Édes pillanatok – Ölelő macik
Ezt a kedves formájú sütit ajánlom azoknak is, akik a mézeskalácsot nem kedvelik, de az ünnepekre szívesen készítenének figurás süteményeket.
Hozzávalók a linzertészta alaphoz:
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1 tojás
csipetnyi só
1-2 evőkanál tejföl vagy kefír vagy joghurt
1 kisebb citrom reszelt héja és ízlés szerint kb. 1-2 teáskanál citromlé
Díszítéshez:
mandula, kesudió, dió, mogyoró és mazsola, esetleg kisebb aszalt gyümölcsök
Elkészítés:
A lisztbe beledarabolom a vajat (margarint). Addig kell morzsolni, amíg a zsiradék teljesen porhanyóssá válik a lisztben. Aki géppel szeret dolgozni, az egy keverőtálban a dagasztó karokkal is megteheti ugyanezt.
Ízesítsük egy csipetnyi sóval, 10 dkg cukorral és a citrom reszelt héjával!
Ebbe az összekevert száraz anyagba tegyük a „nedves” adalékokat: a tojást, a tejfölt (vagy joghurtot). A tojás nagyságától is függ, hogy mennyire lesz ragacsos, illetve mennyire áll össze az alaptészta. Ezért csak kisebb adagokban érdemes a tejfölt vagy joghurtot hozzáadni. Arra is kell számítani, hogy ha citromlevet is adunk hozzá, az is hígítja a tésztát. (A citromlé nem is szükséges, ha véletlenül hígabb lett a tészta.) A lényeg, hogy egy jól gyúrható és formázható tésztánk legyen.
Gömbölyűre formázva hűvös helyen fél – 1 órát letakarva pihentetjük.
Díszítés:
A tészta felét kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Macis vagy angyalkás tésztaformázóval kiszaggatjuk – a lényeg, hogy a figurának karjai legyenek! Fogpiszkálóval vagy gyufaszállal szemet és orrot lyukasztunk rájuk. A hasukra egy-egy mandulát, kesudiót, más bogyót helyezünk. A kezüket visszahajtjuk, kissé egymásra nyomjuk, mintha ölelnék a magokat.
Sütés:
Kivajazott tepsiben (sütőpapíron) felsorakoztatom a macikat.
Előre melegített, közepesen meleg sütőben (kb. 100-130 C fok) sütöm kb. 15 percig. Fontos, hogy ne hirtelen, hanem inkább szárítva süssük, hogy ne barnuljanak meg! Ha az alja már nem „szappanos”, akkor kész. (A szövegközti kép már a kisült macikat mutatja – látható, hogy a színük alig különbözik a nyerstől. Olyanok, mint a jegesmacik.)
Ötletek:
Az alaptészta variálható kakaóporral is. Az összegyúrt tészta negyedébe 1-2 evőkanál kakaóport keverünk, és azzal jól összegyúrjuk, majd pihentetjük. A kakaós tésztába még lehet tenni 1-2 teáskanál joghurtot, amitől a tészta jól formázhatóvá válik, nem lesz kemény.
Díszítésnél lehet barna maci fehér hassal, vagy fehér maci barna hassal, vagy a tésztaformázóink alakja szerint variálhatjuk.
Gyerekeknek kiváló kézműves foglalkozás, kreativitásuknak csak a tészta mennyisége szabhat határt.
Ráczkevy Edit
Ünnepi sütiajánlataink:
Ünnepi kedvencünk: a néger kocka
Fiona-szelet – a karácsony jegyében
Ünnepi süti: diós koszorúk és csillagok
Tweet