Fánk-iskola 14 lépésben
Fánkot készíteni macerás, de megéri. Én évente egyszer sütök, farsang idején, de akkor olyan sokat (az alábbi recept háromszorosát!), hogy a családom egy évig emlékezik rá.
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
5 dkg vaj/margarin
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő / 1 zacskó sütőélesztő (50 dkg liszthez)
8 dkg porcukor
1 teáskanál vanília aroma / 1 vaníliás cukor
3 dl tej
késhegynyi só
pohárka rum / 1 teáskanál rum aroma
1 liter étolaj
Fél nappal a sütés előtt a konyhába készítjük a hozzávalókat és néhány konyharuhát (hogy átvegyék a konyhai hőmérsékletet).
1. Nagy keverőtálban 8 dkg porcukorral elkeverjük a 3 tojássárgáját.
2. 3 dl langyos tejben feloldunk késhegynyi sót, és beleöntjük a rum aromát (vagy rumot), valamint a vanília aromát (vagy vaníliás cukrot).
3. A lisztbe keverjük az instant élesztőt. A cukros tojássárgájához adagoljuk a fél kiló (élesztős) lisztet és a sós-aromás tejet, közben folyamatosan keverjük.
4. Egy nagyobb fakanállal elkezdjük verni a tésztát magunk felé, mindig egyirányba.
5. 5 dkg vajat kissé megolvasztunk, és tésztaverés közben fokozatosan a tésztába csurgatjuk. A tésztát kb. 20 percig verjük, ha bírjuk, amíg szép egységes, buborékos lesz. Ha elfáradunk, hívjuk a család többi tagját is segíteni, a férfiak erőteljesebb keze különösen alkalmas erre a feladatra.
6. A tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk, langyos helyre félretesszük. Megvárjuk, hogy kétszeresére keljen.
7. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel szétnyomkodjuk ujjnyi vastagra.
8. Lisztbe mártogatott pohárral kiszaggatjuk.
9. A nyers fánkokat a deszkán – konyharuhával letakarva – kb. 15 percig még kelesztjük. Ügyeljünk rá, hogy ez alatt hideg levegő ne érje, és figyeljünk arra is, hogy túl ne keljen (vagyis ne legyen túl lágy, nyúlós)!
10. Melegítsünk kb. 1 liter olajat, de ne legyen forró!
11. A tésztákat felemelve alsó felüket középen ujjunkkal kissé benyomjuk, majd a felső felüket lefelé fordítva tegyük a középmeleg olajba. (Ez a régi receptekben így van, tapasztalatom szerint azonban nincs túl nagy jelentősége, hogy benyomtuk-e középen a fánkokat.)
12. Első oldalukat lefedve, takarék tűzön középbarna színűre sütjük. Ezután megfordítjuk az olajban, és másik felüket már fedő nélkül sütjük.
13. Lyukacsos kanállal kiszedjük a fánkokat az olajból, és még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.
14. Lekvárral vagy pudinggal kínáljuk. Igazi farsangi csemege!
Sokan előnyben részesítik a nyers élesztőt az instanttal szemben. Így készül a kovász: A 3 dl langyos tejből elveszünk kb. két decit, beleteszünk 1evőkanál porcukrot, 3 evőkanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, és megkelesztjük sűrű, de folyékony kovásszá. Ebbe keverjük utána a cukros tojást, majd a lisztet és a többi hozzávalót.
9 cm átmérőjű poharat használok a szaggatáshoz, így kb. 25 db fánk lesz a tésztából.
Kölnei Lívia
Fotók: Pixabay és a szerző felvételei
Tweet