Talita

Keresztény női magazin

Az Ember Isten kebelén

Hildegard_film
Bingeni Hildegárd bencés apátnő a középkor egyik legnagyobb látnoka volt. Már kora gyermekkorától kezdve, majd hosszú élete során mindvégig csodálatos víziókban volt része.

„Egy csodálatosan gyönyörű képmást láttam: Emberi alakja volt és arcán akkora szépség és ragyogás, hogy könnyebben tudtam volna a napba nézni, mint ebbe az arcba. És az alak így szólt hozzám: Én, a legfelsőbb tüzes erő, én lobbantok lángra minden életszikrát. Nincs köztük halált hozó egy sem. Én döntök a létről. Szárnyammal körülrepülöm a Földet, mert én voltam, ki annak rendjét bölcsen megteremtettem. Én, az istenségben lakozó tüzes élet, én lobogok a szántóföldek szépsége felett, én világítok a vizekben, én égek a Napban, a Holdban és a csillagokban. És könnyű szellővel – láthatatlan élethez hasonlóan, mely mindent fenntartat – én ébresztek mindent hatalmas létezésre.

E csodálatos alak keblén volt egy lenyűgöző kerék. Belőle állatok (oroszlán, leopárd, farkas, medve, szarvas, rák, bárány, kígyó) fejei lélegeztek egy emberi alakra, és a csillagok sugaraikat mind az állatfejekre, mind az emberalakra rásugározták. Mert Isten benne van minden teremtményben, nem csak a kétlábúakban és nem csak a megkereszteltekben.”

“A megtestesült Fiú helyreállítja Isten és a Világ harmonikus egységét.”

Hildegard_Bingen_Lucca_Liber_Divinorum_Operum

(Forrás: Adelgundis Führkötter: Bingeni Hildegárd élete. Ahogyan Gottfried és Theoderich szerzetes a XII. században lejegyezte. Bp., Ursus Libris Kiadó)

Bingeni Szent Hildegárd (1098-1179) bencés apátnő látomásait rendtársai segítségével, kódexekbe foglalva hagyományozta az utókorra. Az ő nevéhez fűződik a máig működő rupertsbergi apátság megalapítása, és több, a korát sok tekintetben messze megelőző mű megalkotása is, amelyek a természettel, gyógyítással, teológiával, zenével foglalkoztak.

1. kép a “Látomás – Bingeni Hildegard életéből” c. filmből

2. kép: Miniatúra a Liber divinorum operum c. kódexből, 1220-1230Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162