Talita

Keresztény női magazin

Az új-zélandi „Úton”, avagy a Vademberek hajszája

Olyan érzésünk van a film nézése közben, mintha egy folyamatosan nehezített pályájú „tinédzser rialiti sót” látnánk.

Ricky Baker, az öntörvényű intézeti kölyök új nevelőszülőkhöz kerül Új-Zéland őserdejébe. A sokat próbált, kezelhetetlen fiút a szeretetteljes Bella néni fogadja be, akinek férje, a Ricky-éhez hasonló családi hátterű Hec bácsi. (Úgy tűnik, Bella néninek a szerencsétlen sorsúak felkarolása a sorsa.) Bella néni rövid úton megtalálja a hangot tinédzser hősünkkel, akinek lesz hamarosan egy – a népszerű rapsztár, Tupac nevét viselő – saját kutyája is. De amilyen gyorsan jön a „jólét” Ricky életében, olyan gyorsan véget is ér Bella néni hirtelen halálával. Ricky-t újra a rettegett gyermekvédelmi felügyelet fenyegeti.

Így a javítóintézet elől inkább a hegyekbe menekül, ahol Hec bácsi persze könnyedén rátalál. Közös menekülésüket balesetek, országos körözés, rablók, autós és helikopteres üldözés tarkítja ebben a frappáns poénokkal, gegekkel teletűzdelt kalandfilmben, amelyben azért ott a komoly mondanivaló is.

Abszurd filmnek is nevezhetjük a militáns gyermekvédelmis nő karaktere és szélsőséges megnyilvánulásai miatt, vagy abszurd az is, amikor a „velejéig komisz” Ricky a sok ordenáréság után egyszer csak haikukban mondja el legbelsőbb érzelmeit, és ahogyan ezt az analfabéta Hec bácsi a végén eltanulja tőle. Amikor pedig elmutogatja „activitysan” azt, hogy „Gyűrűk ura”, az embernek csiklandósan jókedve lesz tőle. Felnőttek viselkednek gyerekesen, és Ricky-nek vannak felnőttes és néha igen bölcs elszólásai.

Ez a film a felnőtté válás nehézségei mellett arra is jó példa, hogy kik és hogyan segíthetnek át egy gyereket ezeken a nehézségeken. Mint ahogyan az életben, úgy ebben a „felnövéstörténetben” is a látszólag rossz élethelyzetek vagy emberek mutatják a kiutat a válságokból és a megoldást.

A forgatókönyv alapjául Barry Crump Új-Zélandban kultikusnak számító regénye, a Wild Pork and Watercress – vagy ahogy a rendező emlegeti az interjúkban, az új-zélandi „Úton” – szolgált, amit minden, identitását kereső új-zélandi tinédzser elolvas.

A film rendezője Taika Waititi, aki a Thor: Ragnarök rendezőjeként Hollywoodba is berobbanni készülő új-zélandi független filmes.

A főbb szereplők: Hec – Sam Neill,  Ricky – Julian Dennison, Bella – Rima Te Wiata,  Andy – Oscar Kightley, Hugh – Cohen Holloway, Psycho Sam – Rhys Darby

 

Antalffy Yvette

A cikk forrása: kYVETítés blog
Képek forrása

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162