Avokádókrém medvehagymával
Este későn értünk haza a koncert után, így majdnem délig aludtunk. Félálomban jöttem lefelé a lépcsőn, amikor eszembe jutott, hogy a kamrában puhul két avokádó már egy hete.
Amikor végre élet került belém, elővettem, és elkészítettem egy „guacamolét”, azaz avokádópástétomot.
Hozzávalók 2-3 személyre:
2 avokádó
1 kis fej lilahagyma
1 közepes paradicsom
só
színes bors (frissen őrölve)
„pár nyomás” citromlé
kb. 20 szál medvehagyma apróra vagdalva
Elkészítés:
A paradicsomot leforráztam, lehúztam a bőrét, kettévágtam, kikapartam a lédús részeit (persze megesszük, nem vész kárba, csak nem akartam, hogy eláztassa a krémet), és a húsát apró kockákra vágtam, majd beletettem egy üvegtálba. Így volt elég ideje, hogy a leforrázásból eredő hőemelkedése visszaessen, ne melegítse a többi hozzávalót. A lilahagymát apró kockákra vágtam, és rászórtam a paradicsomra. Került rá só, színes bors és az apróra összevagdalt medvehagyma. Az avokádókat kettévágtam, egy kiskanállal kikapartam a belsejét a többi hozzávaló tetejére, majd gyorsan rányomtam egy kis citromlevet. Azért hagyom az avokádót mindig a legvégére, hogy a szép zöld színe megmaradhasson.
Egy villával csak épp annyira kevertem össze, hogy egységessé váljon, de ne pépesedjen el. Szép lett és finom is.
Az avokádót – zöld, rücskös héja miatt – aligátorkörtének is nevezik. Rendkívül egészséges: telítetlen zsírsavai, kálium- és magnéziumtartalma miatt kifejezetten szívbarát. Tele van vitaminnal. Lúgosító hatású, így gyomorbántalmakra is ajánlják, és magas antioxidáns tartalma miatt is egészségbarát. Külsőleg használva a bőrt táplálja. A mexikóiak naponta fogyasztják. Kár, hogy minálunk még igen drága.
Nagy Márta
Forrás: hogymegtudjuknézni blog
Márti korábbi receptjei a Talitán:
Árpagyöngy-ropogós – nem csak vegánoknak!
Vaníliás-citromos főtt köles és nyers nektarinpuding
Eper, túró, csokoládé – egy tortában!
Tweet