Talita

Keresztény női magazin

Ferenc pápa 13+1 mondata

ferenc_fiatalokkal2 
A Rome Reports munkatársai készítettek egy videó-összeállítást, amelyben Ferenc pápa tíz nevezetes mondata szerepel. Mivel Ferenc szavait mi is figyeljük, négy, írásban megjelent kijelentéssel kiegészítettük a sort, amelyeket az első tízhez foghatóan fontosnak, sőt, talán még jelentősebbnek tartunk.

Március 13.
Már megválasztása utáni legelső szavai is nagy hatásúak voltak, attól az éjszakától fogva azonban egyre több mondata járta be a világot:

„Most szeretnék áldást adni, de előbb, előtte szívességet kérek tőletek: mielőtt a püspök megáldaná a népet, azt kérem, hogy ti imádkozzatok az Úrhoz, hogy Ő megáldjon engem. A nép imáját kérem, amely áldást kér püspöke számára.”

Március 17.
Még a vasárnap sem az igazi, ha Ferenc pápa nem valami meghökkentő, mégis kedves megjegyzéssel zárja le az Úrangyalát:

„Szép vasárnapot és jó ebédet!”

Március 16.
A kezdetektől látszik, hogy a pápa nem rajong az előre megírt beszédekért. Ennek a jele volt az is, amikor a konklávé után az újságírókhoz szólva váratlanul felsóhajtott:

„Mennyire szeretnék egy szegény egyházat, amely a szegényekért él!”

Március 28.
Gyakran említi, hogy olyan Egyházra van szükség, ahol a pásztorok közel vannak a juhokhoz:

„Ezt kérem tőletek: olyan pásztorok legyetek, akiknek bárányszaga van.”

Március 27.
Ferenc pápának hála, most már minden keresztény tudja, hogy egy külváros nincs is olyan messze a központtól, mint gondoltuk:

„Ha Jézussal akarjuk átélni a nagyhetet, akkor meg kell tanulnunk kilépni önmagunkból, hogy másokkal találkozhassunk; meg kell tanulnunk az egzisztenciánk külvárosait is meglátogatni.”

Július 25.
Rio de Janeiróban cselekvésre szólította fel a fiatalokat:

„Azt szeretném, hogy induljatok és tegyetek valamit a plébániátokon, azt szeretném, hogy lépjetek ki a komfortzónátokból. Azt szeretném, hogy az Egyház lépjen ki az utcára.”

Március 17.

Kezdettől fogva egyértelműen kifejezte, hogy a világnak szóló üzenetének kulcsszavai a jóindulat és az irgalom:

„Isten megért minket, és vár ránk. Nem fárad bele a megbocsájtásba, ha megbánjuk bűneinket, és őszinte, nyitott szívvel állunk elé.”

Július 7.
„Ne féljetek, ne féljetek. Az Úr a vigasztalás és gyengédség Ura.”

November 11.
Bár Isten soha nem fárad bele a megbocsájtásba, Ferenc pápa azt is hozzáfűzte, hogy a keresztények nem élhetnek kettős életet:

„Be kell ismernünk, hogy bűnösök vagyunk. Igen, mi mindannyian, bűnösök vagyunk. De nem lehetünk romlottak.”

Október 4.
A családokat arra kérte, hogy mindig legyenek megbocsájtóak egymással, a konfliktusok és nehézségek ellenére:

„Mindig azt tanácsolom a fiatal házasoknak: vitatkozzatok, amennyit csak akartok, akár a tányérok is röpülhetnek. De soha ne érjen véget a nap kibékülés nélkül. Soha!”

A mi +3 válogatásunk

Július 29.
A homoszexualitás ill. a melegek állandó téma egyházon belül és kívül is. Ferenc nem változtatja meg a katekizmust, de mindenképpen új stílusban szólal meg a kérdésben – Rióból hazafelé:

“Ha egy ember meleg, és jó akaratú, és keresi az Istent, akkor ki vagyok én, hogy elítéljem őt… Nem az a probléma, ha valakinek ilyen hajlamai vannak. Mindannyian testvérek vagyunk. A probléma az, ha az ilyen orientációjúak lobbiznak, vagy ha mohó emberek vagy politikusok teszik ezt.”

Szeptember 18.
Ezen a napon jelent meg riportkötete: „Jó napot! Ferenc pápa vagyok”, amelyből sorolni lehetne a bátor mondatokat:

„Én úgy látom az egyházat, mint egy tábori kórházat csata után. Haszontalan dolog egy súlyos sebesülttől a koleszterin- és vércukorszintje után érdeklődni. Előbb a sebeket kell ellátni, utána beszélhetünk minden másról. Ellátni a sebeket, ellátni a sebeket… És alulról kell kezdeni!”

„Az egyház néha apró dolgokba, kicsinyes előírásokba zárkózik. A legfontosabb azonban az első hír: Jézus Krisztus megváltott téged!”

+1

Szeptember 19.
Az előző kijelentésekhez kapcsolódik a riportkötet megjelenése után tett nagyon finom megkülönböztetése, amely világosan megmutatja, hogy ismeri azt a keskeny ösvényt, amelyen keresztényként érdemes (lenne) járnunk:

“Az egyháznak joga van kifejezni nézeteit az emberek szolgálatában, de Isten a teremtésben szabaddá tett minket. Az nem lehet, hogy lelkileg beavatkozzunk egy ember életébe.”

A Rome Reports / Magyar Kurír / MTI nyomán.

Nyitókép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162