Talita

Keresztény női magazin

Ebéd magyarosan 2. – Palacsinta extra


Nyilván nagy merészség tőlem ez a recept, hiszen minden háziasszony mentőötlete a palacsinta, ha a családnak valamilyen csemegével akar kedveskedni úgy, hogy közben jól is lakjanak. De mi más illene jobban a rablógulyáshoz, mint a palacsinta! És van egy-két szokatlan tippem is, hogy egyszerűbb, de mégis különleges legyen.

Hozzávalók:

palacsintánkét kb. 1 púpozott evőkanál liszt
kb. 6 db palacsintaként számolok 1 db tojást
víz
zsiradék

Aki jártas a palacsintasütésben, megakadhat a szeme azon, hogy nem szódavizet írtam, pedig a nagyanyámtól én is úgy tanultam, hogy szódavíz kell a tésztába. De egyszer nem volt otthon szénsavas ásványvíz, és már a patronos szódásüveg sem volt divat, ezért kénytelen voltam sima csapvizet használni. Semmi baja nem lett a palacsintának. Ennek az lehet a magyarázata, hogy kislány koromban kézzel keverték a tésztát, ezért nem tudtak levegőbuborékot belekeverni másképp a masszába, csak a szénsavval. Ma viszont géppel keverem a tésztát, és a keverőkarok olyan gyorsan dolgoznak, hogy megfelelő légbuborékok keletkeznek, tehát így is könnyű lesz a tészta.

Szokatlan lehet még,, hogy sem sót, sem cukrot nem teszek bele. A cukortól csak leégne a tészta, a sóval meg úgy vagyok, hogy annyiszor olvastam, hogy túl sok sót használunk, hogy elhatároztam, a palacsintába fölösleges a só.

A víz mennyiségét nehéz meghatározni, mert mindig csak keveset adok hozzá addig, amíg el nem éri azt a bizonyos „palacsintatészta sűrűséget”.

Elkészítés:

Fontos, hogy a keverést kemény tésztával kezdjük, hogy a csomókat alaposan eldolgozzuk. A vizet kis mennyiségekben öntsük a tésztához, hogy egyre jobban lehessen a keverési fokozatot is gyorsítani.

Amikor kész a tészta, mindig hagyok egy fél, sőt akár egy órát is pihentetésre. Az a tapasztalatom, hogy ha áll a tészta, akkor a lisztszemecskék megdagadnak, vagyis kicsit besűrűsödik massza. Ez arra jó, hogy a tészta még jobban összeáll, vagyis nem szakad el, ha feldobjuk forgatáskor. De a sűrű tészta sem jó, mert akkor nokedli jellegű palacsinta lesz. Ezért a tészta sűrűségétől függően még ? -1 pohár vízzel hígítom közvetlenül a sütés előtt.
A sütéshez előre olvasztott zsírt használok, de olaj is nagyon jó. Évekkel ezelőtt kipróbáltam, hogy a tésztába tettem 1-2 dl olajat, akkor nem kellett a palacsintasütőbe zsír, így nem lett tocsogós a zsírtól. Ez még a hagyományos vas palacsintasütős korszakomban történt. Azóta már teflonban sütöm, így erre nincs szükség. Csak azért teszek egy kb. teáskanálnyi zsírt vagy olajat a palacsinta alá, mert különben száraz lenne sütés után.

palacsinta2

A túrós palacsinta tölteléke így készül (kb. 8-10 palacsintához)
25 dkg túró
3-4 dl tejföl
4-5 dkg vízben áztatott mazsola
1 csomag vaníliás cukor
5-6 dkg cukor
ízlés szerint citromhéj és citrom
1 tojás

Mivel nyers tojást is teszek bele, a megtöltött palacsintákat előre melegített sütőben kb. 10-15 percig átsütöm. Ezáltal egy kicsit a túrós rétesre emlékeztet az eredmény.

De természetesen más töltelékkel is elkészíthető, amint a képeken is látszik!

 

Ráczkevy Edit

 

Fotók: Ráczkevy Edit

A palacsinta elé javasoljuk első fogásként:

Ebéd magyarosan 1. – Rablógulyás

Kolbászos lencseleves


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162