Talita

Keresztény női magazin

Élj újrahasznosítva! 2. – Napkollektor sörös dobozokból

sorosdoboz
Folytassuk az újrahasznosítást sörös dobozokkal! Ezeknek a felhasználását nem csupán a családi házban lakók, hétvégi házzal rendelkezők, hanem a társasházban élők is meg tudják valósítani, hiszen a dobozokból készített napkollektor mindenféle épületen alkalmazható.

Amikor a családom értesült arról, hogy nagyarányú sörös doboz-gyűjtésbe kezdtünk, Apukám szeme először kikerekedett, majd rögtön mosolyra görbült a szája, mert abban a pillanatban átlátta a gyűjtés reá vonatkozó előnyeit. Remek indok ígérkezett a sörivásra, hiszen kell az alapanyag! Ennek ellenére a dobozok többségét nem a családom gyűjtötte, hanem a falubéli tó körüli horgásztanyák, a bolt melletti árokpart, illetve a közeli egyetem gólyatáborozói termelték ipari mennyiségben.

A mi házi készítésű napkollektorunk a fűtőtest nélküli folyosónkat melegíti.
A csövekké egyesített, sziloplaszttal összeragasztott, majd feketére festett dobozokban a levegő a napsugarak hatására felmelegszik, s egy ventilátor segítségével a lakótérbe jut.
napkollektor
Egyszerűen működik: alul egy konyhai páraelszívóból származó ventilátor beszívja a hideg levegőt, egyben felül befújja a felmelegedettet. Naposabb téli napokon akár óránként 2-300 köbméter 60-70 Celsius fokos levegőt is megmozgat, hosszú időn keresztül, de természetesen csak addig, amíg süt a nap. Felhős napokon sajnos nincs hőtermelés.
A sörös dobozokból készült csövek egy hőszigetelt, polikarbonát lappal fedett dobozban kaptak helyet, hogy a nehezen megmelegedett levegő ne hűlhessen ki.
A napkollektor – amit a szakemberek légkollektornak neveznek – megkülönböztetendő a meleg vizet készítő kollektoroktól.
További erénye, hogy gyakorlatilag hulladékokból állítottuk össze. A doboz megmaradt OSB csíkokból, a hátlap a kuka mellől elhozott farostlemezből, a hőszigetelés régóta hányódó kőzetgyapotból, az esőálló burkolat maradék alumínium lemezekből készült. Egyrészt így sokkal olcsóbb volt a kivitelezése, másrészt a kukába kerülő anyagok nem a szeméthegyeket növelték. Pénzbe csak a fedésre szolgáló polikarbonát tábla került.
A kollektor legmegfelelőbb helye egy napsütötte, déli vagy délihez közeli tájolású falon van, ahol a téli, alacsonyan érkező napsugarak is telibe találhatják a fekete sörös dobozokat.
Aki e rövid ismertető után kedvet kapott az építéshez, terveket, számításokat, további ötleteket az alábbi linkek mögött találhat:
http://web.t-online.hu/feltser1958/Soroslo/soroslo.html
http://www.sorkollektor.hu/
http://www.freeweb.hu/napenergia/gyak/szp/sztgyi.htm

R. Nagy Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162