Talita

Keresztény női magazin

„Az Evangélium nem a nyelvnek, hanem az életnek tudománya.”

evanglium
Az interneten böngészve akadtam egy hirdetésre: életem klikkje lesz, ha rákattintok a linkre, melyen keresztül „életvezetési tanácsokhoz” juthatok.

Életvezetési tanács….Hm, milyen érdekes! De aztán mégis könnyed mozdulattal hagytam magam mögött „életem klikkjét”. Mert hát mi lehetne más a mi örökké érvényes, igaz és csalhatatlan életvezetési tanácsadónk, ha nem az Evangélium?

Az Evangéliumban Jézus nem bonyolult filozófiai fejtegetésekkel, hanem a maga életével mutatta meg nekünk azt, hogy hogyan kell élni. Hogyan kellene élnünk. Kétezer éves, minden körülmények között, minden történelmi korban érvényes, élhető, követendő példa. Kálvin maga is az élet tudományának nevezi az Evangéliumot, mert benne a bölcsesség gyakorlati. Közvetlen, megélt példák adják elénk azokat a válaszokat, melyek életünk folyamán felvetődő kérdéseinkre felelnek. Mégis gyakran, manapság meg egyre gyakrabban nem itt keressük a válaszokat, mással igazoljuk tetteinket. Sokat gondolkodtam már azon, mégis miben különbözhet a mi életünk a régiek életétől, mi távolít bennünket folyamatosan attól, hogy az Evangélium szerint éljünk. Aztán egy cikkben ráakadtam egy figyelemreméltó mondatra. A régiek világáról szólván írta a szerző: „Volt hitük, és aszerint éltek.” Azaz, a hitük tartalmat, formát, zsinórmértéket adott életüknek. Rendje volt a létnek, és ennek a rendnek hit volt az alapja, az isteni rendet tükrözte vissza.

Sokszor úgy érzem, mi éppen fordítva élünk. A mi életünket a körülöttünk folyó világ határozza meg, az a világ, amely már régen száműzte Istent a mindennapokból, és megmosolyogja azokat, akik Őt hívják segítségül. Mi pedig megpróbáljuk a hitünket ehhez a világhoz alakítani. Van hitünk, de nem aszerint élünk, hanem a hitünket alakítjuk a világ elvárásaihoz.

Kölcsey Ferenc Parainesisében a hit szerinti, az Evangélium-, az élet tudománya szerinti életet a következőképpen írja le: „ismerni a jót könnyebb, mint követni; sőt még az sem nehéz, hogy némelykor jó, vagy éppen nemes tettet vigyünk véghez: de egész éltedet meghatározott elv szerént intézve, sohasem tenni mást, mint amit az erkölcsiség kíván; s még akkor sem, midőn haszon, bátorlét, indulat heve, vagy szenvedelem ereje másfelé ragad; ezt hívják rénynek“( erénynek – a szerk.).

Bennünket a Jóisten az élet tudományával ajándékozott meg. Életünk, tetteink igazolását, irányítását nekünk nem másból, mint egyedül ebből a tudományból kell merítenünk.

 

Dr. Szabó Katalin

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162