Talita

Keresztény női magazin

Karácsonyi receptek 3. – Bejgli-iskola

10gy_nznek_ki
A bejgli a karácsonyi menü egyik elmaradhatatlan része. Gyerekkoromban nem értettem, hogy mások  „mit esznek a bejglin”. De a Karácsony hangulatához hozzátartozott, és én örültem a legjobban a bejglisütésnek.

Sok bejglirecept van, az általam ismertetett eléggé munkaigényes, tehát egy fél napot rá kell szánni a konyhában. Igaz, közben mást is lehet készíteni, pl. amíg pihen a tészta. De előnye, hogy a család apraja-nagyja hasznosnak érezheti magát a konyhában.

A férfiak például diót törhetnek már napokkal előtte, ha van saját termésű gyümölcs. Ha venni kell, akkor is nélkülözhetetlenek a dió- és mákdarálásban. A nagyobb gyerekek, de még a kisebbek is boldogan méricskélnek a konyhai mérlegen, vagy almát pucolhatnak, a fűszereket készíthetik kéz alá. Nekünk, háziasszonyoknak a karmesteri szerep jut: összehangolni az egymás után következő feladatokat. Közben sokat lehet beszélgetni, nevetgélni, egyszóval együtt lenni.

Sokáig úgy gondoltam, hogy én ezt a bonyolult, munkaigényes süteményt soha nem fogom elkészíteni. De azt el sem tudtam képzelni, hogy cukrászatban vegyek gyönyörű, „márványos” tetejű bejglit. Engem nem a bejglievés vágya, hanem a bejglikészítés boldog öröme késztetett arra, hogy elkészítsem életem első bejglijét, majd évről-évre tökéletesítsem. A gyerekkori emlékek visszajöttek, és ma már a lányommal együtt készítjük.

A bejglireceptünk az  apai nagyanyám „hagyatékából” való, amelyet egy kézzel írt, sárgára színeződött,szakadozott füzetecskében őrzünk. Már ennek a látszatra ócska füzetnek is különös hangulata van, mert a régi papír illata keveredik a vaníliás cukor édeskés aromájával. Az egykori sütések során keletkezett foltok pedig „hivatalos pecsétként” hitelesítik a receptet: igen, ez egy kipróbált, több generáción át bevált sütemény, nyugodtan el lehet készíteni.

Életem első bejglije is tulajdonképpen jól sikerült: a teteje kicsit szétrepedezett, de annál finomabb lett! Azt nem tudom, hogyan lesz márványos a beigli, többféle praktikát olvastam és hallottam, de eddig nekem nem jött be. Viszont néhány év tapasztalat után egy-két olyan ötletre jöttem rá, ami hasznos lehet.

Ma már enni is szeretem a bejglit, mert tényleg nagyon finom!

1cipforma

Hozzávalók 4 tekercshez (2 mákos és 2 diós):
Tészta:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj (margarin), 3 dkg élesztő, pici só, 2 tojás sárgája, kb. 2 dl tej. A tojásfehérjékre is szükség lesz a tészta kenésénél, mielőtt a sütőbe tesszük a tepsit.

Töltelék a két diós bejglihez:
50 dkg dió
30 dkg cukor
8 dkg méz (kb. 3 evőkanál)
Kb. 5-7 dkg mazsola
1 kávéskanál őrölt fahéj
8-10 db apróra tört szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
Kb. 4 db reszelt alma
2,5 dl víz
12-15 dkg zsemlemorzsa

2kinyjtott_tszta

Töltelék a két mákos bejglihez:
50 dkg mák
30 dkg cukor
10 dkg méz (kb. 4 evőkanál)
Kb. 5-7 dkg mazsola
1 kávéskanál őrölt fahéj
8-10 db apróra tört szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
kb. 4 db reszelt alma
2 dl víz
Elkészítés:
1. A mazsolát 1-2 órára hideg vízbe beáztatjuk.

2. 2 dl langyos tejbe elmorzsoljuk a 3 dkg élesztőt, az 5 dkg cukrot és kevés sót. Ezt langyos helyen felfuttatjuk. (Kb. 20-30 perc)

3. 50 dkg lisztbe elmorzsoljuk a 25 dkg vajat vagy margarint.

4. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, majd az élesztős tejet. Összegyúrjuk, és kis cipóformát készítünk. A tészta inkább kemény legyen, mint puha.

5. A tészta pihentetése.

Jótanács: a pihentetés hűvös helyen történjen! Én például 1-2 órára a hűtőbe rakom. Kezdő bejglikészítő koromban azt hittem, az a jó, ha melegben jól megkelesztem, mint általában a kelt tésztákat szokás. Az eredmény az lett, hogy a nyújtódeszkáról kellett összekaparnom a tésztát a rákent töltelékkel együtt, mert a szemem láttára nőtt-nőtt a tészta, mint a mesebeli kisgömböc. Végül is finom lett, de úgy nézett ki, mint 4 óriási méretű mákos és diós hurka, amibe véletlenül belekeveredett valamilyen tésztamaradék.
A tésztának a bejglinél nem lyukacsosnak kell lenni, hanem tömörebbnek, ami a nagymennyiségű tölteléket összetartja.

3mktltelk

6.    Töltelékkészítés.
Akár a dióval, akár a mákkal kezdjük, az első lépések azonosak.
A megadott vízmennyiségbe (2dl, ill. 2,5 dl) belekeverjük a 30 dkg cukrot, a leszűrt mazsolát, a megfelelő mennyiségű mézet (10, ill. 8 dkg), a kávéskanál őrölt fahéjat, az apróra törött 8-10 db szegfűszeget, a reszelt citromhéjat. Ezt a fűszeres vizet addig melegítjük, amíg a cukor és a méz el nem olvad. Ebbe a forró lébe öntjük a mákot vagy diót. Ekkor már nem szabad sokáig főzni, mert könnyen leég. Inkább csak addig keverjük, amíg magába nem issza a levet a két „főszereplő”.

7.    Eljött a sütő-begyújtás pillanata, hogy mire elkészítjük a tésztákat, már a forró sütőbe tudjuk helyezni a tepsit.

8.    Amíg hűlnek a mák- és diótöltelékek, meghámozzuk a 4-4 db almát és lereszeljük. A már langyosra kihűlt töltelékbe óvatosan belekeverjük a reszelt almát úgy, hogy ne nagyon törjön össze, nem almapépet kell készíteni.

9.    A diótöltelékbe még utoljára belekeverjük a 12-15 dkg zsemlemorzsát, és azt is elvegyítjük a többi alkotórésszel együtt.

4ditltelk

10.    A tepsit kivajazzuk és lisztezzük. 4 tekercshez válasszuk a legnagyobb tepsit.

11.    Az időközben megpihent tésztát elővesszük, és 4 egyenlő részre osztjuk.

Újabb jótanács: Amíg az egyik tekercs bejglivel bíbelődünk, ismét célszerű a többi tésztadarabot hűvösre tenni. Egy másik évben tapasztaltam meg, hogy amíg két tekercset pátyolgattam a meleg konyhában, azalatt a másik két tekercs tésztája ismét „önálló életre kelt” (ismét a „kelt tészta”-szindróma áldozata lettem!). Úgyhogy ebben az évben két valódi bejglim lett, és két darab hurka-bejgli volt. Mivel nagyon finom volt úgy is, szerencsére a család nem sokat törődött a kinézetével.

11. A tésztát kb. 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk ki. Első pillanatban riasztónak tűnhet, hogy ez a vékony tészta hogyan bírja el a dió- vagy máktöltelék felét. Elbírja, ha tényleg hideg a tészta, és a töltelék sem forró. Ugyanis a meleg töltelék is okozhat hirtelen tésztakelést, ami ismét a bejgli töredezéséhez vezethet, és ekkor megint marad a tepsibe-lapátolás keserve.

5tsztatekers

6tsztatekers

12. Amikor mind a négy tekercs végre a tepsiben pihen, utolsó mozzanatként a már korábban félretett tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, hogy szép fényesek és pirosas barnák legyenek sütés után.

7tojsfehrje

13. A forró sütőbe tesszük, de ekkor már kislángra vesszük a sütőt, mert nem szabad hirtelen sütni. Ha a legkisebb fokozaton sütjük, akkor legalább 45-60 percet kell rászánni, amíg ezek a vastag tészták átsülnek. Időközben nézzük meg, nehogy leégjen. Ha viszont nem látjuk a sütés eredményét, kicsit feljebb vehetjük a lángot.

30-40 perc múlva már megszurkálom, hogy mintát vegyek, mennyi sütést igényel még a tészta. Amikor kiállta a tűpróbát, vagyis a tűre nem ragad tészta, kiveszem és…

8mosdats

14.    …és jöhet a „mosdatás” vagy „fürdetés”!  A dédanyámék nevezték így, amikor a kelt tésztát vagy a kenyeret vizes kenőtollal megkenték. Ezzel a művelettel a tésztából elpárolgott nedvességet pótolták vissza, így nem lett száraz. Ugyanakkor a ropogóssága is megmaradt, de csak akkor, ha még tűzforrón végezték el a mosdatást. Ha késtek vele, akkor már a tészta beitta vizet, és nem ropogós lett, hanem tocsogós.

9letakars

Gyorsan alufóliát teszek rá, és beterítem 3-4  tiszta konyharuhával, hogy a saját gőzében maradjon. Így hagyom magában kihűlni. Nagyanyáink korában selyempapírt helyeztek a tészta és a konyharuhák közé.
Amikor teljesen kihűlt, szépen lehet szeletelni is.

Kezdők is vállalkozhatnak a bejgli készítésére, mert nem lehetetlen! Viszont óriási sikerélmény az első… és a sokadik bejgli is!

11tnyron

 

Ráczkevy Edit

 

Karácsonyi receptjeink:

Citromleves:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=602

Rumos-diós aszalt szilvával töltött pulykamell gesztenyemártással:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=603


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162