Talita

Keresztény női magazin

Diós golyó mákosan

 

dis_goly_mkosan
Az eredeti receptet Maritól kaptam talán még a múlt században…

Egy adag (ennyivel nem is érdemes hozzákezdeni!) hozzávalói:

10 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz,

10 dkg porcukor (6-8 dekát szoktam mérni),

5 dkg olvasztott vaj,

4 ek. forró tej,

1-2 ek. rum.

Én 30 dkg kekszhez arányosítom a többi összetevőt. A hozzávalókat összegyuszmákolom. A masszából nedves kézzel golyókat formázok, és mindegyik közepébe elrejtek egyet az Anyukámtól kapott magozott rumos meggyből. A golyóbisokat a hűtőszekrénybe rakom. Amikor megdermedt a massza, finom holland kakaóba hempergetem a golyókat, csinos kis papírkosárkákba ültetem és zárható fémdobozban a hűtőben tárolom őket.

A spájz takarítása során megtaláltam 2 zacskó fél éve lejárt szavatosságú kekszet, ezért most úgy határoztam, kísérletezem a maradékkal.

20 dkg darált kekszhez 20 dkg mákot, 10 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 8 ek. forró tejet, csipetnyi reszelt citromhéjat, 1 mk. citromlevet kevertem, majd 1 narancs reszelt héját és teljes belsejét levestől, rostostól belefacsartam. Ebből a masszából is golyókat formáztam, amiket hűtőben dermesztettem.

Mielőtt eszembe jutott, hogy pirított mandulaforgácsba forgatom őket, elfogytak…

Érdemes megkínálni a barátokat is és jólesően, mosolyogva hallgatni elégedett nyammogásukat.

 

Ilda

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162