Talita

Keresztény női magazin

Eperlekvár – hidegben és forróságban

eperleki1


Az eper eltevése minden tavasz végén–nyár elején nagy megpróbáltatás számomra, de nagy öröm is.

A tanév vége rengeteg programmal jár a családban, ezért nem könnyű olyan napot találni, amikor rászánhatjuk az időt az eper leszedésére és másnapi feldolgozására. Ez ugyanis igazi kaláka-munka: a család apraja-nagyjának részt kell vennie, különben nem győzném egyedül. Mi ugyanis évről-évre „szedd magad”-földről szedjük az epret, és húsz kilónál alább nem adjuk. Így olcsón jutunk hozzá, és a gyümölcs garantáltan friss. Szedtük már hidegben, borús időben és rekkenő forróságban is.
eper4A gyümölcs előkészítése:

Az epret gyümölcsmosó edényben, váltott vízben alaposan megmossuk, utána kicsumázzuk. (Ha fordított sorrendben tennénk, az eper egy része szétmenne.) A csumázás idegölő és körömtépő munka, ezért gyakran egy hegyes kést használunk. Ha többen üljük körbe az epres lábast, gyorsabban és vidámabban végzünk.

Innentől kezdve a lekvárfőzés már az én feladatom.

Az epret lemérem, majd lecukrozom: 20 dkg kristálycukrot számítok egy kiló gyümölcsre. Ennél édesebbet nem tudunk megenni, és nem is hasznos. Jól átkevergetem, és hűvös helyen hagyom állni másnapig. Fontos, hogy az edényeken tökéletesen záródó fedő legyen (én még nejlon fóliát is alá teszek), hogy a muslicák ne jussanak bele!

Az üvegek előkészítése:

Még ezen az estén vagy másnap korán reggel kimosom az üvegeket meleg, mosogatószeres vízzel, üvegmosó kefével. Kiöblítem, majd szájukkal lefelé tiszta konyharuhára borogatom. Kb. félóra múlva felállítom az üvegeket, de papírtörlővel leborítom, hogy por vagy egyéb ne szállhasson bele. Az üvegeknek teljesen ki kell száradniuk, mire felhasználom majd, mert ez kulcsfontosságú a lekvár tartóssága szempontjából. Én ugyanis nem teszek bele tartósítószert.

Főzés:

A gyümölcsöt felteszem főni a tűzhelyre. (Általában két részletben kell elkészítenem a családi mennyiséget.) Ilyenkor a gyümölcs már bőséges levet eresztett, de azért időnként kevergetni kell, hogy le ne égjen, olyan fakanállal, amit csak lekvárfőzéshez használok. Amikor már nagyon forr, csökkentem a tűz erősségét, és gyakrabban kevergetem. A vége felé már azzal a merőkanállal keverem, amellyel majd üvegekbe szedem, hogy azt is „fertőtlenítsem” (na, ez már lehet, hogy túlzó óvatosság!)

Nem szoktam mérni az időt, meddig forralom. Addig, amíg a gyümölcsök fele szétesik, a másik fele még egyben van. Ez egy óra forrást bizonyára jelent. (Legközelebb, ígérem, megnézem az órát.)

Az üvegeket deszkára teszem a tűzhelyen, a lábas mellett, és a még forró lekvárt elkezdem adagolni. Először csak kevés lekvárt öntök az üveg aljára, hogy „hozzászokjon”, ne repedjen el – utána ami belefér. Ha négy-öt üveg tele lesz, az asztalon folytatom a munkát. A négyszögletesre vágott celofánt vízbe merítem egy pillanatra, majd leitatom egy tiszta konyharuhán. Ráhelyezem az üvegre, befőttes gumival rögzítem. Erre késhegynyi nátrium-benzoátot szórok, majd ráhelyezem a következő réteg (megnedvesített és leitatott) celofánt. Fontos, hogy víz se cseppenjen a lekvárba! Két befőttes gumival rögzítem. Az üvegeket száraz dunsztba teszem, majd folytatom a többi lekvárral ugyanígy.

A száraz dunszt tulajdonképpen egy nagy lepedő (ezt könnyebb kimosni, ha a lekvár ráragad az üvegekről), alá és rá egy-két pokróc vagy párnák. Így a lekvárok nagyon lassan hűlnek ki. Én két napig biztosan dunsztban hagyom – ha már csak langyosak az üvegek, végleges helyükre viszem őket, a kamrapolcra.

Semmilyen zselésítő anyagra nincs szükség, a celofánnal fedett lekvárok Karácsonyra „összeszottyadnak”, vagyis kenhető állagúak lesznek. Persze szép eperdarabokkal! Ha viszont éppen az a célunk, hogy a lekvár leve megmaradjon (krémekhez például), akkor a második celofánréteg helyett tegyünk rá csavaros kupakot. Ez lesz a „kettő az egyben”, vagyis lekvár és befőtt.

Eperlekvr4

Szabó Lilla

 

Egy korábbi befőzésről szóló cikkünk:

Őszi őszibaracklekvár – tartósítószer nélkül!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162