Talita

Keresztény női magazin

Ebéd magyarosan 1. – Rablógulyás

gulys_leves4
Minden háziasszony legnagyobb gondja kitalálni, hogy mi legyen az ebéd, amikor mindenki otthon van, vagy vendégek jönnek. Valami különlegeset akarunk főzni, pedig milyen finom lehet akár egy gulyásleves is, ha kicsit megbolondítjuk! És a rablógulyás tényleg nem mindennapi!

Kicsit munkaigényes, de tartalmas, kiadós leves. Sőt, akinek kertje van, bográcsban is elkészítheti, és úgy még ízletesebb lehet.

Hozzávalók (kb. 5-6 l leveshez):

2 nagyobb fej vöröshagyma
4-5 dkg zsír vagy olaj
3-4 dkg füstölt szalonnabőr vagy füstölt szalonna
50 dkg sertéslapocka
kb. 5-5 dkg sárgarépa
fehérrépa
zeller
petrezselyem és zeller zöldje
1 nagy darab paradicsom (nekem nyárról lefagyasztott volt), de paradicsomlé is jó, éppen csak a pikáns savanykás íze miatt
3-4 db paprikacsuma (nyáron néhány szépet szoktam lefagyasztani)
kb. 2 db kisebb burgonya

pirospaprika
őrölt bors
őrölt köménymag
egy bögre (2 dl) tarkabab, melyet egy éjszakán át beáztatunk. (Helyette zsíron pirított tészta is kiváló.)

Elkészítés:

Pörkölt alapot készítünk a szalonnabőrrel. Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk a zsíron a megmosott szalonnabőr darabokkal együtt. Akinek nincs szalonnabőr maradványa, de szeretne füstölt ízt elérni, sima kenyérszalonnát süssön ki, és annak a zsírján pároljon hagymát.
Amikor a hagyma puha, sózzuk, pirospaprikázzuk, de rögtön 1-2 dl vizet töltünk rá, hogy a paprika nehogy leégjen. Erre dobjuk a felkarikázott zöldségeket, a kockára vágott húst. Végül a többi fűszerrel adjuk meg a végleges zamatot. 1-2 percig saját levében kavarjuk ezt a zöldséges, húsos masszát.
Ha a bab elég puha az áztatástól, akkor főzhetjük együtt a többi zöldséggel is, de ha úgy látjuk, hogy túl kemény, akkor célszerű külön főzni, hogy a bab és a zöldségek egyszerre puhuljanak meg.
Kb. 1-2 órás lassú tűzön főzzük, közben kavarással ellenőrizhetjük a zöldségek, a hús és a bab puhaságát.
Mielőtt teljesen megpuhulna minden, utolsó mozzanatként a már felkockázott krumplit is beletesszük, és még kb. 10-15 percig főzzük együtt.
A végén ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a só mennyisége, mert a krumpli sokat felvehet a sós ízből és azt még az utolsó forralás előtt tudjuk pótolni.
Aki nem babbal szeretné elkészíteni, az helyette zsiradékon pirítson meg egy bögre tésztát (lebbencstészta), és azt tegye bele. Ebben az esetben a tészta a krumpli után kerül a levesbe.

 

Ráczkevy Edit

 

Fotó: Ráczkevy Edit

Levesek még a Talitán:

Kolbászos lencseleves

Citromleves

Bazsalikomos paradicsomleves

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162