Talita

Keresztény női magazin

Angélique nővér, a nők őrangyala

Angelique
Angélique Namaika kongói szerzetesnő világszerte ismertté vált: az ENSZ neki adományozza a mai napon az idei Nansen Menekültügyi Díjat. Több mint kétezer nőnek segített, hogy folytatni tudják az életüket. 

Angélique Namaika nővér a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén lévő Dunguban alapított egy központot megerőszakolt nők számára. Sok száz olyan nő életét segített újraépíteni, akik arra kényszerültek, hogy elmeneküljenek az otthonukból, és – leggyakrabban a lázadó Lord’s Resistance Army (LRA) tagjai – erőszakot követtek el rajtuk. Azok közül, akikről gondoskodott, sokan szenvedtek el emberrablást, rabszolgamunkát, rendszeres verést és sok más könyörtelen sértést is.
Angélique nővér egyenként foglalkozik a segítségre szoruló áldozatokkal, ami megkönnyíti a számukra, hogy felépüljenek az átélt traumából és lelki sérülésekből. Ez annál is fontosabb, mert az elszenvedett erőszak után ezeket a különösen sebezhetővé vált nőket és lányokat gyakran még a saját családjuk és közösségük is kiközösíti azért, ami történt velük. Különleges gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy meggyógyulhassanak, és összerakhassák az összetört életük darabjait. Angélique nővér azzal is segít nekik, hogy megtanítja őket az üzleti alapismeretekre, támogatja őket a saját apró vállalkozásuk elindításában vagy éppen abban, hogy visszatérhessenek az iskolapadba.

Ezeknek a nőknek a beszámolói híven mutatják, milyen rendkívüli hatással volt rájuk Angélique nővér, és hogyan segítette őket az életük újraindításában – nem csoda, hogy sokan közülük szeretettel csak „anyának” szólítják.

A 2013. évi Nansen-díjról szóló bejelentéssel egy időben lát napvilágot egy jelentés az LRA kegyetlenkedései miatt otthonukat elhagyó menekültekről. Becslések szerint 2008 óta mintegy 320 ezer ember kényszerült arra a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti Orientale tartományában, hogy az otthonát hátrahagyva elmeneküljön.

A térségben dúló erőszak elől Angélique nővér 2009-ben maga is menekülni kényszerült az Orientale tartománybeli Dungu városából. Ismeri tehát mindazt a kínt, amit azoknak kell átélniük, akik az otthonuk elhagyására kényszerülnek.

„Óriásiak a leküzdendő nehézségek, ami csak még nagyszerűbbé teszi az általa végzett munkát – nem engedi, hogy bármi is az útjába álljon. Ezeknek a nőknek az életét darabokra zúzta a brutális erőszak és a menekülés. Angélique nővér bebizonyította, hogy egyetlen ember is hatalmas változást hozhat a háború által szétszakított családok életébe. Egy igazi humanitárius hős” – méltatta António Guterres, az ENSZ Menkültügyi Főbiztosa az idei díjazottat.

Kivételes az a munka, amit Angélique nővér végez, ráadásul egy olyan vidéken, ahol az elektromos áram, a csapvíz vagy az aszfaltozott út szinte ismeretlen. Jóllehet híján van a megfelelő eszközöknek, és szinte nincs semmilyen pénzügyi forrása, amiből a központot működtetné, Angélique nővér nem hagyja magát eltántorítani. A díj odaítéléséről szóló bejelentésre válaszul Angélique nővér a következőket mondta:
„Szinte el sem lehet képzelni, milyen sokat szenvedtek az LRA által megerőszakolt nők és lányok. Ennek az erőszaknak a sebeit egész életükben magukon fogják viselni. Ez a díj azt jelenti, hogy Dunguban még sok-sok ember kaphatja meg azt a segítséget, amelyre szüksége van, hogy újrakezdje az életét. Mindig meg fogok tenni minden tőlem telhetőt, hogy reményt adjak nekik, és esélyt, hogy újrakezdhessék az életüket.”

Angélique nővér a Nansen Menekültügyi Díjat és a Nansen-medált szeptember 30-án, azaz ma veszi át Genfben ünnepélyes keretek között. A díjátadó ünnepség után Rómába utazik, ahol október 2-án a Vatikánban fogadja Ferenc pápa, majd Párizsba, Brüsszelbe, végül pedig Oslóba repül tovább, ahol további találkozókon vesz részt.

Forrás: http://www.unhcr-centraleurope.org/hu 
Kép innen

Hasonló cikkeinkből:

Egy nő, aki boldogtalanul volt boldog

Géppisztolyos prédikátor – avagy szabad-e embert ölnöm?

Salkaházi Sára szabálytalan ragyogása

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162