Talita

Keresztény női magazin

Álomcirkusz

csimota
Szeretem a meséskönyveket, Szegedi Katalin grafikái különösen közel állnak hozzám. Az Álomcirkuszt, amit most a Csimota Könyvkiadó újra megjelentetett, Katalin nemcsak rajzolta, de írta is.

Már régebben is megjelent az Álomcirkusz, amelyet most a Csimota Könyvkiadó újra megjelentetett.

A főszereplő egy nyúllány, Panka és egy nyúlfiú, Péter. Mindketten cirkuszban dolgoznak, Panka kötéltáncos, Péter bohóc, aki olyan borzasztóan hegedül, hogy mindenki kineveti, Don Alvaro, a szigorú cirkuszigazgató pedig dühösen hozzávágja a hegedűjét, ami épp azt a kötelet találja el, amelyen Panka gyakorlatozik. A nyúllány lezuhan, Péter elkapja.

Aztán vége van a próbának, és mindenki hazamegy. Panka egyedül él, amolyan szingli nyulacska, aki szomorúan ábrándozik megmentőjéről. A történet, ami egyszerre mese is, meg nem is, vidáman végződik. Amolyan modern mese, és nem is igazán gyerekeknek, vagy ha igen, inkább nagyobbaknak. Kicsit Tersánszky Misi Mókusát és Pinokkiót idézi.

Mesét írni hétfejű sárkány, üveghegy, boszorkány, királyfi és királylány nélkül is lehet, de a legmélyebb vágyainknak azért meg kell jelennie benne. Persze, ma sokan tiltakozhatnak, hogy beléjük senki sem írt semmit, és az ő legmélyebb vágyuk nem a család, pláne nem a sok gyerek. Mégis örülök, hogy Szegedi Katalin számára fontosak ezek az értékek: házasság, család, gyerekek.

Az Álomcirkusz a történeten túl is üzenetet hordoz. Az illusztráció színvilága harmonikus. Meleg színkezelésének köszönhetően szívesen időzöm az oldalakon. Hiszen nemcsak egy-egy kép szerepel a szöveg mellett, de a szöveg koherens része a képeknek, mintegy belé van írva. És tetszik az is, hogy az alkotó most nem montázstechnikával dolgozott, hanem akvarellel. Figurái élénkek, vonalvezetése finom.

„Álmod? Miféle álmod?” „Az az álmom, hogy te meg én csináljunk egy saját cirkuszt” – hangzik el egyszer Péter vágya. Panka számára ez lehetetlen, aztán egyszer csak minden megváltozik, és megvalósul az ábránd, amely talán az alkotó számára is az volt: egy saját mesekönyv!

 

Konkoly Edit

 


Csimota Könyvkiadó

Könyvajánlóinkból:

Jó napot! Ferenc pápa vagyok

Suzan pont hu

Janne Teller: semmi

James Martin: Jezsuita spiritualitás

Carl Sagan: Korok és démonok


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162