Talita

Keresztény női magazin

Citromos-kókuszos torta

citromos-kokuszos3
Vasárnap hajnali ötkor kipattantam az ágyból, mert rádöbbentem: elfelejtettem tortát készíteni a keresztlányomnak!


Ebédre hívott meg keresztlányom családja, ráadásul délelőtt is el kellett mennem otthonról. Nemzeti ünnep volt, így abban sem reménykedhettem, hogy valamelyik hipermarket nyitva lesz, és vásárolhatok egy műhabos tortát. Tudtam, hogy vagy korán reggel megsütöm azt a tortát, vagy szégyenben maradok. Frissen felkeltem tehát (ez azért is meglepő, mert máskor délelőtt 10-ig is alig térek magamhoz – hiába, a vészhelyzet csodákat tesz az emberrel!) és körbenéztem a kamrában, milyen alapanyagok vannak otthon. A citromos-kókuszos torta régen kipróbált receptje mellett döntöttem, és nem okoztam vele csalódást!

citromos-kokuszos1 Hozzávalók:

40 dkg rétesliszt
2 csomag sütőpor
8 dkg kókuszreszelék a tésztába
35 dkg kristálycukor
2 citrom leve
25 dkg olvasztott vaj vagy margarin
4 egész tojás
kevés tej esetleg, hogy sűrű, de keverhető tésztát kapjunk.

Két lapja közé töltelék: 1 zacskó pudingporból 4 dl tejjel és 3-4 evőkanál kristálycukorral főzött sűrű puding.

Kókuszos krém a tetejére: 30 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék, 3 citrom leve. Ezek jó esetben összekeverhetők egy sűrű masszává. (Ha kevés a nedvesség, találjuk fel magunkat: tej, gyümölcslé vagy víz is szóba jöhet.)

Elkészítés:
A lisztet sütőporral, majd kókusszal, cukorral, tojásokkal, olvasztott margarinnal, kevés tejjel habosra keverjük. Beletöltjük egy margarinnal kikent, alul sütőpapírral kibélelt, kb. 30 cm átmérőjű, kerek tortaformába. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Negyedórát pihentetjük, majd a tortaformából tálra tesszük. Elkészítjük a sűrű vaníliás vagy tejszín ízű pudingot. A kihűlt tortát vízszintesen két szeletre vágjuk. 

Tipp: A tésztát cérna segítségével vághatjuk el legkönnyebben vízszintesen. A torta oldalán recés késsel kimélyítjük körben azt a vonalat, aminek a mentén a két szeletet majd elválasztjuk. Erős cérnából olyan hosszúságút vágunk le, ami bőven körbeéri a tortát. A cérnaszálat körben beillesztjük a késsel készített csíkba, a cérna két végét keresztezzük magunk előtt, majd széttartó irányba elkezdjük finoman, de határozottan húzni a két végét. A cérna elvágja belül a tésztát.
Az alsó tortaszeletet megkenjük jó vastagon pudinggal. A maradék pudingot megesszük. A felső szeletet ráillesztjük, majd erre kerül az átható ízű citromos-kókuszos massza. Készen is van, már csak kicsit pihentetni, majd szeletelni és enni kell. A citromos és kókuszos íz kedvelőinek kiváló! Szerintem öntet nem szükséges hozzá, de aki nem így gondolja, készítsen!

 

 

Kölnei Lívia

 

Korábbi tortareceptjeinkből:

 Talita-torta: ribizlilekváros és csokis

 Szedres máktorta

Több nap, mint almatorta

Hűsítő desszert: joghurttorta

 Képek: a szerző felvételei


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162