Talita

Keresztény női magazin

Elpuncsolt etika

Óriásplakátokon és hangadó médiumokban virít egy feltűnően szép és kihívó nő fotója. A feliratból megtudhatjuk, hogy ő csak menő pasikkal randizik. A hölgy a luxusprostituáltakat forgalmazó Puncs.hu társkereső oldal „arca”, amelynek tulajdonosai mosolyogva köpik szembe a kormányt, az ellenzéket, a fizetésből élőket, a kisvállalkozókat – úgy általában a magyar nép többségét.

„Ez az oldal a boldogságról szól, amit keresünk. A boldogságot pedig olykor a szürke hétköznapok során nem találjuk, nem is találhatjuk meg” – olvassuk a weboldal szlogenjei között. De nézzük csak tovább: „Mit jelent a Sugar párkapcsolat? Vonzó nő vagy férfi (Sugar Baby vagy Boy), aki a boldogságot, a gondtalan életet keresi. Értékeli, hogy a párja révén egy új élet, egy új világ tárul fel. Ezért cserébe pedig igyekszik boldoggá tenni társát, akivel rendezvényekre jár, közös programokat szervez és viszonozza a Sugar Daddy (vagy Sugar Mommy) figyelmességét.” A kitartott lány vagy fiú tehát hálásan szolgálja eltartóját.

Blogot is indítottak ennek az életformának a reklámozására: a Michelle fedőnevű szerző könnyed, csevegős hangon ecseteli a Sugar kapcsolat előnyeit. „Aki azonban még nem akar elköteleződni, vagy már csalódott ebben az életformában, vagy soha nem is érdekelte a családalapítás, az lubickolhat a kellemes társ, biztos érzelmi háttér és a személyes szabadság kombinációjában.”

Hm. Kellemes társ. A gazdag urak általában a legkevésbé sem olyanok, mint A szürke ötven árnyalatának erotikus meséjében a vonzó és módos, ám perverz, pszichopata szívtipró. Többnyire öregek, dohány- és szájszagúak, mások véleményét nem tűrik (hiszen kegyetlen küzdelem árán jutottak anyagi magaslatokra). Impotensek és/vagy perverzek persze lehetnek, hiszen máskülönben nem ezen az oldalon keresnének maguknak – és nem ilyen – társat.

Biztos érzelmi háttér? Az oldal reklámszövegei tisztázzák, hogy „se szerelmet, se hűséget, se házasságot nem várhatunk egy Sugar kapcsolattól” – akkor hogyan várhatnánk éppen biztos érzelmi hátteret?

Személyes szabadság? Lehet szabadságról beszélni akkor, amikor valaki anyagi jólétért tesz a másik kedvére? Az ilyen ember inkább szánandó, kényszerpályás, esetleg szolga – vagyis minden más, csak nem szabad. Az önellentmondásoknak ez persze csak a töredéke, hiszen olyan alá-fölérendelt kapcsolatokban, ahol sokféle (gazdag) ember diktál, nem is lehet túl sok általános igazságot kijelenteni.

A Puncs.hu tehát a szegény vagy magukat szegénynek érző és lelki tartást, valódi megbecsülést nem nagyon ismerő fiatal lányok és fiúk kizsákmányolását segítő oldal. Ennek nem mond ellent az sem, hogy mindig vannak – sokan –, akik ezt az életformát önként vállalják.

Az ideológiailag pikánsabb szlogenek azonban csak most következnek: „Dédszüleink korában a párkapcsolat egyik legfontosabb feltétele az volt, hogy a kérőnek megfelelő anyagi háttere, biztos megélhetése legyen. (…) A vagyon ősidők óta fontos eleme a párkapcsolatoknak, csak ezt sokan nem vállalják fel ilyen nyíltan. A Puncs.hu valójában dédszüleink értékrendjét ülteti át a modern online világba.” – Puff neki! Foroghat a sírjában nagyanyám, akit szülei egy gazdagabb fiatalemberhez kényszerítettek pénztelen szerelmese helyett. „Tudod, eleinte szomorú voltam, de aztán megszülettek a gyerekek, a nagyapád pedig jó volt hozzám, megszerettem” – mesélte nekem. Ő lett volna a Sugar Baby, aki a tűzhely mellett kevergeti az ebédet? Vagy az a hagyományos falusi közösségben élő asszony, aki gyerekeivel özvegyen maradt, és akit sógora feleségül vett, hogy így biztosítsa megélhetésüket? Hogyan lehet elmúlt korokat az egészen eltérő jelenkorral összemosni? Pusztán csak arra a konzervatív, elmúlt korok értékeit felidéző retorikára apellálnak, amely a kormányoldalra jellemző az utóbbi években, és amelyre egyébként a lakosság nagyobbik része is vevő (nyilván nem azért, hogy a gyerekeikből Sugar Baby legyen). Ügyes, és egyben pofátlan húzás.

Hasonlóan vérlázító az, ahogyan a kispénzű diákokat próbálják manipulálni, felhőtlen boldogsággal hülyíteni: „Drága az albérlet, utálod a kolit?” „A diákmunka nem fizet eleget?” „Mire elég az ösztöndíj?” Nesze neked, diákhitel, fogyasztóbarát lakáshitel! Anyagi gondjaitokra megoldás a Sugar Daddy, aki mellett „a megszokott kis életed hamar luxussá változhat, mert könnyen hozzá lehet szokni a pezsgőhöz, limuzinhoz és a csillogáshoz.” És hogy ne maradjunk vizuális ráhatás nélkül, mindenütt ott díszeleg nyolc férfi – valószínűleg gondosan megválogatott középkorú férfimodellek – fotója, kedvcsinálónak.

Nem a magyarok találták fel a spanyolviaszt: ezek a gazdag emberek számára zavartalan, könnyű és pénzért megvehető kapcsolatokat biztosító, társkeresőnek álcázott oldalak Nyugaton már régen futnak, itt csupán kínálkozott egy magyar piaci rés. A közép-kelet-európai utcai és külföldre exportálható szexmunkások piacát a különböző maffiák már felosztották, az értelmiségi luxusrabszolgák kereskedelmét – úgy tűnik – csak most privatizálták.

Egy ellenzéki hírportál szerint a Puncs.hu felfuttatásába az egyik tulajdonos az Új Széchenyi Tervből nyert állami támogatásának egy részét is befektette. Nem tudunk ennek utánanézni, de ha ez igaz, a helyzet még cifrább: a vállalkozó a kormánytól kapott pénzből „csapja arcul” a családokat és fiatalokat támogató kormányprogramokat, átvéve és visszájára fordítva azok retorikáját.

Csak reménykedni tudok, hogy a családokért dolgozó minisztériumi vezetőkben az enyémhez hasonló hányinger ébred, amikor szembesülnek a Puncs.hu-val. Remélem, nem nézik tétlenül, hogy a szerelemről, házasságról, tisztességes boldogulásról vallott elveket elpuncsolják!

Kölnei Lívia

Kép forrása: pixabay.com

Ajánljuk még:

Óvakodj a vonzó pszichopatáktól! – A szürke ötven árnyalata
“Azt hittem, megöl…” 18+
Emberkereskedelem, prostitúció = rabszolgaság
Hogyan legyünk elégedettek?


Hozzászólások

 • M.Anita szerint:

  Engem az aggaszt a legjobban a puncs.hu létezésével kapcsolatban, hogy hány naiv, fiatal lányt fog ilyen jellegű viszonyba belecsábítani és mennyi kárt fog okozni nekik.

  Egy másik plakáton egy fiatal lány egy gyönyörű tengerparton szalad és mosolyogva visszanéz – Köszönöm Sugar Daddy! Nagyon sok fiatal lány álma a tengerpart,a luxus, a gondtalanság… olyan jó lenne kipróbálni…csak egy kicsit belekóstolni az “áloméletbe”. Végülis nem kötelező semmi, csak elkísérem…a fotókon olyan vonzó férfiak vannak, lesz, ami lesz… egy kaland belefér.

  Óriási naivitás és tévedés!

  Még belegondolni is rossz mekkora károkat tud okozni egy ilyen “kapcsolat’ egy fiatal, tapasztalatlan lánynak, akinek fogalma sincs a lelki következményekről.

  Nemrég olvastam egy megdöbbentő, figyelemfelhívó cikket a fesztiválokon “ingyen” résztvevő lányokról, akiknek az amúgy igen magas árú belépő díját fiúkból álló baráti társaságok állják szexért cserébe. A riportert is sokkolta a lányok felfogása, hozzáállása, ahogy a legnagyobb természetességgel kezelték azt a helyzetet, hogy ők “természetben fizetnek” a belépőkért. Még jó bulinak is tartják, sőt egyesek kérkednek vele.

  Azt hiszem a puncs.hu erre a felfogásra épít és csábítja a fiatal lányokat az éltes korú férfiak “mellé”.

 • Cicabanya szerint:

  Pár ügyes marketingfogással ebbe is bele lehet csábítani a fiatalokat. Csak sajnos jóval súlyosabb következményekkel jár, mint az, hogy a reklám miatt megvett mosópor mégsem mossa a ruhát hófehérre. Ezt a puncsot nem lenne szabad reklámozni. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162