Eper, túró, csokoládé – egy tortában!
Van egy pasi az életemben, akinek ma huszonötödször készÃtek születésnapi tortát. Csokoládés-túrós-epres torta lett.
Szokásosan rossz fényképpel illusztrálom, de ez már csak Ãgy van nálam. Nem vagyok jó fényképész. És persze, tökéletes sem lett, ez is szokás nálam. A habos csokoládékrémben nem kevertem el jól a tojáshabot, Ãgy pici fehér habgaluskák látszanak benne. Megnyugtattam magam azzal, hogy ha azt is túrósra csináltam volna, fel sem tűnne. Bálint szerint ez a torta olyan volt, mintha cukrászdából lenne, azazhogy mégsem, mert azok „uncsik”, ez meg nem az.
Hozzávalók a piskótához:
8 db szétválasztott tojás
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
4 evőkanál kakaópor
2 evőkanál étolaj
1 kanálhegynyi sütőpor
Az epres krémhez:
50 dkg túró
4 evőkanál cukor (én most 2 kanál xilitet és 2 kanál kókuszvirág cukrot használtam)
1 citrom héja
vanÃlia
2 dl tejszÃn
4 evőkanál útifűmaghéj (ehelyett természetesen lehet zselatin, csak azt én nem használok, mivel Viola és Lőrinc vegetáriánusok)
35 dkg eper
A csokoládés krémhez:
1 zacskó csokoládé Ãzű pudingpor
2 db szétválasztott tojás
4 evÅ‘kanál cukor (vagy más édesÃtÅ‘)
7 dl tej
A tetejére:
olvasztott csokoládé
eper
tejszÃnhab
ElkészÃtés:
A sütőt bekapcsoltam 225 fokra, hőlégkeverésre. A sütőport elkevertem a liszttel és a kakaóval. Egy mélyebb keverőtálban gépi habverővel felvertem a tojásfehérjéket, kanalanként hozzáadtam a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat, végül belecsurgattam az étolajat.
Egy teaszűrőn keresztül kanalanként hozzáadtam a lisztes keveréket, de ezt már kézi habverővel kevertem, ügyelve arra, hogy minél több levegőt keverjek bele.
SütÅ‘papÃrral bélelt tortaformában sütöttem 5 percig, akkor a hÅ‘mérsékletet visszavettem 175 fokra, és még 20 percig benn volt, ekkorra nem tapadt tészta a beleszúrt kötÅ‘tűre. Miután kihűlt a piskóta, az uram 3 szeletbe elvágta.
A csokoládés krémhez felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá. Azt követően a többi hozzávalót összefőztem (előtte persze simára kevertem, úgy, hogy a tojássárgákat a cukorral kezdtem keverni, rászórtam a kakaót és a pudingport, azzal is kevertem, majd fokozatosan adtam hozzá a tejet), és a forró krémbe belekevertem a tojáshabot.
ElkészÃtettem az epres krémet úgy, hogy a tejszÃnhabot felvertem, a többi hozzávalót pedig az aprÃtógépben összezúztam. Ezt követÅ‘en laza mozdulatokkal belekevertem a tejszÃnhabot a túrós krémbe.
A tortaforma aljába ismét sütÅ‘papÃr került, és az oldalát is kibéleltük egy csÃkkal, ami picit túlnyúlt a peremén. A tortaformába beletettem az alsó lapot, és rákentem az epres krémet, vigyázva arra, hogy egyenletesen tömör legyen. Ráfektettem a második lapot, amit megkentem a habos krémmel, majd betettem az egészet a hűtÅ‘szekrénybe.
A felsÅ‘ szeletet egy sütÅ‘papÃrra helyezve 12 cikkre vágtam, és megcsurgattam vÃzgÅ‘z fölött megolvasztott csokoládéval. nem akartam, hogy „egyben” csokimáz legyen a teteje, csak körbe-körbe csurgattam egy evÅ‘kanállal.
Ebéd elÅ‘tt kivettük a tortát a hűtÅ‘szekrénybÅ‘l, lebontottuk az oldaláról a tortaformát és a sütÅ‘papÃrt is. Föltettük a tortatálra. Félbevágott eperszemeket fektettem a tortaszeletek képzelt középpontjába, majd rátámasztottam a 12 cikket, és a közepébe negyedelt epreket szórtam.
Nagy Márta
Szöveg és képek a szerző blogjáról:  http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/
(Akit érdekel, hogy ki az a “pasi”, látogasson el a honlapra! De a receptekért is megéri!)
Epres receptjeink:
Eperlekvár – hidegben és forróságban
Habkönnyű házi gyümölcsfagylaltok
Tweet