Talita

Keresztény női magazin

Dalmáciai menü – Mit főzzek utazás alatt?

dalmcia
Nagyon szeretünk utazni, különösen a horvát tengerpartra. Az utazásra, egyszerű szállásra még futja, de arra már nem, hogy éttermekben vagy akár gyorsétkezdékben együnk. Így aztán főzök!

Az évek során kialakult egy viszonylag állandó menü, amit úgy variálok, ahogy éppen az alapanyag, a helyben vásárolt zöldség és gyümölcs megengedi. A cél az, hogy minél gyorsabban viszonylag változatos, ízletes főtt ételeket tudjak elkészíteni. Meglehetősen nagy tapasztalatra tettem szert, rutinosan emelem le itthon a boltok polcáról állandó „útitársainkat.”

Hogy melyek is ezek? Íme, a lista:

3-4 csomag száraztészta,
fűszerek (pirospaprika, oregánó mindenképpen),
2 doboz tonhal konzerv,
4 doboz szardínia (Vicces, de itthon olcsóbb a horvát termék, mint ott!),
2 doboz gomba konzerv,
étolaj,
olíva olaj,
só, cukor,
zöldségek: tök, cukkini (ilyenkor már terem a kertünkben), krumpli, zöldpaprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma,
gyümölcsök: alma, citrom,
kolbász, szalámi, esetleg valamennyi szalonna,
mák,
ketchup,
majonéz,
20 tojás,
egy kerek trappista sajt (Kifejezetten jót tesz neki az utazás, finom érett lesz a hőségben!)

asztal4Természetesen reggelire is viszünk magunkkal mindenfélét: kávét, gabonakávét, kakaót, teát, müzlit, lekvárt, mézet stb.

Listám láttán lehet, hogy felmerül valakiben: nem elég egészséges a menü a sok konzerv miatt. Engem az vigasztal, hogy tudom, máskor nagyon ritkán vásárolok félkész élelmiszert. És az utazás alatt sok almát is eszünk, és mindenféle gyümölcsöt, amihez éppen jó áron lehet hozzájutni. Idén például finom nektarint zsákmányoltunk nagyobb mennyiségben. Tejtermékeket mindig sokat veszünk: a horvát bolti tej szerintem finomabb, mint a hazai, és a joghurtjuk is nagyon jó! A mennyisége még nem a miniatűr EU-szabvány szerinti.

Az itthoni nagybevásárlással el lehet kerülni azt is, hogy erre időt pazaroljunk a nyaralás alatt. Az ottani boltokban ráadásul nehezebb kiismerni magunkat, arról nem beszélve, hogy a horvát élelmiszerárak jócskán (20-40 százalékkal) meghaladják az itthoniakat.

Idén szerencsére a szállásunk nagyon kényelmes és jól felszerelt volt. Mivel ezt előre nem tudtuk, vittük magunkkal állandó felszereléseinket is: sajtreszelő, fokhagymanyomó, bicska. (A reszelő rendkívül világjárt példány, tavaly vettük Velencében, mert elfelejtettünk magunkkal vinni, és Olaszországban tésztát eszik az ember!) Bár az apartmanunkban volt reszelő, de csak egy nagyon kis méretű. Fokhagymanyomóra nem is számítottunk, a bicska pedig jól jött, amikor kiderült, hogy a kések ugyan megfelelően élesek, átmeneti konyhánknak mégis van egy lényeges hiányossága: nincs konzervnyitó!
Paprikás krumpli: kézre áll

Minden évben főzök. Előnyeit a magyar háziasszonyoknak nem kell ecsetelni. Az évnek ebben a szakaszában talán annyi hátránya van, hogy a frissen termett burgonyából nem annyira finom, mint a régiből. Viszont a képen látható tál maradék, másnaposan már tökéletesen harmonizált a horvát savanyú uborkával és céklával. Tapasztalat: a horvát uborkában sokkal kevesebb, vagy egyáltalán nincs cukor. A céklát pedig nagyon vékonyra vágott hagymával savanyítják.

papriks_krumpli

Idei kalandom ezzel az étellel az volt, hogy elfelejtettem pirospaprikát vinni. De a helyzetet megoldotta néhány szelet, a hagymára vagdalt diákcsemege szalámi és néhány darab paradicsom: meglett a szép színe is.
Gombás tészta – tíz perc alatt kész

Bár gyerekeim már kamaszok, még mindig a tészta az egyik kedvencük. Ezt most olajon dinsztelt hagymával összefőzött gombával ettük. Oregánóval fűszereztem. Tetejére ketchup és sajt került, ahogy az a fotón is látható. Máskor készítem a tésztát kukoricával, szardíniával is. A lényeg, hogy a hagymát ízesre süssük! Ez adja meg az ízét az öntetünknek. Tipp: Újabban észrevettem, hogy finomabb lesz az étel, ha a hagymát egy kicsit megsózom sütés közben. Az oregánót is a hagymára teszem, mielőtt még bármi a serpenyőbe kerülne, és egy kicsit összesütöm vele. Ha van elég paradicsom, akkor azt is teszek az öntetekbe.

gombs_tszta_salta

Paradicsomos-hagymás kukoricasaláta

A névvel megvan a recept is: Egy kukoricakonzervet összekeverek 3-4 feldarabolt paradicsommal és egy nagyobb fej felszeletelt hagymával. Ráöntök 2-3 evőkanál olívát. Esetleg egy fél citrom levével ízesíthetem. Idén édesen ettük, a citrom itthon maradt. Mutatós étel, és passzol a tésztához. Mivel kukoricát mindig többet viszünk, többször is elkészítem – mindenki megelégedésére.
Tökfőzelék fokhagymásan?

Régen gyakrabban főztem, mára a család egy kicsit ráunt, de rájöttem, hogy egyes ételeknél fontos, hogy ne mindig ugyanazon recept alapján készítsük. Régebben a reszelt tököt olajon dinszteltem össze hagymával és zöldpaprikával, majd egy könnyű tejfölös habarást kapott. Így inkább mártás jellegű volt, mint főzelék. Mára a gyerekeim megszerették az erősebb ízeket, én pedig a hagyományosabb konyhát: alaposan megdinsztelt hagymára teszem a reszelt tököt, majd paprikás-fokhagymás rántással sűrítem, a végén pedig még tejfölt is keverek bele. Tapasztalatom szerint finomabb lesz, ha teszek bele dinsztelés alatt a só mellett egy kiskanál cukrot is. Itthon kaporral is ízesítem, díszítem. A nyaralás alatt ez kimaradt, meg a pirospaprika is. Az illúziót megint egy paradicsom mentette meg: szép piros lett tőle a színe.

tkf.2

Hogy a tökfőzeléket fokhagymával is lehet készíteni, néhány hete hallottam életemben először egy barátnőmtől – nagy megrökönyödésemre. Kipróbáltam, működik. A tökfőzelékem tükörtojással nem várt sikert aratott.
mkos_tszta_tengerHa marad tészta…

Akkor megesszük mákosan, lekvárosan, mézet rácsurgatva. Mindannyian nagyon szeretjük!

Természetesen a nyaralás alatt mindig megyünk nagyobb kirándulásra, amikor nincs idő főzésre. Ilyenkor helyi ételeket kóstolunk meg. A spliti piaccal szembeni pékségben például kiváló sajtos bureket lehet vásárolni, a trogíri piacon finom pizzaszeleteket ettünk, és egy kedves meghívás folytán Kastela Gomilocán barátainknál scsevapot ajvarral és salátával. Nagyon finom volt!

Tenger gyümölcseit majd jövőre vagy valamikor máskor eszünk!

 

Kóczián Mária

 

Fotók: Klausz Péter és Klausz András

Egyéb nyári ill könnyen elkészíthető receptjeinkből:

Itt a cukkini-szezon! – Cukkinis tészta

Bazsalikomos paradicsomleves

Szereted a tested? … és a spárgát?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162