Talita

Keresztény női magazin

Anya, a dolgozó nő 9. – Nagy-Kálózy Eszter

Nagy-KalozyEszter
Kislányként sokszor hallottam, egy nőnek el kell döntenie, mi a fontos: a család vagy a szakmai siker. Olyan hivatás esetében ez különösen igaz, mint a színészet, ami teljes embert kíván. Mégis vannak ellenpéldák, mint Nagy-Kálózy Eszter is, aki bizonyította, mindkettőt meg lehet élni, ha az ember igazán akarja.

– Már az interjú egyeztetésénél egyértelművé vált, hogy Péterrel mindketten nagyon elfoglaltak. Hogy tudnak ennek ellenére családként működni?

– Az utóbbi években gyakran próbáltunk együtt, így a nap nagy része közösen telt. (…) A gyerekeink már felnőttek, ami természetesen könnyebbséget jelent. Ugyanakkor nagyon hiányzott, amikor nem tudtunk igazi családi életet élni, napokig csak egy reggeli vagy egy esti puszi volt. Mindig várom a nyugodtabb időszakot, amikor újra feleség és anya lehetek.

– Vannak olyan apró gesztusok, trükkök, amik segítenek abban, hogy egy-egy sűrűbb időszakon könnyebben túljussanak?

– Ilyenkor mindig rohanok, mert úgy érzem, az én feladatom meleg ételt biztosítani a családnak. Főzni sajnos sokszor nincs időm, de ha van egy szabad félórám, elmegyek és veszek valamit, hogy amikor hazaérnek a többiek, legyen étel az asztalon. Fontos számomra, hogy ezt megteremtsem nekik nap mint nap.

– Az különösen nehéz lehet, hogy mindketten ennyire elfoglaltak…

– Természetesen húsz év alatt voltak nehéz időszakok, amikor azt éreztem, egyedül állok a világban, kicsúszik a lábam alól a talaj, a rohanásban megszűnök létezni, mint ember, mint nő, mint feleség. Aztán mindig rájövök, hogy az én talajom az, hogy van családom. Ha ők nem lennének, akkor csinálhatnék bármit, valószínűleg nem tudnék egész lenni, nem tudnék az lenni, aki vagyok.

– Gyakran mondják, hogy – főleg nőként – az embernek előbb-utóbb el kell döntenie, hogy a karriert vagy a családot választja.

– Mindig sok gyereket szerettem volna, végül úgy alakult, hogy csak három lett. Ugyanakkor azt is tudtam, hogy színésznő szeretnék lenni. De ha a szakmámban nem értek volna sikerek, sokkal kevésbé éltem volna meg kudarcnak, mint ha nem lennék anya. Szerencsére úgy alakult, hogy mindig volt munkám, és amikor dolgozom, akkor azt megszállottan teszem. Szeretem, amit csinálok, és nagyon izgat még a mai napig is. Úgy érzem, a két szerep: anya és színésznő erősíti egymást, miközben függetleníteni is tudom őket.

– Az, hogy Péterrel együtt dolgoznak, nem okoz nehézséget? Sok kapcsolat megromlik, ha a felek munkatársak is egyben.

– Nálunk ez egyáltalán nem így történt. Talán azért, mert mindkettőnkben van bizalom és tisztelet a másik iránt. Azt mondják, hogy a színészházasságok nem tudnak sokáig megmaradni. Én azt érzem, hogy kevésbé tudnék egy vegyes kapcsolatban működni, mert nem értenénk egymást. Az ember kiáll a színpadra, és ott tényleg szinte meztelen lesz, át kell lépni a gátlásainkat, a szorongásainkat, a félelmeinket. Ezek nap mint nap felmerülő kétségek. A folyamatos „kitettség” olyan felfokozott állapot, amivel nem tudom, egy másik ember együtt tudna-e élni. (…)

– Hogyan boldogultak a gyerekneveléssel a sok munka mellett?

– Természetesen a nagymamák sokat segítettek, és mindig volt bébiszitterünk is, aki jött, ha épp nem volt családi segítség, az estéket nem tudtuk másképp megoldani. De annak ellenére, hogy mi színészek vagyunk, és este dolgozunk, fontosnak tartottuk, hogy felkeljünk a gyerekekkel reggel, uzsonnát készítettünk nekik, mint egy normális család. Megpróbáltunk mindent megtenni értük, amit csak lehetett. Esténként az előadásokon mindenképp ott kellett lennem, hiszen ez a másik életem, de minden mást igyekeztünk nekik megadni. Próbák között rohantunk haza, elmentünk értük az óvodába, játszottunk velük.

Nagy-Kálózy Eszter Gyöngyösön született 1966-ban. Férje Rudolf Péter, gyermekei: Flóra (1987), Olivér (1991) és Szonja (1994). Érdemes művész, Jászai Mari- és Príma-díjas színész.

“Az én talajom az, hogy van családom. Ha ők nem lennének, akkor csinálhatnék bármit, valószínűleg nem tudnék egész lenni, nem tudnék az lenni, aki vagyok.”

– A családban hogy alakulnak a szerepek, ki milyen részt vállalt a gyereknevelésből?

– Péter olyan apuka, aki részt akar venni a gyerekek életében, de nemcsak a beszélgetésekben, amikor már nagyobbak, hanem a legelső pillanattól. Fürdetett, pelenkázott, etetett, ez nem volt kérdés, nem is kellett erről beszélnünk. De nem is tudtam volna folytatni a pályát, ha nem így áll hozzá. Természetes volt, hogy ezt ketten csináljuk.

– Három gyermeke van. Változott, hogy hogyan neveli őket, ahogy egyre több tapasztalata lett anyaként?

– Mindenképpen, hiszen Flóra huszonegy éves koromban született, még nagyon gyerek voltam. Akkor persze ezt nem így éreztem, azt gondoltam, hogy érett vagyok és babát szeretnék. Visszanézve úgy látom, inkább együtt nőttünk fel, néha nem is az anyukája voltam, hanem egy barátnő, aminek van sok pozitívuma, de nehézségeket is okozott. Később, amikor már hárman voltak, sokkal jobban éreztem, hogy mi a feladatom, hogy mekkora felelősség anyának lenni.

– Volt olyan értékrend vagy gondolkodásmód, amit mindenképpen át szeretett volna adni a gyerekeknek?

– Bennem működik egy nagyon erős megfelelési kényszer, őket megpróbáltam ennek az ellentétére tanítani, hogy ne a mások véleményre figyeljenek, úgy sosem találják meg a boldogságukat. Nem az volt a legfontosabb, hogy milyen jegyet kapnak az iskolában, hanem hogy a kitűzött célért mindent megtegyenek, hogy tudják, merre tartanak az életben. Ennek ellenére azt gondolom, mégis van bennük szorongás. Valószínűleg annyira érzékenyek ők maguk is, mint mi, vagy talán még inkább, és ebből fakad az állandó önmarcangolás.

– Mi volt a legfontosabb szempont, amikor iskolát választottak a gyerekeknek?

– Nagyon fontos volt az a pedagógus, akire rábíztuk a gyerekeket, főleg az első tanító néni vagy tanító bácsi. Leginkább az érdekelt, hogy azt a személyt lássam benne, aki a gyerekemnek jót tesz, hiszen mindegyiknek másra van szüksége. Mindhárman ugyanott kezdtek, de aztán mentek a maguk útján, ahogy jónak látták, gimnáziumot már ők választottak.

– Hogyan reagáltak, amikor világossá vált, hogy a gyerekek is a művészet irányába indulnak el?

– Ha megtalálják a saját útjukat, azt, amiben tehetségük van, amiben ki tudnak teljesedni, akkor bármilyen szakmát választhatnak az életben. Támogatom őket, én soha nem beszélném le őket semmiről. Nyilván látják, hogy a művészélet tud nehéz is lenni, ezt megélni mindennap néha nagyon terhes és kimerítő. Ennek ellenére ők ebbe nőttek bele, és szerintem ezután nagyon nehéz egészen más felé elindulni. Arra mindig vigyáztam, hogy a színház ne legyen a mindennapi életük része, nem akartam, hogy a büfében éljenek, de nagyon sok előadást láttak, és nagyon szerettek színházba járni. Mindig azt mondtam, ha már ezt szeretik, én boldog vagyok.

– Ismert ember gyermekének lenni nem mindig könnyű. Igyekeztek őket megvédeni ettől a helyzettől?

– Hétköznapian élünk. Számomra természetes, hogy amint kilépek a színházból, elsősorban anya és feleség vagyok. Örülök annak, ha nem ismernek fel az utcán, amikor el lehet bújni a kutató szemek elől. Szerintem ezt jól kezeltük, nem éltük meg feltűnően a népszerűségünket. Péter is szeret családapa lenni, hétköznapi emberként létezni. A gyerekeket a mai napig nagyon frusztrálja az, ha miattunk keresik meg, vagy miattunk kérik fel valamire őket. Ezt lehetetlen kivédeni, amíg mi a pályán vagyunk, ezzel ők küszködni fognak. Keményen harcolnak azért, hogy saját magukért fogadják el őket, és ne a szüleik miatt. Lehet, hogy ezért is mentek külföldre. A nagylányom Montrealban végzett az ottani színiakadémián, és úgy döntött, ott kezdi el a pályafutását. A fiam zenész, a Konzervatóriumban tanult gitár szakon, és úgy érezte, hogy legszívesebben a könnyűzene felé indulna el. Londonban talált is egy iskolát. Bennük van, hogy nekik el kell menni ahhoz, hogy a saját lábukra tudjanak állni, és saját magukért értékeljék őket. Ez az ő nehézségük, amivel szembe kell nézniük.

– Anyaként milyen szívvel tudta elengedni ilyen messzire a gyerekeket?

– Önző lennék, ha azért tartanám itt őket, mert engem boldoggá tesz a közelségük, és bármikor mellettük lehetek, amikor szükségük van rám. Szerintem ez nem helyes. Ha ő keresi magát, a boldogságát az életben, és ehhez el kell mennie, akkor nekem meg kell tanulnom elengedni őt. Nem az én életemet kell élniük, hanem a sajátjukat, ami lehet ilyen-olyan, kacskaringós, bármilyen, de ebbe én már nem szólhatok bele.


A teljes interjút olvassák el az Új Köznevelés oldalán!

Szerző: Meggyes Krisztina

Kép: Nagy-Kálózy Eszter az Eszter hagyatéka c. filmben.

Sorozatunk előző részeiből:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162