Talita

Keresztény női magazin

Anyák és lányaik 2.

anyalanya3
Anyának lenni igencsak összetett szerepviselkedés. Egyszerre kell támaszt biztosítani, azonosulásra alkalmas női modellt nyújtani, a házasság harmóniáját megteremteni, a munka világába sikeresen beilleszkedni.

 

 

Anya főszerepben

Klára otthagyta a munkahelyét, amikor kislánya megszületett. Minden figyelmét a gyermeknevelésnek akarta szentelni, no és amúgy sem érezte túl jól magát a hivatalban, ahol dolgozott. A család anyagi helyzete lehetővé tette, hogy háziasszonnyá váljék.
Az első évek harmonikusan teltek. Klára mindig ápolt volt, pazar ételekkel várta vendégeiket, sok időt töltött gyermekével, úgy érezte megtalálta hivatását az anyaszerepben.
Amikor lánya iskolás lett, minden reggel és délután autóval szállította az iskolába, a különórákra. Információkra éhesen várta a gyerek beszámolóját az aznapi történéseiről, hiszen az ő élete nem hozott különlegességeket, legfeljebb a boltbeli apró-cseprő eseményeket mesélhette volna el családtagjainak.
A problémák akkor kezdődtek, amikor lánya gimnazista lett. Hirtelen terhessé és kínossá váltak az anyai sofőrszolgáltatások, a kérdésre, mi történt az iskolában, gyakran undok vállvonogatás lett a válasz. A gondosan becsomagolt uzsonna gusztustalanul összenyomódva lapult a táskában még délután is. A kamaszlány egyre terhesebbnek érezte az anyai gondoskodást, a túlzott figyelmet, beleavatkozásnak minősítette a jóindulatú tanácsokat.
Klára egyre levertebbé vált, nem evett, lefogyott, néha egy-egy pohár itallal igyekezett javítani hangulatán.

Veszélyes vállalkozásba fognak azok a nők, akik az anyaszerepet főszerepnek szánják. A gyermek a teljes körű gondoskodást, figyelmet nem igényli tartósan, életre szólóan. Viszont sokkal jobban csodál, fogad el egy anyát, aki nemcsak a lánya önmegvalósítását segíti, hanem a sajátját is megteremti.
A gyermek tinédzserré, majd felnőtté válását, ezzel párhuzamosan, az idősödést, a szépség lassú hervadását könnyebben viselik azok az anyák, akik megtalálták a számukra fontos foglalkozást, örömüket lelik a családon, háztartáson kívüli teljesítményben is.

anyalanya2Megengedő szeretet

A legszerencsésebb szülői magatartás a képességek és lehetőségek figyelembevételével való alakítgatása, formálása a gyermeknek. A támogatás, az önbizalom erősítés, a különböző életkorokban elvárható önállóság pártfogolása segíti, hogy a kislány erős személyiséggé váljék, ne legyen sem alárendelődő, sem uralkodó és kompromisszum képtelen. A megengedés, a kibontakozást segítő, asszisztáló szeretet sok-sok odafigyelést kíván, és az anyától is érzelmi harmóniát igényel. A szülő nemcsak nevel, hanem maga is nevelődik.
Kevés anya képes ellenállni annak a kísértésnek, hogy gyermekében lássa saját meg nem valósított vágyai letéteményesét. Ez nagy teher lehet az utódnak, sokszor dacot és lázadást provokál. Anyának lenni igencsak összetett szerepviselkedés. Egyszerre kell támaszt biztosítani, azonosulásra alkalmas női modellt nyújtani, a házasság harmóniáját megteremteni, a munka világába sikeresen beilleszkedni.

Apák az anyák árnyékában

Szerencsére az anyák nagyobbik része nem egyedül neveli, formálja gyermekét. Az apa, mint az első férfi, akivel az ifjú nőpalánta találkozik, igencsak fontos szereplője életének. Azok a lányok, akiknek alkalmuk volt mély, bizalmas barátságot teremteni apjukkal, sokkal nagyobb önbizalommal indulnak útjukra.
Nem pusztán az intellektuális teljesítmények terén fokozza az önértékelést az apai jó viszony, de a női magabiztosságot is segíti. Minden kamaszlánynak szüksége lenne apja elismerő dicséretére külsejét, női vonzerejét illetően.
A mai apák szemérmesek és elfoglaltak, gyakran nem találják a hangot serdülő lányukkal. Nem ritka eset, hogy a kislánnyal megteremtett gyengédség, a gyermek kamaszkorára semmitmondó, közhelyekre szorítkozó távolsággá válik.
Az is előfordul, hogy az anyák monopolizálják a kapcsolatot gyermekükkel, ők közvetítik az este hazaérkező férjnek a híreket, meggátolva ezzel a közvetlen, kétszemélyes és bizalmas viszonyt gyerek és apa között.

Göröngyös, de nem lehetetlen vállalkozás, hogy olyan női lényt formáljunk lányunkból, akivel elégedettek lehetünk, és jól tud majd beilleszkedni mai világunkba. Nem kerülhetjük meg saját női szerepünk, elégedetlenségeink, sikereink végiggondolását, hogy azt adjuk tovább, amit valójában szeretnénk, és bár jó szándékúan, de ne a hibáinkat örökítsük tovább.


Hajduska Marianna

 

Előző rész:

Anyák és lányaik 1.

Hasonló témájú cikkeinkből:

Hősi anyák 1. – Megigazulás vagy tévedés?

Hősi anyák 2. – Mellesleg generáció?

Hősi anyák 3. – Demokrácia vagy gyerekdiktatúra?

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162