Talita

Keresztény női magazin

Ferenc pápa véleménye a nőkről

Ferenc-papa-CristinaFerenc pápa a nők szerepét az egyházban és a hit továbbadásában nagy elismeréssel illeti. Arra biztatja paptársait, ne legyenek macsók, ne tartsák távol a nőket az egyházat érintő döntésektől, mert a „női géniusz” hiánya szegényebbé teszi az egyházat. Reménykedünk, hogy ezek a törekvések egyre értőbb szívekre találnak. Olyan út ez, „amelyen még alig tettünk meg eddig pár lépést”.

A feltámadás eseményének első tanúi nők voltak: „A nőket a szeretet indítja, és hittel tudják fogadni ezt a hírt: hisznek és mindjárt tovább is adják, nem tartják meg magukban, hanem adják tovább. Nem tudják magukban tartani annak örömét, hogy Jézus él, a reményt, amely eltölti a szívüket. […] A feltámadás első tanúi nők. Szép dolog ez. És ez egy kicsit a nők küldetése: az édesanyáké, a nőké! Tanúságot tenni gyermekeiknek, unokáiknak arról, hogy Jézus él, ő az élő, a feltámadott. Édesanyák és nők, végezzétek ezt a tanúságtételt!”
(Katekézis 2013. április 3-án)

A nőknek „alapvető szerepe van a hit átadásában, és ők jelentik azt a mindennapi erőforrást a társadalomban, amely előre viszi és megújítja a hitet. Ne csökkentsük le a nők elkötelezett munkáját az egyházban, hanem mozdítsuk elő aktív szerepüket az egyházi közösségben. Ha az egyház elveszíti a nőket – a nőt teljes és igazi dimenziójában tekintve –, akkor annak a veszélynek teszi ki magát, hogy meddő lesz.”
(A brazil püspöki kar tagjaihoz intézett beszédből, 2013. július 27-én)

„Nők nélkül az egyház olyan lenne, mint az apostolok testülete Mária nélkül. A nő szerepe az egyházban nemcsak az anyaság, nemcsak a családanyaság, hanem annál erősebb. […] Gondolják csak el, hogy Mária fontosabb az apostoloknál! Fontosabb! Az egyház nőnemű: az egyház jegyes, az egyház anya. […] De a nő szerepe az egyházban nem redukálódhat arra, hogy ő pusztán anyuka, valamilyen konkrét munkát végző nő… Nem! Másról van itt szó! A pápák… VI. Pál szép dolgokat írt a nőkről, de azt hiszem, előrébb kell haladnunk a nő szerepének és karizmájának kifejtésében. Az egyházat nem lehet megérteni nők nélkül, az egyházban tevékeny nők nélkül, a maguk szerepkörével, amelyet betöltenek.”
(Sajtótájékoztató 2013. július 28-án.)

„A nőknek sok mondanivalójuk van számunkra a mai társadalomban. Olykor túlságosan macsók vagyunk, és nem hagyunk teret a nőknek. Pedig a nő más szemmel tudja nézni a dolgokat, mint a férfiak. A nők olyan kérdéseket tudnak feltenni, amelyeket mi, férfiak nem vagyunk képesek megérteni. […] Ezért amikor a következő pápa jön Manilába, akkor legyenek többen a nők!”
(Fülöp-szigeteki útján, Manilában fiatalokkal találkozott a Szent Tamás Egyetem sportközpontjában, 2015. január 18-án, és szóvá tette, hogy a nők milyen kevesen vannak ott jelen.)

„Jézusnak a nőkhöz való evangéliumi hozzáállása – a miénknél kedvezőtlenebb körülmények között, amikor a nő ténylegesen másodrendű volt – erős fénnyel világít meg egy olyan utat, amely messzire visz, és amelyen alig tettünk meg eddig pár lépést. Még nem értettük meg egész mélységében, milyen dolgokat adhat nekünk és az egész társadalomnak a női géniusz: a nő más szemmel látja a dolgokat, és ez kiegészíti a férfiak gondolkodását. Ezen az úton pedig nagyobb kreativitással és merészséggel kell előrehaladnunk!”
(Katekézis 2015. április 15-én)

„Az egyház elismeri a nők nélkülözhetetlen szolgálatát a társadalomban a maguk érzékenységével, intuícióival és bizonyos különleges képességeivel, melyek általában inkább a nők, mint a férfiak jellemvonásai. Ilyen például a mások iránti sajátos női figyelem, mely különlegesen – még ha nem is kizárólagosan – az anyaságban mutatkozik meg. Örömmel látom, hogy számos nő osztozik a papokkal a lelkipásztori felelősségben, az emberek szolgálatában, családok vagy csoportok támogatásában, és új hozzájárulást nyújtanak a teológiai reflexióhoz.”
(Evangelii gaudium, 103. pont)

„…az egyházban tovább kell szélesíteni a mozgásteret a határozottabb női jelenlét számára. Mert »a női géniuszra a társadalmi élet minden kifejeződési formájában szükség van, ezért biztosítani kell a nők jelenlétét a munka világában«, valamint egyéb helyeken, ahol jelentős döntések születnek mind az egyházban, mind a társadalmi struktúrákban.” „Nagy kihívás ez a püspököknek és a teológusoknak, akik segíthetnének jobban felismerni, hogy ez mit foglal magában a nők lehetséges szerepe tekintetében ott, ahol jelentős döntéseket hoznak az egyház különböző területein.”
(Evangelii gaudium 103. és 104. pont)

Az idézeteket Tőzsér Endre SP válogatta és fordította.

Kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162