Talita

Keresztény női magazin

Álláskeresők filmje: Előtted az élet

allaskereso1
„Előtted még ott az egész élet!” – sóhajt föl a főszereplő édesanyja, és megsimogatja lánya arcát. Mi is felsóhajtunk a nézőtéren: „Bár igaza lenne! Jó munka, igazi család…” Vajon mennyi esélye van ennek a 24 éves lánynak?

 

 

Marta kiválóan államvizsgázik filozófiából, és „öleléses diplomát” kap. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy a négy nagyon öreg férfiból és egy javakorabeli nőből álló tudós vizsgabizottság minden tagjától kap egy lelkes vagy kimért ölelést a vizsga után.
Ezzel a kiváló eredménnyel azonban nem tud elhelyezkedni a tudományos pályán. Először az egyetemi szintű intézményeknél próbál ösztöndíjat elnyerni , sikertelenül, majd nívósabb szaklapok szerkesztőségeiben kopogtat, végül már megelégedne egy akármilyen értelmesebb folyóirat szerkesztőségi állásával is – de hiába.
Közben találkozunk volt évfolyamtársaival is, akik már pénzt keresnek – valamennyien mélyen végzettségük alatti állásban, egyikük például egy valóságshow forgatókönyvírója.
Marta végül csak egyetlen kislánynak kell, aki kiválasztja őt bébiszitterének. Mellette pedig – egyetlen kínálkozó álláslehetőségként – telefonos értékesítő lesz egy nemzetközi cégnél, ahol egy „mindent tudó” háztartási gépet árusít, csillagászati áron.

Úgy látszik, ebben a nagy, globális (vagy legalább is európai) gazdasági válságban minden országban az állásnélküliség a fiatalok legégetőbb gondja. Az olaszok nem haboztak, már 2008-ban elkészítették ezt a kiváló játékfilmet, amely úgy drámai és valósághű, hogy közben derűs, kíméletesen szatirikus és szeretetteljes. 2013-ra jutott el a magyar mozikba (érdekes ez a késlekedés), és aktuálisabb, mint valaha. Ma többen böngészik az álláskereső oldalakat a neten, mint a legnagyobb híroldalakat. Az állás-oldalak tele vannak call centeres, vagyis telefonos értékesítői és ügynöki jellegű munkákkal. Kizárólag ezek ömlenek, szinte bárki kipróbálhatja magát.
Ma mindenki eladni akar – de már nem elég a hagyományos bolti hálózat, nem elég megvárni, hogy a vevő keresse fel az eladót, mert szüksége van valamire, hanem az eladó hajtja föl a vevőt. És ha annak nincs kedve a vásárláshoz, akkor az ügyes ügynök (házaló, sales manager, értékesítő, operátor, stb.) igényt teremt, rábeszéli.

allaskereso2

Marta az elején élvezi a munkát (nincs olyan, amit egy bölcsész ne tudna megtanulni), és egyre jobb eladó, vagyis rábeszélő lesz. Közben pedig egyre jobban megismeri a cég arculatát, ahol a call centeres lányok frissítő tánccal kezdik a napot, közben hangulatfeldobó és önbizalom növelő szövegeket énekelnek, ahol mindenki happy, ahol attól értékes és menő az ember, ha minél többet ad el, ahol mindenki folyamatos versenyben van egymással és önmagával. A lány környezetében azonban váratlanul drámai fordulatot vesznek az események, és ő sem maradhat kívülálló.

Marta életében fontos szerepet kap Daniela, a korosodó szépasszony topmenedzser; Lucio, a labilis lelkű ügynök, aki folyton bizonyítani akar; Claudio, a „nagyfőnök”, akinek nevét mindenki áhítattal ejti ki, és aki minden beosztottja haverja akar lenni; és persze Giorgio Conforti, a szakszervezeti aktivista, aki nagy buzgalommal küzd a munkaerő-kizsákmányolás ellen, de akciói balul sülnek el. Igazi, vérbeli olasz figurák, akik lelkesen, hangosan verekszik át magukat életük legszörnyűbb pillanatain is.
A film után megfogalmazódott bennem, hogy ha munkanélküli lennék, legalább Olaszországban szeretnék az lenni. Sovány vigasz, de ott még mintha a nyomorúságból is bulit tudnának csinálni, és nekik ez így természetes.

 

Kölnei Lívia

 

Szereposztás itt olvasható, a képek forrása is ez az oldal.

Korábbi kulturális ajánlatainkból, kritikáinkból:

Ötletbravúr, szorongás, keresztényfóbia – Alföldi és az István, a király

Janne Teller: Semmi – ambivalens könyvajánló

Árverés és kései szerelem – a “Senki többet” című filmről

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162