Talita

Keresztény női magazin

Deichmann, a keresztény cipőkirály

Deichmann250 AP
A Deichmann-cipőbirodalom egykori alapítója és leszármazottai keresztény vállalkozók. A nemrég elhunyt Heinz-Horst Deichmann egyszer ezt mondta: „Ha meghaltam, Isten nem azt fogja kérdezni tőlem, mennyi cipőt adtam el. Azt akarja majd tudni, igaz keresztényként éltem-e.”

Heinz-Horst Deichmann apja 1913-ban nyitott cipészüzletet a németországi Essenben, ahol a Ruhr-vidék munkásainak lábbelijeit javította. Az első világháború után kezdett cipőket eladni, 1936-tól már kizárólag ezzel foglalkozott. Apja halála után a boltot Heinz-Horst anyja vette át. A második világháború utáni általános nyomorúságban nyárfából és ejtőernyő-szíjakból gyártottak cipőket, és olyan piacot nyitottak, ahol az emberek használt cipőket tudtak csereberélni. A második üzletet 1940-ben nyitották meg Düsseldorfban.

Az 1926-os születésű Heinz-Horst Deichmann teológiát és ortopédiát tanult. Orvosi praxisáról lemondott, amikor 1956-ban átvette az üzlet vezetését. Hét évvel később már 16 boltja volt. A ’70-es években Svájcban terjeszkedett az üzlethálózat, 1984-ben nyitották meg az első Deichmann-boltot az Egyesült Államokban, nem sokkal később már Hollandiában és Ausztriában is nyíltak üzletek. A nemzetközi terjeszkedés innen már megállíthatatlan volt, sorban jöttek létre a külföldi hálózatok: Lengyelországban, Magyarországon (2001), Nagy-Britanniában, Dániában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Törökországban.

Negyven év alatt Európa legnagyobb cipőkereskedelmi vállalkozását hozta létre. 23 európai ország és az Egyesült Államok, 3500 üzlet, 35000 alkalmazott, évi 167 millió pár eladott cipő… Az volt az üzleti elve, hogy „jó cipőt elérhető áron”. Németországban ő vezette be először azt a rendszert, amit ma már számtalan bolt használ: a polcokra a cipők egy részét dobozban, másik részét doboz nélkül, felpróbálásra rakta ki. A vásárlók értékelik azt is, hogy a cipőkre viszonylag hosszú garanciát adnak, a meghibásodott cipőket javítják.

Heinz-Horst Deichmann pályája csúcsán állítólag a világ 280. leggazdagabb embere volt. 1999-ben átadta az üzleti birodalom irányítását fiának, Heinrichnek. Az ezredik németországi üzletet már az ő vezetése alatt nyitották meg 2006-ban. Jelenleg Németországban minden ötödik eladott cipő Deichmann-boltból származik.

Heinz-Horst Deichmann a sikeres vállalkozásbővítés mellett mindig sok pénzt fordított jótékonykodásra. Az 1970-es években missziós szervezetet alapított Wort und Tat (“wortundtat”, Szó és Tett) néven: Indiában és Tanzániában kórházakat, iskolákat létesített, leprás betegek gondozását szervezte meg. Németországon belül segélyszervezete különösen a hátrányos helyzetű gyerekeket segíti.

Ha megkérdezték, hogy ki ő, ebben a sorrendben jellemezte önmagát: keresztény, vállalkozó, orvos.
2014 októberében halt meg, 88 éves volt.

Kép innen
A cikk forrásai:  1.  és  2.

Olvasóinknak ajánljuk:

Lehet erkölcsös a gazdaság? – Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162