Talita

Keresztény női magazin

Egy tál dödölle

dodolle
Sohasem foglalkoztatott, hogy mi az az „egy tál dödölle, ettél belőle”? Amikor bekerültem a férjem családjába, ott hallottam először, hogy dödölle lesz ebédre. Na így már igencsak érdekelt a dolog!

 

Férjem nagymamája Zalából származott Budapestre, onnan hozott egy-két finomságot, mint a tócsnit, a krumpliprószát és a dödöllét is.

Annyi krumplit pucolok, mintha főzeléket készítenék, szeletekre vágom, és megfőzöm annyi vízben, amennyi épp csak ellepi.
Megtisztítok, apróra vágok és megdinsztelek rengeteg hagymát.(Legalább öt nagy fej.)
Amikor a krumpli megfőtt, kevés vizet leöntök róla, beletöröm a vízbe, sózom. (Ilyenkor úgy néz ki, mint egy kicsit híg krumplipüré.)
Keverés közben adagolom hozzá a lisztet. Nem tudom megmondani mennyit, mert sosem mértem – érzésre. Amikor már épp le akar szakadni a karom, és már szinte megmozdítani sem tudom, általában jó is. (Próbáltam már robotgéppel is, de a nyers erő hozzáadásával finomabb.) Vigyázni kell vele, mert eközben még fő, nagyokat puffog, ha nem vagyok résen!

Kanállal galuskákat szaggatok belőle, meghempergetem a dinsztelt hagymában, és vékonyan kiolajozott tepsibe rakom egymás mellé. Be a sütőbe, és addig sütöm, amíg kicsit megpirul. Tálaláskor tejfölt teszek a már tányérra szedett adag tetejére.

Mennyei eledel, ezt nálunk mindenki szereti!

 

Erőss Erna

 

(Kép innenhttp://csibekonyha.blogspot.com/2010/04/dodolle.html)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162