz minősített környezetbarát terméket!

Környezetbarát tisztító- és tisztálkodószer már számos zöld boltban vásárolható, de még így is plusz időt, energiát igényel a beszerzésük, hiszen nehezen illeszthetők a napi bevásárlásba. Viszont számos zöld bolt vagy webáruház nagyobb mennyiségű rendelés esetén kedvezményt ad, illetve ingyen házhoz szállítja a termékeket.

Győzd meg a szomszédaidat, hogy ők is próbálják ki a környezetbarátabb vegyszereket, és rendeljetek közösen!

Nem érdemes ajtóstúl rontani a házba, ugyanis nehezen fogod felvenni a versenyt a „klasszikus tisztítószerek” reklámjaival. Először inkább lepd meg őket például egy kis próbacsomag mosószódával! Mivel nem túl drága termékről van szó, ennyi anyagi áldozatot ki lehet bírni az ügy érdekében. Majd ha legközelebb találkoztok, kérdezz rá, hogy kipróbálták-e már, és mi volt a tapasztalatuk. Ha pozitív vagy legalábbis nem negatív a visszajelzés, máris nyert ügyed van! Felvetheted, hogy nemsokára elfogy a készleted, és mi lenne, ha közösen vennétek újat.

Mivel az ember nem vesz hetente mosószert, egy-egy ilyen közös vásárlás megszervezése legfeljebb egy félnapos elfoglaltságot jelent negyedévenként. Küldd el a többieknek a terméklistát az árakkal, és egy közös táblázatban vezessétek, hogy ki miből mennyit szeretne, majd valaki vegye fel a kapcsolatot a bolttal, és rendelje meg az árut. Ha tényleg „zöldek” akartok lenni, bringával menjetek el érte!

A cikk forrása: A mi utcánkban blog

Hasonló öko-cikkeinkből:

Környezetbarát háztartás 1. – Hogyan takarítsuk az előszobát?

Mikesy Orsi öko-fortélyai: nem drágább!

Környezetbarát háztartás 2. – Egy rázós hely: a konyha takarítása


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162