Talita

Keresztény női magazin

Az internet hatása a gyerekekre: érték és veszély

pastedGraphic_1
A mai világban a gyerekek sokkal korábban kerülnek kapcsolatba az internet “csodáival”, mint az előző generációk. Ennek vannak pozitív és negatív hatásai is.

 

A gyerekkor felfedezések sorozata. Az internet ehhez nyújt nagy segítséget: általa a fiatalok megismerhetik az őket körülvevő világot. Felkelti az érdeklődésüket olyan dolgok iránt, amit egyébként lehet, hogy észre sem vennének, s ha jól használják, fejleszti a szociális képességeiket is. Ez nem azt jelenti, hogy az internet felváltja az emberi érintkezést, és nem váltja fel a beszélgetést sem. Az e-mailnek, chat-nek és fórumoknak köszönhetően megismerkedhetnek különböző országok kultúráival, szokásaival, és természetesebbé válik számukra az idegen nyelv használata. Az internet segítségével fejlődhet a vizuális és a térbeli ügyességük is.
Ez így jól hangzik, de elég nehéz korlátozni azt, hogy a gyerekek milyen honlapokat találnak, mit olvasnak el, és mennyi időt töltenek a számítógép előtt. Vannak programok,a melyek segítségével a szülők korlátozhatják gyermekeik hozzáférését az internethez, hogy ne kelljen végig ott ülni mellettük, és figyelni, hogy mit csinálnak.

pastedGraphic_3Az internetnek az egyik legrosszabb hatása, hogy a fiatalok sokszor inkább ülnek a gép előtt, mint hogy a szabadban legyenek.
A mai 6-7 évesek sokszor jobban tudják használni a számítógépet, mint a szüleik, és sokkal több mindent csinálnak rajta. Míg a felnőttek gyakran csak a munka miatt kapcsolják be a gépet, a gyermekeik játszanak rajta, a barátaikkal msn-eznek, és a szociális hálókon olvassák, hogy kivel mi történik éppen.

Hogyan óvjuk gyermekeinket az internet káros hatásaitól?

-Nem elég csupán a számítógépen korlátozni az internet-használatot, mert ma már a telefonokon, játék-egységeken is lehet a netre kapcsolódni, tehát azokra is figyelni kell.
-Ha a gyereknek saját számítógépe van, akkor figyelni kell, hogy ne tudjon mindenféle honlapot megnyitni. Ma már egy egyszerű jelszós rendszerrel ki lehet zárni a gyerekeket a nekik nem való oldalakról.
-Az általános iskolás gyerekeknek még nem való a teljes körű e-mail használat, mert könnyen kiadhatnak magukról olyan információkat, amikről az idősebbek már tudják, hogy nem szabad. Számukra léteznek olyan biztonságos e-mail fiókok, ahol a szülő korlátozhatja, hogy gyermeke kivel levelezhet.

pastedGraphic

-Gyakran már kisgyerekek is bejelentkeznek a szociális hálóra, közösségi oldalakra (facebook, iwiw, twitter…). Ezekben az esetekben nem árt, ha a szülő segít a biztonsági beállításokban, és néha ránéz, hogy miket ír ki a gyermeke, mert sokan használják ezeket az oldalakat arra, hogy valakit rossz szándékkal kövessenek, vagy esetleg, hogy megtudják, mikor utazik el a család.
-A legfontosabb, hogy hívd fel a gyermeked figyelmét ezekre a veszélyekre, és magyarázd el neki, hogy mikre kell figyelnie!

 

 

Kisgyörgy Eszter

 

A téma iránt érdeklődőknek, angol nyelven:

http://www.verdick.org/child-development-and-the-internet/child-dev-pos

http://voices.yahoo.com/what-effect-does-using-internet-children-1385881.html

http://ezinearticles.com/?Impact-Of-Internet-On-Childrens-Attitude-And-Behaviour&id=1092628

http://billmullins.wordpress.com/2008/01/01/how-to-protect-your-children-on-the-internet-20-tips/


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162