Céklasaláta
Néhány évvel ezelőtt tanultam Kiss Eszter színésznőtől az alábbi receptet, ő, azt hiszem, valahol délen, talán Görögországban vagy Törökországban bukkant rá. Nagyon egyszerű és finom!
Történt egyszer, hogy egy közepes méretű céklát meghámoztam, és a reszelő durvább fokán lereszeltem. Ugyanúgy tettem egy nagyobb répával, egy almával, egy petrezselyemgyökérrel és egy kisebb zellerrel.
Összekevertem, megsóztam picit, egy egész citrom levét rálocsoltam, és a végén olívaolajjal megöntöztem. Aztán átmentem a szomszédba, ahol Judit betegen feküdt.
– Hoztam céklasalátát.
– Pfuj! Nem bírok semmit enni. Fáj mindenem.
– Hát jó – tettem le kissé leverten az asztalra.
Másnap újra átmentem.
– Edit, ez a céklasaláta… valami fenséges volt!
– Ízlett?
– Nagyon! Nem is tudtam, hogy ilyen íze van a nyers céklának!
Azóta Judit is rákapott, és sokszor hozza közös reggelinkhez. Néha mézet csurgat rá, néha kefirt, néha mind a kettőt.
Konkoly Edit
Kiss Eszterrel interjút itt olvashatsz.
Nyitókép a szerző felvétele, akitől még receptek:
Tarhonyás csirke
Mángoldos tészta
Tweet