Aszalódunk – én és a paradicsomok
Hőség van. Aszalódunk – én a napon és a paradicsomok a sütőben.
Igen – városi fiúként és saját háztető hiányában –, az aszalást a sütőben végezem.
De kezdjük az elején.
A Fény utcai piacon vettem:
- 2 kg lucullus,
- 5 szem kumato,
- 2 fürt fürtös paradicsomot
A többi itthon volt a kamrában:
- egy egész fokhagyma
- bazsalikom
- kakukkfű
- bors
- napraforgóolaj
- olivaolaj
- a csípősekhez 1-2 szem chili paprika
Sütőpapírral kibélelt tepsikbe helyzetem a nyolcadokba vágott fürtös-, kumato- és a félbevágott lucullus paradicsomokat.
Mindegyik tetejére egy hajszálvékony szelet fokhagymát tettem és megszórtam kakukkfűvel, bazsalikommal és borssal. Minden szelet tetejére párcsepp olivaolajat cseppentettem.
Majd négy-öt órára előmelegített 110 fokos sütőbe helyeztem. Néha kinyitottam a sütőajtót, hogy a pára kiszálljon. Be is párásította anyuka fotómasináját. A végén ráindítottam a hőlégkeverést is.
Így néztünk ki aszalódás közben
A csíramentesítés miatt kifőzött üvegekbe adjusztáltam szét, majd felöntöttem oliva- és napraforgóolaj keverékével.
A csípősek olajába tettem a nagybátyámtól kapott lila, kicsit bemetszett chili paprikából. Egy hét alatt összeérik a csípős. Az utóízesítés nélküliek azonnal fogyaszthatók.
Vass Ákos
Fotók: Anyuka
Forrás: VassÁkosRecept-Blog
Korábbi VassÁkosReceptek:
Tweet