Talita

Keresztény női magazin

Arno Penzias: „Isten minden létezőben kinyilatkoztatja magát”

penzias
A világegyetemet teremtették. Az asztronómia összes eddig megfigyelt ténye ezt támasztja alá.

„Ha egy gyümölcsfa-ligetet látunk, azt mondhatjuk, hogy akárki is ültette ezeket a gyümölcsfákat, almát szeretett volna. Más szóval, a világban lévő rendet látva szándékra következtetünk, a szándékból pedig a Teremtőnek valamiféle ismeretére kezdünk eljutni, aki mindezt eltervezte. Ez az, ahogy Istenre gondolok. Istenre Isten keze munkáin keresztül nézek, és az ő munkáiból szándékra következtetek. Ezekből a szándékokból benyomást szerzek a Mindenhatóról. (…)

Talán Isten mindig kinyilatkoztatja magát. A 19. zsoltárral összhangban gondolom ezt: ‘az egek hirdetik Isten dicsőségét’, vagyis Isten minden létezőben kinyilatkoztatja magát. Az egész valóság kisebb vagy nagyobb mértékben kinyilatkoztatja Isten szándékait. Az emberi lét minden vetülete is kapcsolatban van a világ értelmével és rendjével.”

(Joshua O. Haberman, ed.: The God I Believe in. Maxwell Macmillan International, 1994, 184 és 188-190)

„Hogy tudna egy egyszerű ember állást foglalni gigászok vitájában? Az egyik azt állította, hogy a világegyetem a semmiből lett teremtve, a másik pedig azt, hogy az anyag nyilvánvalóan öröktől fogva létezett. A teremtés „dogmáját” elgáncsolták az anyag örök természetét igazoló „tények”. Nos, a ma dogmája az anyag örökkévalóságát állítja. Ez a dogma az emberek (köztük a fizikusok többsége) ösztönös hitéből táplálkozik, akik nem akarják elfogadni a megfigyelésen alapuló bizonyítékokat, melyek szerint a világegyetem teremtetett – annak ellenére nem, hogy az asztronómia által eddig rendelkezésre bocsátott összes megfigyelt tény ezt támasztja alá. Emiatt azokról az emberekről, akik a tényeket elutasítják, jogosan mondhatjuk, hogy ‘vallásos’ hittel vallják az anyag örökkévalóságát. Ezek az emberek magukat objektív tudósoknak tartják.”

(Jerry Bergman: “Arno A. Penzias: Astrophysicist, Nobel Laureate,” inPerspectives on Science and Christian Faith 46.3: 183-187, (9/1994), 183)

Arno Allan Penzias (1933 – ) fizikus, csillagász. Felfedezte a kozmikus háttérsugárzást, az ősrobbanás „visszhangját”. Ezért a felfedezéséért 1978-ban fizikai Nobel-díjat kapott. Az ősrobbanás elmélete nem cáfolta meggyőződését a világ teremtettségéről.

Felhasznált forrás: divinity (Szabados Ádám blogja)

Kép: Arno Allan Penzias


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162