Talita

Keresztény női magazin

Az elmúlt év legfontosabb mozija

mozi 
Az év végi időszak jó apropó arra, hogy számot vessünk az elmúlt évvel, visszatekintsünk, értékeljünk.

Sokan ilyenkor megnézik a kitűzött céljaikat (ha voltak ilyenek), és összevetik az eredményekkel. Ez is egy módja az értékelésnek. Vigyázzunk, hogy ne legyünk “bürokraták” magunkkal szemben, ha csak az általunk / vagy a környezetünk által elvártakat vizsgáljuk, mert így nem biztos, hogy észrevesszük azokat a váratlan változásokat, melyeket Isten indított el az életünkben. Hogy elkerüljük a “könyvelő-típusú” módszert, a következőket javasoljuk a reflexióra.

– Teremts magad körül nyugalmat legalább egy órára. Ha teheted, menj ki a természetbe, végezd ott ezt az elmélkedést.

– Helyezd magad Isten jelenlétébe. Kérd Szűz Mária illetve a kedvenc szented közbenjárását, hogy közelebb vigyen ez az ima Istenhez. (Amennyiben nem vagy kész arra, hogy Isten jelenlétében végezd ezt az imát, akkor kérd ennek a vágyát…) Engedd el az elvárásaidat ezzel az imával kapcsolatban: ne hajszolj belső élményeket, mivel nem ezek jelzik az ima “sikerét”. Ha a figyelmedet és az idődet átadod Istennek, akkor már jól imádkoztál.

– Kérd a Szentlélek világosságát, hogy Isten szerető szemével tudj ránézni az életedre, az elmúlt esztendőre.

– Vedd sorra az elmúlt év minden hónapjának az eseményeit, mintha egy filmet néznél. Haladj hónapról-hónapra: mi történt veled? Hogyan érezted magad? Mik voltak a legfontosabb találkozások? Hogy alakulnak a kapcsolataid (magaddal- másokkal – Istennel)? Hol, mikor kaptál nagy adományt, vigasztalást Istentől? Miért lehetsz hálás? Hol működött veled együtt Isten, s Te mikor tudtál vele együttműködni? Hol hibáztál, mikor követtél el bűnt? Mely bűneidért kell bocsánatot kérni a végtelenül irgalmas Istentől? Felfedezel-e valamilyen “tendenciát” az életedben? Olyan problémát, ami tartósan nehezítette az évet? Kaptál-e váratlan segítséget, megoldást, ami segítette az évedet? Ha ránézel az elmúlt hónapokat nehezítő körülményekre, felfedezel-e olyan hozzáállást saját magadban, amivel megkönnyíted a nehézségek megoldását? Hol vannak azok a pontok, tulajdonságok az életedben, amik fejlődésnek indultak? Hogyan tudnád elősegíteni ezen dolgok további kifejlődését? Miben tudnál növekedni a következő évben? Miben lehetnél bátrabb, nagyvonalúbb? Mi kell még lelked tartós békéjének eléréséhez?

– Fogalmazz meg néhány konkrét és reális célt, ami közelebb visz Istenhez a következő évben, növeli a bátorságodat, a belső szabadságodat. (Légy kreatív, lépj túl a “lefogyok-leszokok a dohányzásról” sokszor irreális céljain:-).

– A visszatekintés végén fordulj imában Istenhez vagy Jézushoz, vagy a Szentlélekhez, mondd el neki a tapasztalataidat, ha van kérdésed, tedd föl és várj türelmesen a válaszra. Vidd be az imába a következő évre kitűzött célokat, s kérd az erőt a megvalósításukhoz.

– Az imát fejezd be egy Miatyánk és egy Üdvözlégy Mária elimádkozásával.

Forrás: hivatasrscj.blogspot.hu

NyitóképVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162