Talita

Keresztény női magazin

Bandikaland

Bandika1
Útközben többször megfogadtam: soha többet!… Bővebben: soha többet nem viszem magammal a négy gyereket buszozni-túrázni, legalábbis egyedül nem!

Hazaérve kicsit szépültek az emlékek, de egy biztos: legközelebb ezerszer is meggondolom, hogy egy ilyen délutáni kiruccanásra Bandika Őfelségét is elviszem-e magammal 🙂

Hogy miért? Mert túlmozgásos a drága szentem. Nem hiperaktív, mert nem (mindig) kezelhetetlen, (többnyire) hallgat is rám, és kedves, nagyon, de a tempó, amit diktál, a kötélidegeket is próbára teszi.

Szombaton ebéd után elindultam a négy gyerekkel – busszal, mert vezetni nem tudok – Esztergomba. Bálint a kezdeti duzzogás után kezesbárány volt, Erzsike a szokásos cuki, Anna ügyes nagylány. Bandus már a buszon elkezdte a fesztivált, de ott még tűrhető volt (én Bibliát olvastam útközben, lehet, hogy ezért volt nagyobb a tűrőképességem :).

A párkányi fürdőnél leszálltunk, gyors pisi után nyakunkba vettük a várost. Még fagyiztunk is! Így lett Andris tökig csokis a kirándulás kezdetén, de ez sem tűnt nagy gondnak (nem volt nálam törlőkendő, vizet a Dunában találtam legközelebb, addig a Jack Sparrow formát hozta…

A hídon már elkezdődött a „Bandika, oda nem szabad felmászni, ne rohanj, ne fuss ki az úttestre, Bandiiiiiii, leeseeeeel!”-ciklus, mindehhez persze hangerő társult, mert az érintett 20 méterrel előttünk rohant. („Bandika, ha utolérlek, tuti, hogy megpofozlaaaak!” – nem értem utol.) Leérve a hídról, mindenképpen szerette volna hazahozni a nagy magyar címert, mondván, nekünk otthon ilyen úgysincs, pedig jól mutatna a templomon.

Bandika2

Ami a képen nem látszik, hogy a kőtábla alatt van egy márvány is, lejtős területen! Nem tudom, anno kinek az agyában fogant meg ez az ötlet, mármint, hogy csúszós márványlapot fektessen egy domboldalra, mert ahogy elnéztem, Esztergom, a környék és a turisták összes gyereke csiklandozó vágyat érez arra, hogy kipróbálja mint csúszdát, s ettől az emelkedett stílusú felirat sem tántorít el senki. Naná, hogy az enyéim is kipróbálták (jól csúszik, valóban)!

A Dunánál kicsit lenyugodtunk, kacsáztunk, napoztunk, követ gyűjtöttünk, Erzsike kicsit megpróbált úszni, de hála a melegnek, gyorsan meg is száradt.

Bandika3

Ezután a sétányon játszótereztünk (volna) egy jót, de egy idő után inkább menekülőre fogtuk a dolgot, mivel úgy tűnt, a sok tökéletes szülő és gyermek közé végképp nem férünk be. Kisfiam mint a dervis pörgött-forgott, és ordított a homokban–hintán–mászókán: „Apa miéééért PAP??? Miért kell ma esketnie szegénynek?!”

Bandika4

Mindenki fejcsóválva nézett rá(m), én meg kínomban már csak mosolyogni bírtam, egy-két keresetlen és kimondatlan gondolat kíséretében (basszus, tényleg mindenki ennyire tüchtig, és az én gyerekeim ilyen állatok??? Nem hiszem!) Mindenesetre, miután Anna és Bálint gondolták, megnevelik Bandikát, és jól meggyúrták a homokban, miközben ő visított, mint egy vadmalac, inkább összeszedtem a csapatot, fel a dzsámihoz (persze, hogy zárva volt), aztán irány a macskalépcső, meredek hegyi út, gondoltam, ez kellőképpen fárasztó lesz. Ja, én már a felénél pihegtem, de a kis Büdös megint előttünk 10 lépéssel („Bandi, le ne csússz a köveken!!! Lassabbbaaaaaaaan, mert nem bírok utánad futni!!! Vigyázz, ne menj a korlát széléhez!!!”). Szerencsésen felérve (huhhhhh), egy gyors frissítő, békának öltözve, és kisdolog („Anya!!!! Hu…oznom kelll!!!”).

bandikaland békaA Bazilikában (hála Istennek) esküvő volt, így nem tudtunk bemenni, mert Bandikát nem hatja meg igazán a templom csendes miliője (megmagyarázta, ez azért van, mert nálunk a házban is van templom, úgyhogy ez természetes dolog, miért hatódna meg???), úgyhogy legurultunk a domboldalon („egyesek” szó szerint gurultak)… Ott a Célszemély összeveszett Vitéz Jánossal némi birtokviszonyon („Nem érted, hogy az enyéééém?!”)

Bandika6És itt láttam a nap folyamán először egy kedves, idősebb házaspár arcán, ahogy rám néztek, hogy „szegény anyuka”, de már ahhoz sem volt erőm, hogy az együttérzésben tobzódjak. Ráadásul tulajdonképpen a kirándulás egész ideje alatt volt bennem egy visszafojtott, pukkadásig feszült kacagás-érzés, mert huncut gyerek ide vagy oda, mérhetetlenül szeretem az összeset, és örülök, hogy nem vagyunk tökéletesek, és van egy Bandikánk, aki kemény dió, de gyönyörű és kedves és egészséges, és a fene vigye a sok tökéletes szülőt, én ilyen gyarló vagyok, de büszke és boldog! Na.

 

Bellai Csilla

 

Forrás: Napsugaras Parókiánk

A képek a szerző felvételei.

Korábbi hasonló cikkeink:

Utazás gyerekekkel – öröm vagy rémálom?

Apa is csak egy van!

MeseMuzsika és a Flow-elmélet

A kimondott szavak ereje


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162