Csirkemellcsíkok gazdagon
Egy finom menüre hívom meg a hétvégére készülő háziasszonyokat. Ünnepi ebédnek tűnik, pedig semmi rendkívüli nincs benne. Elkészítéséhez csak egy kisebb előzetes bevásárlás és egy jókedvű délelőtt kell.
Vásárlási szempontok:
4-5 fős családnak 80 dkg csont nélküli csirkemellre lesz szükség. Ha nincs a mélyhűtőben fagyasztott kápia paprika, akkor be kell szerezni 5-6 darabot. Burgonya valószínűleg van otthon. Nem árt hozzá két csokor friss petrezseleyem, de az otthon lefagyasztott is megteszi. Olajra, fűszerekre, sóra, fokhagymára, kevés lisztre lesz még szükség.
Elkészítés:
A sült paprika salátát érdemes már előző nap elkészíteni és egy éjszakán át hűtőben érlelni. Így másnap délelőttre kevesebb munka jut. Könnyű dolgom van, mert a receptje már itt van a Talitán, ennek a cikknek a közepén: Saláta sült paprikából.
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, olajban kissé átpirítjuk. Megszórjuk egy nagy marék liszttel (annyival, hogy mindenhová egyenletesen jusson, és vékonyan bevonja a beleforgatott húsdarabokat). Néhány percig így kevergetem, amíg a liszt is átpirul egy kissé, bár lehet, hogy a hús leve ezt már nem nagyon teszi lehetővé. Nem baj, mert úgyis felengedem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst. Mielőtt még fedő alatt puhára párolnám, ízlés szerint megsózom, majd beleszórom a házi fűszerkeverékemet. Ha puha a hús, akkor elkészült. Figyeljünk rá közben, nem fogyott-e el róla a víz, és ha kell, kevéssel pótoljuk! Az a jó, ha a végén marad rajta egy kis szaft.
Az én házi fűszerkeverékem: 1-1 teáskanálnyi szárított borsikafüvet, kakukkfüvet, oregánót, valamint fél-fél teáskanál őrölt rozmaringot és őrölt borsot összekeverek, ezzel szórom meg a húst. Ha túl sok a fűszer, és marad belőle, akkor elteszem legközelebbre. Ízlés szerint majoranna és egy kicsi őrölt kömény is kerülhet bele.
Nem írom le a petrezselymes krumpli elkészítését, mert valószínűleg mindenki ismeri. Megoszlanak a vélemények, mikor jobb beletenni az apróra vágott petrezselymet: már rögtön az elején, és kevés vízben együtt párolni a krumpliszeletekkel – vagy a már főtt és leszűrt burgonyára rátenni a forró olajban néhány percig átforgatott petrezselymet, összekeverni. Én ez utóbbira voksolok, mert erőteljesebben megmarad a petrezselyemíz. De ahány ház, annyi szokás.
A tányéron a világos színek mellett a piros nagyon szépen mutat, ráadásul finom is! Jó étvágyat hozzá!
Kölnei Lívia
Ebéd-receptjeinkből:
Paradicsomos gomba hófehér tésztával
A csőbe húzott brokkoli és padlizsán esete
Szent Márton és a sült libacomb
Sztroganoff aprópecsenye – egy pikáns élmény
Tweet