Báránysült mentaszósszal
Ákos, szakács fiam, húsvét vasárnapján báránysülttel lepte meg a család húsevő tagjait.
Az elmúlt hetekben öcsém gyönyörű cserepes zöldfűszereket hozott a Füvészkertből. Ákost a látvány lenyűgözte és arra gondolt, hogy Húsvétkor mindezeket a báránysülthöz is fel lehetne használni.
Már 9 óra előtt itt volt, hogy délre elkészüljön az ebéd.
Hozzávalók a báránysülthöz:
1,5 kg báránycomb lehártyázva
2 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
só, egész bors, koriander, friss rozmaring, babérlevél – érzés szerint
Elkészítése:
Az összetevőket egy kiolajozott tepsire téve vízzel engedte fel, lefedte alufóliával, és két és félórán keresztül 200 fokon a sütőben párolta, majd egy félórát még fólia nélkül pirította. Ezután a húsokat áttette egy kisebb tepsibe, és a levét rászűrte a tetejére.
Közvetlenül tálalás előtt szeletelte fel. Hagymás tört krumpli és mentaszósz készült mellé.
Hozzávalók a mentaszószhoz:
4 dl natúr joghurt
1 fej apróra vágott vöröshagyma
15-20 db friss apróra vágott mentalevél
1 tk só
1 tk citromlé
Elkészítése:
Ákos a joghurtot simára keverte a sóval és a citromlével, majd felaprította a mentalevelet és a vöröshagymát is, és hozzáadta a joghurthoz.
Antalffy Yvette, Vass Ákos
A szerző fotóival
Húsételek még a Talitán:
Hortobágyi palacsinta – ahogy mi szeretjük
Tweet